Flag of the United Kingdom
Andreas Rejbrands webbplats

Gästbok

Kommentarer, synpunkter och frågor angående innehållet på Andreas Rejbrands webbplats (uppsatser, artiklar, program och liknande) kan postas här i gästboken. Jag blir mycket tacksam och glad för all post jag får. Skriv meddelande.

Sommarhälsning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas! Tittar in och önskar dig en skön sommar. Tillhör den trognare läsarkretsen här och saknar dina uppdatering om stort och smått (alltid lika intressant läsning). Hoppas allt är bra med dig i värmen.

Vänligen, Hanna

Ett förslag

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag hittade hit efter att du gjort ditt jobb på Wikiword. Ditt intellekt tilltalar mig och jag undrar om vi någon gång kunde mötas upp? Jag skulle vilja höra dig definiera ordet defintion. Eller kanske ännu enklare, "konst". Jag skulle också vilja höra om din syn på livet mer än vad jag redan läst här. Utifrån ett par aspekter tror jag vi är ganska lika. Varje ord du läser analyseras.

Om det inte finns intresse för det önskar jag dig inre frid.

Mvh Rasmus

Analys kring svenska ordspråk

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag hamnade på din sida av en ren slump och har nu suttit fastklistrad i flera timmar.

Det är så spännande att följa dina tankar och knivskarpa analyser. Om det finns möjlighet så skulle det vara jätteintressant att läsa mer om dina tankar kring det svenska språket. Du kanske kan gå igenom ordspråk och dess uppkomst, eller den vanligaste felanvändningen ut av ord?

Ta hand om dig och ha en fin sommar

Kodredigerare?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej! Har något minne av att jag för 20 år sedan använde en kodredigerare som du skrivit, men hittar den inte bland dina program. Minns jag fel?

Tack!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Trillade av en slump in på denna sida och förlorade mig i dina texter i säkert två timmar. Tack för läsningen!

fantastiskt

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Din sida har gjort mig till en djupare och mer intressant person!

Tack för allt du gör, älskar dig i smyg!

Mvh

Hälsan

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Hur är det med dina halsproblem och den mentala hälsan, med andra ord: HUR MÅR DU?

Sommarhälsningar,

Simon

En fråga om språk

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag har följt dig länge och tillägnar dig eminens i språklig kunskap.

Betrakta meningen "Pelles son tror att han kan gå på vatten".

Det är inte tydligt för mig vem pronomenet "han" syftar på. Tror Pelles son att Pelle kan gå på vatten eller att han själv kan göra det? Hur skulle man kunna formulera denna mening så att det blir tydligt?

Värdering av liv

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, Andreas!

Först och främst vill jag uttrycka min uppskattning för dig -- kanske framförallt ditt intresse för typografi och din artikel om Locke. Jag har tyckt att läsning av olika texter du skrivit varit givande och blir alltid glad av ett tillägg!

En fråga vars svar jag varit ganska osäker på under senare år är den om ett livs värde. Min största upptäckt är att det verkar vara trångsynt att värdera artskillnad, eller att vara "artpartisk". Att rättfärdiga inseminering och slakt av exempelvis kossor genom deras arttillhörighet är ekvivalent med att värdera skillnad i anatomi och intellekt. Att någon föds med fyra magar istället för en, eller har för stor näsa och inte kan läsa känns som dåliga anledningar för sådan behandling.

Med liknande argument borde inte alla människor vara lika mycket värda bara för att de tillhör samma art. Vidare skulle ett icke-artpartiskt synsätt som ändå ärar alla människors lika värde implicera att alla uttryck för liv värderas lika. En sådan position tror jag få har i praktiken, då de flesta antagligen skulle rädda en genomsnittlig människa framför en genomsnittlig fluga. Men vad är det som gör flugan mindre värd? Är det intelligens? Skönhet? Kapacitet att skapa välmående för sig själv och andra? Är den ens mindre värd för att man skulle rädda en annan framför den?

Jag tycker själv att det är svårt att rationalisera mina känslor. Stundom kan jag värdera människors liv högre än andras baserat på hur mycket jag uppskattar dem, även fast de kanske skulle anses omoraliska i viss mån. Mitt tycke kan förbättras efter utsagor om handlingar som av mig anses listiga eller komiska, trots att dessa ageranden har orsakat smärta hos andra. (Detta tänker jag skulle stämma lika mycket oavsett min relation till individerna i fråga.) Jag är osäker på hur rätt det är.

Med vänlig hälsning,

Miró

Kraft eller impuls?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vad menar folk egentligen när de säger "slå med mer kraft", eller "använd mer kraft"? De säger ofta så i sammanhang där det är viktigt att åsamka så mycket skada som möjligt.

Antag att alla storheter är konstanta.

Menar de inte rörelsemängd? Eller ännu bättre, impuls.

Jag tänker mig att en bil kan färdas i väldigt hög hastighet, men så länge hastigheten är konstant förblir nettokraften 0. Vid kollision åsamkas väldigt mycket skada, trots att nettokraften är 0. Däremot så kan rörelsemängden vara väldigt hög. Men om vi ponerar att elasticiteten är väldigt hög så åsamkas mindre skada då kollisionen pågår under en längre tidsperiod (=låg impuls). Så rörelsemängden själv räcker inte. Därför är det impulsen som spelar roll, för den tar hänsyn till tiden. Dock är ju impulsen en produkt av kraften och tidsintervallet i vilket kollisionen sker, men återigen kan den resulterande kraften vara lika med noll.

Skulle du kunna reda ut det här?

Halsproblem

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

ville bara säga att jag lider också av stressrelaterade halsproblem. Det började efter en utbrändhet ett par år tillbaka, då jag började känna mig 'tjock' och öm i halsen så fort jag blev stressad. Besökte flera läkare som inte kunde ge någon förklaring – de konstaterade att jag var röd och irriterad i halsen men hittade inte någon form av infektion.

Min teori är att halsen och nacken omedvetet spänns vid stress, och att det är denna spänning som orsakar irritationen. Jag har lärt mig att leva med det och att se min ömma hals som en indikator på att jag behöver sakta ner och ta en paus.

Minustecken

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, så mycket intressant det finns att läsa på din sida. En fråga från en gammal sekreterare: Jag skrev ibland fakturor och andra dokument med siffror och använde ibland ./. i stället för minustecknet -. Är det något du känner till? Det har nämligen blivit en diskussion om detta i familjen. Jag önskar dig en trevlig dag.

Mvh

Anne-Marie Hagberg

Diagnoser

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

kan man på något vis gynnas av en aspergersdiagnos? Jag tänker då främst på fördelar från staten i form av bidrag etc.

Anledningen till att jag frågar är att jag misstänker att jag kan ha aspergers, men har aldrig brytt mig om att utreda det.

Mvh

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Det glädjer mig att läsa att du mår bättre nu. Jag vill tacka dig för att du delade med dig av din erfarenhet från läkarprogrammet. Det bevisade min misstanke om att PBL lärande inte skulle passa mig. Man är förvirrad från starten och går miste om helhetsbilden. Dessutom är man hela tiden beroende av sin grupp. Tyvärr verkar det som att pedagogiken på det nya sexåriga läkarprogrammet baseras främst på PBL metoden. Det får mig att undra vad som är fel med föreläsningar. Det finns ju seminarium för aktivt lärande och engagemang.

När det kommer till din psykisk ohälsa ser jag två alternativ. Du är en analytisk person så du förstår vem du är, vilka problem du har och varför du mår dåligt. Antingen kan du ändra dig eller så behöver Samhället och Sverige ändra sig. Jag tror inte dessa två saker kommer att hända, i alla fall inom närmaste framtid. så du riskerar att hamna i en dalbana där ena gången du m r bra och lever livet och andra gången faller du i mörkare perioder.

Min tips till dig skulle vara att jobba ett år, spara så mycket pengar du kan, vänta tills pandemin lagt sig och sedan flytta till Ecuador i Syd Amerika. Ecuador är ett tryggt land för utlänningar och inte heller dyrt att bo i. Du får lära dig ett nytt språk, kanske undervisa matematik och även engagera dig i välgörenhet vilket ger ett utlopp för den sida av dig som vill ändra samhället. Du kommer också utvecklas som människa. Du är ung och har hela livet framför dig. Ett eller två år utomlands skulle göra stora under för dig enligt mig. Det är alltid första steget som är svårast. Lycka till!

Trevligt att se

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Jag tittar in här nån gång var 3:e månad ungefär. Jag ville bara säga att det glädjer mig starkt att se att du verkar må så bra. Hoppas det får fortsätta så.

Mvh

Tack för intressant läsning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Jag vill bara tacka för att du delat med dig din berättelse om läkarprogrammet i LiU. Jag läser själv till läkare i Uppsala och vill dela med mig av några observationer.

Liksom du har jag ofta märkt att läkare och läkarstudenter ofta är empati- och sympatilösa människor. Det är något som många gånger fått mig att överväga att hoppa av (av rädslan att man kommer bli tvungen att anpassa sig efter detta ”system” och bli som dessa). Under termin 7 bad jag en läkarhandledare som jag hade praktik med att skriva ut Atarax till mig då jag hade svårt att sova och inte hade möjlighet att få kontakt med min ordinarie läkare. Vid ett tillfälle hade jag även somnat (på grund av dålig sömn) i personalrummet efter att jag var klar med mina uppgifter. Jag mådde dåligt under den perioden och fick sedan diagnosen depression. Handledaren jag gick med rapporterade om detta till kursledningen, som jag fick träffa. Det var två kvinnliga läkare som på ett förnedrande sätt pratade om ”gränslöst beteende” och försökte få mig att fatta hur fel det är att ”be sin handledare om psykofarmaka”. Jag förstår givetvis att det uppfattas som avvikande och oprofessionellt men det var ju ett rop på hjälp på många sätt. Och istället för att fråga mig hur jag mådde så hoppade de i princip direkt på mig och jag minns att jag lämnade samtalet med en oerhörd känsla av skam i kroppen. Jag upplever generellt att majoriteten av de som studerar medicin eller är färdiga läkare, egentligen inte har något att göra i yrket.

En observation är att jag alltid haft lättare med läkare och studenter av utländsk bakgrund - det är alltid bättre och lättare stämning, och man blir snabbt nära. Jag är själv från bosnien men flyttade hit med mina föräldrar som spädbarn. Jag har alltid i princip haft det jättetrevligt med de utländska, medans jag alltid känt en patologisk brist på sympati från svenska kolleger. Många gånger är det torrt mellan mig och de svenska kollegerna, och jag känner ofta att det är som att gå på äggskal när jag interagerar med dem - minsta lilla felsteg så kommer man uppfattas som ”gränslös” eller avvikande. Jag vet inte om det är kulturellt betingat; att man i Sverige är så oerhört rädd för känslor, eller vad det rör sig om.

Fråga två; jag känner att jag vill bli bättre på min svenska. Har du några särskilda tips? Kanske någon lärobok med tips och råd, som täcker mer formella/fina ord (som erinra, vederbörande) samt som tar upp viktiga och vanliga idiomatiska uttryck?

Tack!

/P

Corona

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag har förstått att du far illa av de virus som framförallt vintertid hotar rubba din orofaryngeala hälsa.

Hur känner du kring coronaviruset som härjar världen över sedan någon månad tillbaka?

Har du, som läst medicin, någon uppfattning av hur pass förödande detta utbrott kan tänkas bli?

Med önskan om en infektionsfri vår,

Fredrik

Demokrati

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

anser du att demokrati är det bästa styrelsesättet för en stat eller är en sorts upplyst elit att föredra, i likhet med Platons "Staten" (har du läst den?)

Mvh,

Alfons

Ljusare tider

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Vi går mot ljusare tider. Det är alltid något, eller hur?

Med en önskan om att skänka något slags tröst,

Markus

Saningen om Titanic

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Igår hittade jag din hemsida, genom att googla på flervariabelanalys. Det är tråkigt att läsa om den barska behandling du har fått av universitetet i fråga, samt dina förra klasskamrater och jag kan förstå att det måste kännas tungt ibland. Dock verkar du ha en styrka inom dig som är beundransvärd för inte bara mig, utan säkerligen för många andra som läser dina texter. Du verkar dessutom vara en väldigt kunskapsrik person med olika varianter av intellekt i många ämnen, vilket för mig är både intressant och inspirerande att läsa om. Om denna värld hade haft fler som dig, hade den blivit ett bättre ställe, men tyvärr - världen är så smutsig... Här kommer en bevis till för detta:

http://www.lovethetruth.co.uk/the-titanic.html#

Med vänlig hälsning

Fedja

(Ämne borttaget)

Läs svar från Andreas Rejbrand

(Text borttagen)

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Längesedan du uppdaterade.

Hoppas verkligen allt är väl med dig och att livet går framåt

You are the second mouse!

Läs svar från Andreas Rejbrand

"Two little mice fell into a bucket of cream. The first mouse quickly gave up and drowned. The second mouse, wouldn’t quit. He struggled so hard that eventually he churned that cream into butter and crawled out."

To put it simply, it is a humble reminder that if you want to be successful in your pursuits you must never give up. You may feel like there is no way out sometimes, but if you keep on working hard the end in sight will eventually come.

In my eyes you are a very intelligent and kind person so don't give up and know that the truth will always win!

Best regards,

Behroz <3

En julhälsning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Vill också passa på att önska dig en god jul och ett gott nytt år. Jag har följt ditt arbete och dina kloka reflektioner sedan år 2011. Du tycks vara en mycket intelligent och klok man. Jag känner med dig och är övertygad om att fler människor än vad du någonsin kan ana också gör det. Livet kan vara ett rent helvete under vissa perioder men det är alltid värt att fortsätta kämpa. Kom ihåg det.

Allt gott,

Ed

God jul

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Hoppas allt är bättre med dig. Har följt din sida under några år faktiskt.

Ville bara önska en God Jul!

Re: Hi

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hi Andreas!

Thank you very much for your reply. It makes me happy as well to hear back from you.

I'm still using the same email address. I actually tried to send you two emails (one on August 25, the other one on November 23) and in both cases I received a "Message not delivered" response, with error 550 5.7.1 filter 648. I suggest checking your email configuration just in case you haven't been receiving messages from others as well.

It's wonderful to read that you have found what sounds like good and caring people to spend your time with ❤. I imagine that makes a difference. Loneliness and isolation are truly awful for mental health. It's already very difficult to reach out to others when one is in a bad place, so it's great that they are people that you have already been interacting with for a long time.

And singing lessons sound fun, I hope you are enjoying them very much. I took them for a while, years ago, wit h my old piano teacher. She was great, although I didn't continue singing because the thought of performing solo in front of others was terrifying (really bad social anxiety back then). Do you have any "favorite" songs that you particularly enjoy singing, so far? And by the way, do you play any musical instruments?

I wish you didn't have to attend the trial, if there is going to be one. It sounds like the worst thing to put you through considering what you have already been through. If there is no choice, I hope that somehow you find all the strength you will need during those moments.

Also: sorry, I realized I hadn't identified myself properly in my previous message, so I'm including my email address in this one.

Maria.

Hi

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hi Andreas.

I hope you are doing reasonably well today.

I tried to send you an email recently, but for some reason it bounced back. I hope I did not bother you too much somehow, and if I did, I apologize.

I just wanted to tell you that I have been reading your updates here and I understand and empathize with the difficulty of your situation, but I hope you do find the strength to persist. It's great that you have been trying to move on from what happened, please continue seeking things that can help you. What they are doing now (as I have understood it) sounds cruel, but their ignorance is not worth your life. Hopefully this will become less painful for you with time.

Best,

Maria.

LiU:s "besked" angående överklagande av HAN:s beslut

Läs svar från Andreas Rejbrand

Om LiU faktiskt beslutar sig för att skicka in ett överklagande och du så vill, är jag säker på att finns lagfarna vänner av ordning som är villiga bistå dig i din sak utan något krav på ersättning. Du kan ju hålla oss intresserade uppdaterade om hur saker och ting utvecklar sig i denna del, för det fall att du känner för det, samt vända dig till tidigare angivna intresseorganisationer. Men, i avvaktan på det, bör följande påpekas.

Ett sådant eventuellt överklagande från LiU med stöd 4 kap. 7 § andra stycket högskolelagen ( https://lagen.nu/1992:1434#K4P7S2), om de över huvud taget faktiskt framhärdas i det, framstår som något märkligt efter att ett kvalificerat organ såsom HAN, vars ordförande enligt första stycket ska vara jurist och ha erfarenhet som domare, och med medicinsk psykiatrisk expertis, har avslagit LiU:s begäran, och spontant, i vart fall utifrån din redogörelse för händelseförloppet, något av ett spel för gallerierna och omdömeslöst att hänskjuta till domstol, med den offentlighet som det innebär för såväl dem som dig. Jag misstänker dock, som tidigare har nämnts, att de ansvariga befattningshavarna, och i förlängningen LiU såsom huvudman, efter HAN:s beslut, förmodligen på allvar börjat oroa sig för följderna av den knäpp på näsan som HAN:s beslut får anses innebära för ledningen för en läkarutbildning, som borde kunna hållas till en högre standard. Det som riskerar att bli ett stort PR-fiasko i sig, borde istället vara tillräckligt incitament för att erbjuda dig någon form av uppgörelse med ekonomisk kompensation för att inte DU ska driva saken vidare. Om vad du i övrigt har beskrivit stämmer, att en så pass ingripande åtgärd som avskiljande, som endast ska tillämpas i undantagssituationer när andra möjligheter är uttömda,[1] har tillgripts inte bara på godtyckliga grunder utan även under diskriminerande former, framstår det som tidigare nämnts befogat att påkalla en granskning. Om inte den skammen är tillräcklig, torde tanken på resultatet av en sådan granskning, och det klander och den kritik som agerandet kan tänkas föranleda från intresseorganisationer, allmänheten, JO, JK och den eventuella skadeståndsskyldighet som de har dragit på staten, och möjligtvis även straffrättsliga ansvar för tjänstefel på grund av fel och försummelse vid myndighetsutövning, ingjuta en befogad oro för alla som kan komma att hållas ansvariga. En sådan granskning torde dock, som tidigare nämnts, och som det bristande omdöme hos den som låtit meddela dig att LiU "överväger att överklaga" talar för att i vart fall någon där är medveten om, först komma att bli aktuell när väl HAN:s beslut har vunnit laga kraft. Hur länge de kan förhala det är en tidsfråga, men det kan ju påminnas igen om att JO normalt inte granskar förhållanden som ligger längre tillbaka i tiden än två år.

LiU:s eventuella överklagande, oaktat dess eventuella saklighet, ska ha kommit in till HAN inom tre veckor från dagen då beslutet meddelades (44 § andra meningen förvaltningslagen, FL https://lagen.nu/2017:900#P44S1). HAN överlämnar därefter överklagandet till förvaltningsrätten (domstolen), som är första instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna och som i detta fall blir Förvaltningsrätten i Stockholm (på domstolens webbplats kan du läsa mer om, eller kolla på video, om hur mål i domstolen handläggs och avgörs http://www.forvaltningsrattenistockholm.domstol.se/Navigation/Amnesnavigation/Forvaltningsratt/Sa-avgors-malet/Sa-avgors-malet/).

Lite mer konkret kan dock sägas att HAN ska, om överklagandet bedöms ha kommit in i rätt tid, skicka det vidare till domstolen inom en vecka, men normalt dröjer det inte så länge. Eftersom du har rätt till partsinsyn, kan du få besked om huruvida det har kommit in ett överklagande till HAN och, om så, få en kopia av det skickad till dig. Det kan vara bra att vänta tills någon dag efter att tidsfristen har gått ut, eftersom en handling som har inkommit en viss dag kan räknas som inkommen dagen innan enligt reglerna för hur sådant beräknas (10 § FL). Om du får ett sådant besked, kan det vara en god idé att bifoga det om du till exempel vill påkalla en granskning/prövning av JO/JK eller be någon ideell organisation, såsom tidigare nämnts, om hjälp att ta tillvara din rätt.

Om du inte känner någon stress med att få klarhet i om beslutet har överklagats av LiU (klagande), kan du vänta tills att domstolen börjar handlägga överklagandet (kallas mål i domstolen), eftersom domstolen alltid ska skicka ett sådant överklagande till dig (motparten) (10 § förvaltningsprocesslagen, FPL). Detta så att du, om du vill, kan svara på (yttra dig över) det. Det får du normalt tre veckor på dig att göra, men du kan begära längre tid om du behöver det (anstånd). Beroende på vad du svarar, kan domstolen, som sköter kommunikationen mellan parterna i målet, skicka handlingar som den ena parten skickar in till den andra parten, om domstolen anser att så krävs för att målet ska bli tillräckligt utrett och att parterna ska få ha tagit del av allt av betydelse som har tillförts målet innan det avgörs.

Om du inte vill eller anser dig ha något du vill tillföra, t.ex. för att får intrycket av att LiU bara vill förhala ett lagakraftvunnet avgörande, kan du också bara svara att du anser att överklagandet ska avslås (motsätter dig ändring av HAN:s beslut) och att du inte har något ytterligare att anföra. Förfarandet är inte så formellt i allmän förvaltningsdomstol, så om du inte anlitar någon juridiskt kunnig person för att föra din talan (ombud), så ska domstolen hjälpa dig på traven. I förvaltningsprocessen har rätten nämligen en utökad utredningsskyldighet, vilket innebär att den ska se till att frågan i målet blir tillräckligt utredd. Detta kan exempelvis ske genom frågor och påpekanden till parterna om något är oklart eller att rätten förordnar en sakkunnig (en oberoende expert som får yttra sig över underlaget, om det i ljuset av vad LiU anför i ett överklagande av någon outgrundlig anledning inte anses tillräckligt med den utredning som HAN har säkerställt; detta följer av den s.k. officialprincipen i 8 § FPL). Om något i det du ändå väljer att skriva framstår som oklart för domstolen så ska domstolen be dig förtydliga dig (antingen genom att ringa eller skriva till dig). Tänk på vad du skriver till domstolen, eftersom otillbörliga uttalande (påhopp m.m.) kan föranleda penningböter som straff enligt 38 § FPL (https://lagen.nu/1971:291#P38S1) (vilket dock inte innebär att du ska vara rädd för att beskriva den kränkning och de omständigheter du anser relevanta för domstolen, som normalt har en hög toleransnivå för sådant, särskilt i förhållande till enskilda som anser sig ha blivit utsatta för allvarliga kränkningar, särskilt när underinstansen har gått på den enskildes linje och myndigheten framhärdar).

Huvudregeln i förvaltningsdomstol är att förfarandet är skriftligt, men du kan, om du så vill, också begära muntlig förhandling (9 § FPL), även om du bör ha i beaktande att det göra att det kan dra ut på tiden. Om du vill veta lite mer i allmänhet om detta kan du läsa mer här (http://www.forvaltningsrattenistockholm.domstol.se/Navigation/Amnesnavigation/Forvaltningsratt/Sa-avgors-malet/Sa-avgors-malet/Muntlig-forhandling/).

En muntlig förhandling kostar en del för staten, men ingenting för dig (utöver den tid och eventuella reskostnader). Med hänsyn till målets karaktär och Europadomstolens praxis avseende rätten till rättvis rättegång (artikel 6 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, EKMR), är utrymmet försvinnande litet för domstolen att neka dig muntlig förhandling om domstolen bifaller överklagandet (dvs. ett avgörande i saken, dvs. avskiljandet, som går dig emot), särskilt i ljuset att avskiljande har en brottmålsliknande karaktär (som befäst genom att det i förordningen (2007:989) om avskiljande av studenter från högskoleutbildning, som som gäller ärendet handläggning i HAN, i 17 § stadgas att omröstningsreglerna i 29 kap. rättegångsbalken som gäller för brottmål ska tillämpas, med undantaget att Ordföranden dock ska säga sin mening först, https://lagen.nu/2007:989#P17S1).

Om du t.ex. bara yrkar att överklagandet ska avslås och begär muntlig förhandling, men inte anför något, kan det dock bli så att domstolen anser det obehövligt med förhandling, på grund av att domstolen håller med dig och HAN. För det finns ju ingen anledning att då hålla någon förhandling när domstolen anser att målet redan utifrån befintligt underlag framstår som tillräckligt väl utrett och har för avsikt att avslå överklagandet. Detta eftersom domstolen dömer som du har begärt i själva saken. Det blir då samtidigt inget tillfälle till ytterligare yttrande från LiU och därmed förenlig tidsutdräkt, eftersom inget nytt har har tillfört målet av dig.

Om å andra sida du yrkar på muntlig förhandlingen, men domstolen nekar dig det, t.ex. för att domstolen överväger att bifalla överklagandet eller tycker att du åtminstone först borde yttra dig på något sätt skriftligen, ska domstolen meddela ett sådant beslut skriftligen som ska skickas till dig, där det ska anges inom vilken tid du senast ska yttra dig skriftligen om du vill tillägga något. Ett sådant beslut kan du klaga på, men först i samband med att du överklagar ett slutligt beslut från domstolen att bifalla överklagandet (dvs. ett beslut i sa ken, alltså avskiljandet, som går dig emot).

Om det blir muntlig förhandling, antingen för att du eller LiU yrkar på det, så går en sådan förhandling i praktiken till så att du och LiU kallas till domstolen ett visst datum, tillsammans med eventuella vittnen som ni har begärt (yrkat) att domstolen ska höra. Du kan till förhandlingen också ta med dig någon som du vill ha med dig som stöd eller någon som du vill ska föra din talan (ombud). Du kan få ersättning för de kostnader som du har haft för resan (men du måste be om det särskilt, vilket du gör i slutet av förhandlingen, eller genom att kontakta domstolen innan, om du t.ex. inte har råd att köpa en tågbiljett). Det är dock inte helt vanligt att sådan ersättning begärs eller fås, men det värsta som kan ske är att domstolen säger nej (vilket i sammanhanget framstår som osannolikt, med tanke på vad saken gäller för din del och att det är staten som, genom LiU:s agerande, som har orsakat processen i domstolen genom att överklaga HAN:s beslut). Vittnen som du har åberopat kan utöver reseersättning få ersättning för eventuella kostnader för uppehälle och förlorad arbetsinkomst (dessa ska särskilt tillfrågas om detta av rättens ordförande efter att de har hörts). Det är i allmänhet en god idé att skicka in handlingar som du åberopar och yrkanden (begäran) om vittnesförhör i god tid innan till domstolen. Om du vill att ett vittne ska höras, så kan du, efter att du har pratat med dem, skicka med dennes kontaktuppgifter, och ange vilka de är och vad du vill att de ska höras om samt en ungefärlig tid för hur lång tid det kommer att ta, så att domstolen kan kalla dem till förhandlingen och planera längden på förhandlingen. Du kan också begära att domstolen ska kalla vittnen som egentligen inte vill höras, som kan kallas vid äventyr om vite (dvs. måste betala om de inte kommer), för att under sanningsplikt och vittnesed svara på rättens frågor (huruvida domstolen tillåter detta beror lite på vad det skulle tillföra utredningen i målet, så förklara i så fall varför det är viktigt att vittnet hörs). Om dock du, i egenskap av den svagare parten, i nära anslutning till förhandlingen, kommer på att du skulle vilja lämna in handlingar eller höra något eget "vänligt" vittne, så går det som oftast för sig att bara ta med sig dem och/eller den till förhandlingen. Det räcker då att du tar med dem in i salen och berättar det för rätten i början av förhandlingen, om inte domstolen självmant frågar vilka de är. Om LiU gör så kommer de dock att få kritik av domstolen, eftersom det ankommer på en myndighet att vara bättre förberedd än så.

Med hänsyn till målets beskaffenhet, så kommer en muntlig förhandlingen förmodligen hållas bakom stängda dörrar. Det innebär att allmänheten inte får tillträde till förhandlingen. Det innebär också att vad som sägs vid förhandlingen, och de handlingar i målet som läggs fram vid förhandlingen genom att åberopas av endera part, inte blir offentliga (utöver de uppgifter som tas in i domstolens dom, så länge domstolens beslutar om det i domen, vilket alltså är normalt i mål med uppgifter av den karaktär som är aktuella i ditt fall). Med detta menas att uppgifterna om dig, som framgår av handlingarna i målet, behåller sin sekretess, något som alltså gäller till _förmån_ för dig, men inte mot dig (du får berätta fritt för vem du vill om uppgifter gällande dig och vad som har förekommit såväl hos LiU, i HAN och i domstolen, men myndigheten eller någon annan får inte göra det utan att du själv först har gjort det).

Efter att förhandlingen har ropats på i högtalarna och ni kommit in i salen, kommer rätten att presentera sig och kontrollera att alla som har kallats är där. Rätten kommer förmodligen att bestå av en ordinarie domare (rådman), som är ordförande, och tre nämndemän (lekmannadomare), som dömer tillsammans. Rätten bistås av en protokollförare (en föredragande jurist eller en förvaltningsrättsnotarie), som är den som är mest inläst på målet, och som förmodligen är den som du kommer att ha kontakt med inför förhandlingen om det är något som du undrar. Hela rätten ska dock ha läst allt det skriftliga materialet innan förhandlingen, så det behöver inte läsas upp (till skillnad från vad som gäller i allmän domstol, som styrs av den s.k. muntlighetsprincipen).

Eftersom det är LiU som har klagat kommer de att få börja och berätta vad de yrkar (begär), dvs. att HAN:s beslut ska ändras och ange grunderna för det (dvs. kort om varför de nu tycker som de gör). Du får sen möjlighet att avge din inställning, dvs. att överklagandet ska avslås. Därefter får de utveckla sin talan (lägga ut texten, men inte upprepa vad som står i handlingarna, då ska ordförande säga till) och sen får du svara på det (ordförande ska ha större överseende med brister i dessa delar i förhållande till dig, såsom enskild och därmed svagare part. Det går alldeles utmärkt för sig att läsa innantill om du känner att du behöver skriva ned vad du vill ha sagt innan. Du får självfallet också ta med dig t.ex. en bärbar dator om du så vill, t.ex. om du vill visa upp bilder eller video för rätten. Utrustning för det finns på plats, det enda du behöver ta med dig är din dator). Därefter hörs eventuella vittnen, som går till så att den som har begärt att vittnet ska höras först ställer frågor till vittnet, varefter motparten får ställa frågor (motförhör), sen (kort) den som begärt att vittnet ska höras igen, och slutligen eventuella frågor från rätten. Därefter får ni möjlighet att ställa frågor till varandra och sist ställer ordförande eventuella frågor som rätten har till någon av er. Sen är det dags för er att slutföra er talan, först LiU och sen du. Därefter berättar ordförande när dom kommer att meddelas, normalt inom ett par veckor. Sen får parterna lämna lokalen och rätten håller då sin överläggning och beslutar om hur de ska döma i målet. Normalt brukar protokollföraren, som i domen sedan anges som föredragande, först få redogöra för vad som har framkommit och för hur denne menar att domstolen borde döma (votera). Därefter säger ordförande sin mening, och sen får nämndemännen i tur och ordning avge sin inställning. Med hänsyn till avskiljandets brottmålsliknande karaktär räcker det med att två av rättens fyra ledamöter instämmer i HAN:s bedömning för att du ska vinna målet enligt tidigare nämnda omröstningregler (i mål som har karaktär av tvistemål vinner ordförande om denne får med sig en av nämndemännen). Normalt brukar dock sådan omröstning inte krävas, utan rättens ledamöter brukar som oftas kunna enas, särskilt när saken redan prövats en gång av en kompetent nämnd (detta framgår annars i slutet av den slutliga domen, där eventuella skiljaktiga meningar ska antecknas).

När domen sedan meddelas, oavsett utgång, kommer den att skickas till dig och LiU. Du har därefter tre veckor på dig att överklaga från det att du tog del av domen, för det fall att den skulle ha gått dig emot. Om domen går LiU emot, vilket framstår som mer troligt, får LiU på nytt får tre veckor på sig att överklaga, men alltså från det datum som domen meddelas. Överklagandet prövas av kammarrätten (Där krävs det dock prövningstillstånd enligt någon av de fyra s.k. dispensgrunderna i 34 a § andra stycket FPL, dvs. ändrings-, gransknings- eller prejudikats- eller extraordinär dispens, https://lagen.nu/1971:291#P34aS2). Att kammarrätten skulle släppa upp ett överklagande från LiU framstår inte som särskilt troligt, av tidigare anförda skäl. Ett sådant beslut av kammarrätten, om att neka prövningstillstånd, kan därefter visserligen överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen, men utsikterna att vinna framgå med en sådan talan får sammantaget betecknas som än sämre. Därefter är saken slutligen avgjord och någon ytterligare förhalning är inte möjlig och det borde väl då, om inte tidigare, finns anledning till att återvända till nämnda tidigare kommentarer om ansvarsutkrävande och för någon slags upprättelse.

[1] Som bekant motsvarar reglerna om avskiljande i 4 kap. 6 § högskolelagen i huvudsak vad som gällde enligt 10 a § högskolelagen (1977:218). I förarbetena anfördes bl.a. att när det gäller behovet av sådana regler, ligger det i sakens natur att man i första hand försöker komma tillrätta med problemen genom studierådgivning, varigenom man försöker förmå de aktuella personerna att frivilligt lämna eller i vart fall göra uppehåll i sin utbildning. prop. 1986/87:100 bilaga 10 s. 203, tillgängligt här https://data.riksdagen.se/fil/7D9F9B6F-974F-45B1-B709-4D26673678AE [s. 1473 i pdf-dokumentet]). När det gällde förutsättningar för avskiljande, underströks vidare vikten av att en sådan prövning även utgör ett skydd för den studerande som kan komma ifråga för en sådan åtgärd, och att största vikt måste fästas vid den enskilde studerandes rättssäkerhet. I anslutning därtill anfördes att uttrycket "påtaglig risk" bäst anger den risknivå som får anses krävas och erinrades om att uttrycket även förekommer vid riskbedömningar på det straffrättsliga området. Vidare angavs att riskbedömningen så långt det är möljligt ska ske utifrån objektiva grunder, men att det är uppenbart att det ofta kommer att bli fråga om mycket svåra överväganden. Det var alltså bl.a. mot denna bakgrund som de uppställdes högt ställda krav på det organ (dvs. HAN) som har att svara för denna prövning. (a. prop. s. 205). Därvid betonades vikten av HAN:s kvalificerad sammansättning, med en ordförande med längre tids domarerfarenhet, psykiatrisk expertis, i en för landet gemnsam central nämnd, och, med Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som förebild helt fristående ställning i förhållande till såväl sjukvårdshuvudmännen som högskolan (a. prop. s. 207). I sammanhanget kan nämnas att uttrycket "påtaglig risk" numera, genom välutvecklad praxis kring formerna för bedömningen avseende risknivån som krävs för ett omhändertagande med stöd av 2 och 3 §§ lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, också är en skyddslagstiftning. På tidigare anfört ställe i förarbetena anfördes vidare att utöver detta s.k. farlighetskriteriet , bör det uppställas ytterligare ett kriterium för att en studerande ska kunna bli föremål för avskiljande och att det är angeläget att det därigenom så entydigt som möjligt görs en begränsning av de grupper av studerande som över huvud taget ska kunna komma ifråga. Vidare konstaterades, med avseende på ett av de kriterium som i förslagen hade lyfts fram (psykiskt störda personer), som alltså motsvarar den nu gällande lydelsen i 4 kap. 6 § första stycket 1 högskolelagen (lider av psykisk störning), framgår vidare att förslaget hade fått starkt stöd i remissinstanserna, men att någon närmare definition av begreppet inte hade lämnats. En definition ansågs emellertid nödvändig, eftersom begreppet inte förekom i då gällande lagstiftning och vid tidpunkten inte heller "ännu torde ha en tillräckligt väl definierad medicinsk betydelse". Den knöts därför till 1 § lagen (1966:293) om beredande av sluten psykiatrisk vård i vissa fall, (som använde begreppen pyskisk sjukdom och psykisk abnormitet), som genom dessas införlivande i lag fick anses vedertagna, där ledningen för tolkningen vidare ansågs kunna hämtas från "förarbetena och en lång tids praxis" (a. prop. s. 205). Det kan i det nu aktuella fallet i det sammanhanget noteras att i motsvarande bestämmelse för pskyatrisk tvångsvård, 3 § första stycket lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård, används istället begreppet att patient lider av en _allvarlig_ psykisk störning, samt därtill ytterligare angivna kriterium, som en förutsättning för att en patient ska beredas tvångsvård. Det kan även noteras att det i tredje stycket anges att sådan vård inte får ges om patientens psykiska störning utgör enbart en utvecklingsstörning och att att det även ska beaktas om patienten till följd av sin psykiska störning är farlig för annans personliga säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa (fjärde stycket). Det framstår därmed som att ledning fortfarande torde kunna hämtas från den praxis som har utbildats på dessa områden, i vart fall när det får anses vara till förmån för den enskilde, särskilt med hänsyn till tidigare nämnda rättsäkerhetsskäl och att avskiljandets brottmålsliknande karaktär kommer till uttryck bl.a. genom att valet av att tillämpa omröstningreglerna för brottmål i 29 kap. rättegångsbalken vid HAN:s prövning.

Accept and then see what happens!

https://www.youtube.com/watch?v=6MQtSTgMAJs

You are a genius!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Som jag känner dig och träffade dig ett antal gånger så tror jag starkt på att du är helt klok och extremt intelligent person (You are a genius!).

Bästa hälsningar,

Behroz khabiri

tillägg angående besked från HAN

Läs svar från Andreas Rejbrand

Det fall som mig veterligen finns gällde en manlig student som mot vilken det kommit åtskilliga klagomål från kvinnliga studerande om oönskade närmanden. Han hade vid samma tid också dömts för försök till våldtäkt samt därutöver för ofredande i sju fall till fängelse tio månader.

Det kan tilläggas att Kammarrätten i Stockholm har fastställt förvaltningsrättens (dåvarande länsrätten) beslut att riva upp HAN:s beslut under liknande omständigheter som i ditt fall, se Kammarrätten i Stockholms dom i 2005-05-04 i mål nr 2014-05. Kammarrätten uttalade bl.a. följande. För det fall [studenten] har en psykiskt störning vad som gjort gällande var paranoid personlighetsstörning, narcissistiska drag, suicidal och "djupt kränkt i sin personlighet"] är den inte av den karaktären att det för närvarande föreligger någon påtaglig risk för att hon kan komma att skada annan person eller värdefull egendom under utbildningen. Länsrättens dom skall därför inte ändras.

Det räcker med att du skriver till dem innan de hunnit fatta beslut. De är en myndighet, och har en utredningsskyldighet, vilket är anledning till att verksjuristen skrivit till dig, dvs. för att inte få kritik från JO eller beslutet upprivet med vändande post av förvaltningsrätten.

Jag är inte läkare, men väl bevandrad i definitionen av psykisk störning utifrån LPT/LRV-mål från domargärning i förvaltningsrätt (mål, som du kanske känner till, avser _allvarlig_ psykisk störning, men ofta innebär gränsdragningar mot vad som är "bara" psykisk störning). Jag kan, oaktat om ditt tillstånd skulle anses rymmas inom definitionen av psykisk störning, inte se hur rekvisitet i 4 kap. 6 § andra stycket högskolelagen skulle vara uppfyllt, dvs. att det på grund av psykisk störning kan bedömas föreligga en _påtaglig risk_ att du kan komma att skada en annan person. Jag hänvisar i denna del till tidigare nämnda beslut och avgörande.

Gällande läkarintyg råder fri bevisprövning och jag kan inte se varför ett läkarunderlåtande från en legitimerad läkare i exempelvis ett annat nordiskt land inte skulle kunna godtas av HAN givet omständigheterna i ditt fall och det blygsamma underlaget de läkare som utlåtit sig som rektor, utifrån dina uppgifter, har hänvisat till. Det kan vidare diskuteras om dessa läkare var/är i en sådan ställning att de är jäviga i förhållande till dig och rektor och att dessa utlåtanden närmast kan lämnas utan avseende av HAN. Förmodligen har detta antingen inte uppmärksammats eller inte bedömts vara fallet, givet att ett tillfälligt beslut fattats i avvaktan på eventuell läkarundersökning. I HAN ska nämnden bl.a. bestå av en ledamot med psykiatrisk kompetens, men utan ett fullgott kliniskt underlag har jag svårt för att se vad denne skulle ha att bedöma. Dina texter på internet? Knappast.

Men som sagt, oavsett vad HAN har kommit fr am till eller kommer fram till kan du kostnadsfritt begära överprövning i förvaltningsrätt och kammarrätt (för det senare krävs dock prövningstillstånd) inom tre veckor för dagen du tog del av beslutet (dvs. t.ex. skickade in ett delgivningskvitto eller ringt in och meddelat att du tagit emot beslutet).

Om beslutet upphävs får du enligt 5 § nämnda förordning utan ansökan återuppta utbildningen och tillgodoräkna sig den utbildning som fullgjorts tidigare. Dvs. du behöver inte börja om.

Gällande anmälan av rektor/universitet och skadeståndsanspråk gentemot staten på grund av felaktiga myndighetesbeslut m.m. kan du, eller någon annan som har tillgång till underlaget, vända sig till JO med anmälan och antingen föra talan i allmän domstol om skadeståndsanspråk eller vända dig till JK för frivillig reglering (information nedan). Hur väl det lyckas beror dock på underlaget. I nuläget framstår det som att du för att vinna framgång med endera har bättre chanser om du första får tillstånd en prövning i HAN, eller i överrätt, som slår fast att det inte föreligger grund för avskiljande. På så vis blir det enklare att för JO och/eller JK att ta ställning till en eventuell anmälan/anspråk från dig. Med det finns inget som hindrar att du skickar in anmälan på befintligt underlag till JO. Att döma av vad du har skrivit framstår det som i all fall motiverat med en granskning.

JO-anmälan

Anser man att man själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman vid handläggningen av ett ärende kan man klaga hos JO. Det kostar ingenting. Såhär skriver JO på http://www.jo.se/sv/JO-anmalan/.

Vad en anmälan bör innehålla

Det enklaste sättet att skicka in en anmälan är att använda formuläret [http://www.jo.se/sv/JO-anmalan/Skicka-in-anmalan/]på webbplatsen, men om man väljer att skicka in anmälan på annat sätt, t.ex. med post, fax eller e-post, bör den innehålla:

Vem klagomålet riktar sig mot, dvs. vilken myndighet och/eller tjänsteman som man anser har agerat felaktigt.

En kort beskrivning av ärendet eller händelsen.

Det agerande som man anser vara felaktigt och motivering till varför man anser att myndigheten och/eller tjänstemannen har agerat felaktigt.

När händelsen inträffade.

Eventuellt diarie- eller ärendenummer hos myndigheten.

Anmälarens namn, adress och eventuellt telefonnummer.

Kopior av handlingar som är av betydelse för att visa att myndigheten och/eller tjänstemannen har agerat felaktigt.

Viktigt att tänka på

Anonyma anmälningar utreds normalt inte.

JO utreder normalt inte heller klagomål som gäller förhållanden som ligger mer än två år tillbaka i tiden.

Begära skadestånd hos JK [skriv till E-post: registrator@jk.se]

Justitiekanslern har möjlighet att på frivillig väg reglera vissa skadeståndsanspråk som riktas mot staten. Tanken med det är att avlasta domstolarna uppgiften att pröva sådana mål där det egentligen inte finns någon tvist utan där det är klart att ett skadeståndsgrundande fel har begåtts och att den enskilde har rätt till viss ersättning. De anspråk på skadestånd som Justitiekanslern handlägger är i första hand sådana som grundar sig på att en statlig myndighet har fattat ett felaktigt beslut.

Hur gör man en ansökan?

Det finns inga bestämda regler för hur en ansökan om skadestånd ska se ut. Handläggningen hos Justitiekanslern är dock skriftlig och du måste därför skriva hit för att Justitiekanslern ska ta ställning till ditt anspråk. Det är du som begär skadestånd som ska tillhandahålla de uppgifter som krävs för att Justitiekanslern ska kunna bedöma om du har rätt till ersättning av staten.

I ansökan måste du därför lämna en utförlig beskrivning av vad som har inträffat och förklara varför du anser att du har rätt till skadestånd. Ange också det belopp som yrkas och förklara hur det har beräknats. Det är också du som sökande som ska ge in den utredning som krävs för att Justitiekanslern ska kunna bedöma om och i vilken utsträckning som en rätt till skadestånd föreligger. För att bedöma skadans storlek krävs därför i regel att du ger in ett skriftligt underlag, t.ex. kvitto eller liknande som visar att du har haft de kostnader som du begär ersättning för.

Det är bra att veta att det i de flesta fall fordras att myndigheten eller domstolen har gjort sig skyldig till ”fel eller försummelse vid myndighetsutövning” för att skadestånd ska kunna bli aktuellt.

Om du inte orkar driva det själv kan du bl.a. vända dig till Centrum för rättvisa som hjälper till ideellt. http://centrumforrattvisa.se/har-du-ett-fall/

För att Centrum för rättvisa ska kunna engagera sig i ett fall måste det beröra en rättsligt skyddad fri- eller rättighet. Antingen direkt i form av en olaglig kränkning, eller indirekt genom att en principfråga av denna karaktär aktualiseras i fallet. Utgångspunkten är att de driver fall som rör rätt bl.a. till likabehandling (icke-diskriminering), rättssäkerhet och personlig integritet.

Utifrån din beskrivning låter det som att detta skulle kunna vara något som de kan hjälpa till med.

Till saken hör att det förmodligen vore enklare för dem att driva det om du begär anstånd hos HAN eller utverkar ett beslut som slår fast att det inte föreligger förutsättningar för avskiljande, men det skadar väl inte att höra av sig till dem redan nu och stämma av.

Frågor de vill att du besvarar är

1) Vem har utfört den rättighetskränkning som du vill anmäla?

2) Hur har det gått till?

3) Är fler drabbade?

Formulär här http://centrumforrattvisa.se/wp-content/uploads/2012/05/Har_du_ett_fall.pdf

Besvara dessa frågor på max två A4-sidor. Skicka sedan dina svar med e-post till ansokan@centrumforrattvisa.se eller med vanlig post till Centrum för rättvisa, Box 2215, 103 15 Stockholm.

angående HAN:s besked

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag tror att det har blivit ett missförstånd gällande HAN:s avskiljande beslut gällande dig. Detta är i nuläget inget slutligt beslut, men kommer snart att bli det. Om du inte vill att det ska fatta ett sådant beslut bör du höra av dig till dem omgående. Om de hunnit fattat ett sådant beslut har du möjlighet att överklaga det till förvaltningsrätten inom tre veckor och kan där åberopa ny bevisning, t.ex. ett läkarintyg, eller begära anstånd att inkomna med dylikt läkarintyg.

Utifrån vad jag kan förstå har HAN, mot bakgrund av avskiljanderegeln i högskolelagen[1] (4 kap. 6 § första stycket 1) och förordningen om avskiljande av studenter från högskoleutbildning [2] (7, 9, 11, 12 och 15 §§) beslutat att avskilja dig _före_ slutligt beslut (12 §) då du inte låtit läkarundersöka dig (11 §). Detta innebär inte att HAN slagit fast att du lider av en psykisk störning och i övrigt uppfyller förutsättningarna för avskiljande i 4 kap. 6 § första stycket 1 högskolelagen.

Vad det betyder är endast att HAN konstaterat att det finns "grundad anledning att anta" det, vilket är svårt att inte komma fram när en rektor för en läkarutbildning får påstå det utan att du lägger fram någon motbevisning, och HAN har därför, för att uppfylla sin utredningsskyldighet enligt 9 §, begärt att du låter läkarundersöka dig (11 §). Eftersom du inte gjort det är vad som nu väntar att HAN tar ett definitivt beslut på befintligt underlag, vilket alltså HAN får göra efter ett år när en sådan begäran inte hörsammats (15 §). Dvs. i princip utifrån vad rektor påstått oemotsagt, om du inte hör av dig till dem och t.ex. uppger att du går med på att läkarundersöka dig.

Utifrån vad du delat tidigare framstår det i det närmaste som att du genom att inte låta dig läkarundersökas, vilket det såklart går att ha förståelse för, inte ger HAN något annat val än att fatta ett definitivt beslut om avskiljande enligt 3 §. Ett sådant beslut kan visserligen omprövas, men tidigast efter två år (4 §).

Jag ser inget hinder till varför du inte, givet omständigheterna du gör gällande, skulle kunna höra av dig till HAN och fråga om det går för sig att du vänder dig till en läkare i ett annat, t.ex. nordiskt, land för en sådan undersökning, givet att ni kan tala samma språk och denne har behörighet att utöva läkaryrket enligt det landets lagar och utfärdar ett läkarutlåtande som ges in till HAN.

Vad du gör i slutändan är såklart upp till dig.

[1] https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/hogskolelag-19921434_sfs-1992-1434

[2] https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-2007989-om-avskiljande-av-studenter_sfs-2007-989

Tack för intressant läsning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Tack för intressant läsning på din hemsida.

Mvh Roger

Hej!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Igår hittade jag din hemsida, genom att googla på bland annat Linköpings läkarprogram. Det är tråkigt att läsa om den barska behandling du har fått av universitetet i fråga, samt dina förra klasskamrater och jag kan förstå att det måste kännas tungt ibland. Dock verkar du ha en styrka inom dig som är beundransvärd för inte bara mig, utan säkerligen för många andra som läser dina texter. Ensamheten för mig är också komplex, då den är min närmsta vän och fiende samtidigt, så jag kan relatera en del till dina känslor du har beskrivit angående den faktorn.

Du verkar dessutom vara en väldigt kunskapsrik person med olika varianter av intellekt i många ämnen, vilket för mig är både intressant och inspirerande att läsa om. Om denna värld hade haft fler som dig, hade den blivit ett bättre ställe.

Ha en fin dag!

/Ava

Programmering som hobby och jobb

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hur är det att jobba som programmerare yrkesmässigt jämfört med att göra det på fritiden, som du gjorde förr?

Sysslar du fortfarande med det på hobbybasis? Har den delen förändrats sedan du började på ditt nya jobb?

Hoppas du trivs bra med din nya tillvaro.

MVH

Demoner

Läs svar från Andreas Rejbrand

Låt ej dom fördärva ditt liv.

När onda tankar/drömmar attackerar,

så beder den kristne:

JESUS är HERRE, har ALL makt.

Demoner UT, FÖRSVINN.

och så tager du djupa andetag

och blåser ut kraftigt.

Angående ditt nya jobb

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Grattis till ditt nya jobb och hoppas att du trivs där. Jag är nyfiken på vad för programvara du/ni utvecklar och vilket programmeringsspråk du jobbar med?

mvh

Hur lever livet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Hoppas jobbet går bra. Trivs du? Känner du att programmerare är ett yrke du skulle kunna tänka dig i framtiden?

Är arbetskamraterna trevliga?

Hur lever livet annars?

Livet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Hur går utredningen med HAN? Har du kommit in i nya jobbet?

Mvh,

Patrick

Nya jobbet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Hur är det? Trivs du bra på ditt nya jobb?

Bästa hälsningar,

Behroz

Kvadraticusprogram

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag snubblade över ditt arbete om kvadraticusfunktioner i samband med en skoluppgift och vart fascinerad samt nyfiken.

I ditt arbete ger du exempel på program för diverse kvadraticusfunktioner. Då jag är helt novis på matematikprogrammering undrar jag då om det finns ett gratis program för Windows som kan nyttja de användbara rader du skrivit.

M.v.h. Olle

Grattis!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Stort grattis till jobbet! Det är du värd.

Tips, alla anställningar när man är färsk brukar vara provanställningar. Så häng inte upp dig på det.

Se det här som en nystart. En början på ditt nya liv.

Återigen, stort grattis.

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Längesedan du uppdaterade din blogg.

Hoppas allt är bra med dig

Jobb

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas! Ville bara önska dig lycka till inför framtiden och hoppas du får jobbet som Delphiprogrammerare! Fick du svar ifrån LIU angående avskiljningsprocessen?

Hur fungerar en sådan process, får du en ärlig chans att försvara dig?

Såg att du eventuellt tänkte läsa vidare på KI! Det kanske vore mer i din stil, så du slipper PBL :)

Glad påsk!

Hur lever livet?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Det var längesedan du uppdaterade med något hur livet lever. Nu verkar det mest vara abstrakta bilder på celler som jag inte förstår något av.

Har du kanske hittat något intressant jobb inom datorprogrammering/matematik?

Hur ser du på framtiden?

”Brukar ibland”?

Läs svar från Andreas Rejbrand

"SVT brukar ibland skriva artiklar på engelska för att nå ut till en bredare publik. Som jag påpekat tidigare blir emellertid resultatet oftast av väldigt låg språklig kvalitet. I dag såg jag t.ex. följande stycken hos SVT"

Får man verkligen skriva "brukar ibland"? Är inte det en motsägelse?

Antingen så gör man något ofta = brukar, eller så gör man något sällan = ibland.

Kan man använda det om man periodiskt gör saker? Hmm...

/ Erik

”Fuzz with dust”

Läs svar från Andreas Rejbrand

Varifrån kommer de till synes slumpmässiga prickarna i ”Fuzz with dust”? Reglerna du beskrev verkar inte tillåta ljusa prickar dyka upp så fort. Är det så att en minskning av det lägsta värdet ger det högsta värdet?

Jobb

Läs svar från Andreas Rejbrand

Kom igen nu Andreas. Ingen bryr sig om vad du inte kan, det intressanta är att du är en personlighet som kan lära dig nya saker snabbt. Folk anställs inte för att de kan exakt det som efterfrågas, ingen kan det. Ingen är perfekt anpassad för ett jobb.

Leta upp ett jobb du tycker verkar intressant, titta vilka kunskaper som krävs. Lär dig det. Den här biten gillar du ju uppenbarligen. Får du inte jobbet så utveckla den nya kunskapen vidare och sök ett nytt jobb där liknande kunskap krävs. Repeat.

Du har en master i Matematik, med högsta betyg i nästan alla kurser. Det är vad som är intressant. Du är intelligent. Företag kommer inte anställa dig för att vara din kompis, eller för att du ska dra skämt på lunchen. De vill att du löser problem åt dem. DET är du bra på. Och om du hittar ett jobb du tycker verkar intressant, så kommer dessa problem vara intressanta för dig att lösa.

Du kan vara ärlig med dina problem utan att för den sakens skull belysa dem som du gör nu. Belys din intelligens. Utan att vara arrogant. Problemen du har får du belysa i andra sammanghang.

Jag hejar på dig.

Programmering del 2

Du skriver att du inte tror att du har det arbetsmarknaden efterfrågar.

Jag tror du har helt fel där!

Jag tror verkligen du har det. Det är nog snarare så att du kanske har lite dålig självkänsla.

Jag arbetar med väldigt många programmerare i mitt jobb. Är ingen programmerare själv. Det är väldigt få av dom som har en formell "programmerarutbildning" Många är som du, matematiker och annat.

Hittar du något jobb som ser lite intressant ut. Sök!

Du har alldeles för mycket talang som skulle slösas bort på exempelvis McDonalds

Programmering

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Du verkar ju onekligen vara en väldigt duktig programmerare.

Så jag blir lite förbluffad när jag ser att du sökt jobb på McDonalds bland annat. Du borde ha väldigt många kvaliteer inom analys & programmering vilket det borde finnas en stor efterfrågan på?

http://www.ingenjorsjobb.se/jobs/location/Link%C3%B6ping/category/274

Jobb

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Vilka typer av jobb har du sökt? Du verkar vara av en bestämd uppfattning att det inte finns några jobb för dig.

http://www.mathcore.com/company/careers.php

Brevet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Kommer du att lägga upp avskiljandebrevet från LiU här på sidan? Det skulle ge mer objektivitet till din berättelse (vilken jag förvisso inte tvivlar på).

Hälsningar,

Emma

Svenska språket

Läs svar från Andreas Rejbrand

Andreas,

Det är ett sant nöje att ta del av dina synpunkter på dagens behandling av det svenska språket. Jag instämmer till 100 procent i det du för fram. Tyvärr ser det ganska mörskt ut för framtiden med tanke på den förflackning, som sociala medier översköljer den unga generationen med, men hoppas ändå på att vårt modersmål överlever alla de attacker som görs mot det.

Hans Frörum

/wp-pseudonym

Styrkor och svagheter

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Eftersom du är modig och vågar prata om dina känslor här i bloggen undrar jag om du skulle vilja (efter bästa förmåga) ge en objektiv syn på dina egna svagheter och styrkor?

Undrar också hur det går i avskiljningsprocessen som du tidigare nämnt, är den fortfarande igång eller är den nedlagd nu efter att du hoppade av läkarprogrammet?

Kram, Elise

Välkommen tillbaka

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag blev glatt överraskad när jag kom in här och fick se att du börjat ägna dig åt vettiga saker igen. Hitta nu in på en matematik-bana igen. Gör det bara. På något sätt. Inget mera leka-doktor. Sluta försöka förändra något som inte går att förändra.

Varma hälsningar

MBTI

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Känner du till MBTI? Det är ett sätt att systematisk kategorisera människors personligheter utifrån vissa egenskaper som ställs mot varandra. Jag tror att du är en INTP. Skickar med en länk om du är intresserad. Personligen tycker jag att det är ett roligt sätt att analysera personligheter och känner mig bekväm med den personligheten jag blev tilldelad (ENTP). Skulle vara roligt om du gjorde testet och se om min analys är korrekt.

https://www.16personalities.com/personality-types

Framtiden

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Tycker du är modig som skriver om dina känslor! Du har tidigare påpekat att din ekonomiska situation inte är hållbar och att dina pengar skulle ta slut till sommaren. Är detta fortfarande verkligheten?

Jag undrar om du vill skaffat ett jobb under tiden som du inte studerar? I så fall vilket?

Planerar du att skriva en omtenta för att sedan ta dig tillbaka till läkarprogrammet? Fick du något positivt gensvar av klassen efter att du bett dem om ursäkt?

Önskar dig allt gott,

Beata

Intercirkulär

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Vad exakt menar du med just "intercirkulär"?

Tacksam för svar

Jonas

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag är en läsare av din webbplats och tyckte det var av intresse, men du har kanske bättre koll på mina intressen än vad jag själv har.

Puben

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Vilken pub brukar du gå till? Vad brukar du dricka på puben?

Mvh,

Jonas

Hej!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Hur står det till?

Tänker på dig,

Din vän,

Behroz

Ödmjukhet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Har du bett din klass om ursäkt för att du skällt ut dem? Du skriver ju i din blogg att det var fel att kalla dem för svin, samtidigt som du skriver:

"Men samtidigt kan jag förstå att jag gjorde det, eftersom jag befunnit mig i en djup kris en längre tid, och varje rop på hjälp till samhället gett mig nya straff...."

Alla kanske inte läser din blogg så hur tror du de uppfattar att bli utskällda i email för något de inte råder över?

Är det ödmjukt och empatiskt?

Ang. krambrevet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

jag tror du begick ett stort misstag när du i slutet av ditt mejl till klassen länkade till bilden på den krossade/ruttna foten (sneglade bara på bilden eftersom jag satt och åt frukost, jag hann inte se exakt vad den föreställde). Jag tror att just den biten uppfattades som extremt obehaglig och hotfull av mottagarna. Vad tänkte du när du gjorde det? Kände du inte att ditt sätt att uttrycka dig i skrift var nog tydligt? Jag tyckte det var det.

Jag tror att detta mejl hade kunnat få färre jobbiga konsekvenser för dig om du undvikit att ta med denna del. Vad tror du själv?

Tack för att du orkar hålla denna hemsida vid liv även i såhär pass jobbiga stunder.

Ny riktning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas, undrar bara vad du tänker göra nu? Vill du gå tillbaka till matematiken?

Mvh

Erik

Din bok

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Kul att se att du avslutar en stunds tystnad med en uppdatering av din bok. Som vanligt är det en fröjd att läsa dina välskrivna texter som är väldigt lätta att förstå och som innehåller resonemang utifrån en väletablerad och rationell livsfilosofi (ett tämligen sällsynt fenomen bland folks resonemang idag). Jag hoppas få läsa fler intressanta skrifter av dig i framtiden och nu vill jag ha svar på den stora frågan: När kommer din bok? Ser fram emot att få pryda bokhyllan med mitt eget exemplar av Rejbrand, Ändlös längtan.

Du rockar Andreas!!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas! Nu känner jag att jag måste skriva till dig, även om detta blir ett snabbt och ostrukturerat mail. Jag har läst dina notiser i snart två år och har aldrig kommenterat eller mailat tidigare, dock följt ditt liv på avstånd. Det var väl en vecka sen jag var inne sist och nu ser jag dessa hemska notiser bara rada upp sig framför mig - en efter en. Vilka idioter det sitter i kursledning - hur kan man bara ta ett sådant beslut?? Jag känner mycket empati med dig och i för den situation du befinner dig i och jag hoppas innerligt att du inte hunnit göra något dumt i affekt - nu när allt detta hänt! Jag har också genom åren upplevt stor ensamhet i perioder och kan relatera till så mycket av det du uttryckt genom både din bok Ändlös längtan och i dina notiser, du är inte ensam!!! Du rockar stort och jag har alltid imponerats av din trägenhet med hemsidan och ditt enorma minne! Du behövs i världen! Låt inte en samling empatilösa, som kallar sig kursledning på Liu, sätta stopp för det!

Stor virtuell kram från trogen läsare!

Hanna

Anmärkning: Meddelandet är publicerat i efterhand.

Vi är på din sida

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag förstår om du upplever att det är du mot resten av världen. Jag ser många i som skriver i gästboken som är på din sida och som skriver för att de bryr sig om dig och vill hjälpa dig. Ibland känns det lite som om alla bara skriver att du har fel. Tolka inte det som att de tycker att du har fel om det mesta. På samma sätt som du mest fokuserar på de invändningar du har verkar det som att många mest skriver om det de inte håller med dig om.

Det är inte konstigt om du blir ledsen av det folk skriver och tycker att "alla" bara hackar på dig (särskilt inte med tanke på at du mår så dåligt). Men jag tror att folk skriver som de gör för att de försöker hjälpa. Linn skriver t.ex. för att hon tror att hon vet någonting som du inte vet. Det kan hända att hon har fel, men alternativet skulle vara att bara sitta och se på medan du begår misstag på grund av att du inte vet det hon försöker berätta.

Jag försöker alltså inte säga att du inte "får" bli ledsen för det folk skriver eftersom de menar väl. Jag vill bara säga att vi är flera som bryr oss om dig och vill hjälpa dig men inte vet hur. (Jag tror också att många håller med dig om mycket och tycker att du skriver mycket kloka saker. Bara att när de läser det du skriver tänker de "jag håller i princip med, men..." och så blir det många fler ord om det de inte håller med om.)

Också, du borde inte säga till folk att de aldrig har mått dåligt (det är lite fördomsfullt :)). Det går inte att avgöra bara utifrån vad någon skriver. Det kan mycket väl hända att det är fler än du tror som har mått väldigt dåligt (såpass att de inte orkar leva längre). Det är min erfarenhet att sådant inte går att avgöra utifrån hur en person är, beter sig eller vad den säger (om personen inte pratar om just det såklart).

Också 2: jag vet inte alla detaljer så jag kan inte veta vad som hade varit den bästa lösningen, men jag hade i alla fall blivit väldigt ledsen om du tog livet av dig :,(

(hug)

Flickvän

Läs svar från Andreas Rejbrand

Godkväll Andreas,

Först vill jag säga att jag är ledsen för din skull för att situationen tagit denna vändning. Önskar dig lycka till inför ditt möte med terminsledningen. Stå på dig!

Jag läste att du i alla fall hade en flickvän häromåret. Lite nyfiken på hur du träffade henne om man får fråga det? Var det genom skolan eller kanske genom nätdejting?

Allt gott!

Axel

Obehag

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej.

Jag funderar på varför konsekvenserna av det här brevet blev som de blev. Jag kom fram till två möjliga slutsatser som båda egentligen är ganska dåliga anledningar till att utesluta dig från din klass.

1. Dessa 22 kvinnor är rädda att du sexuellt ska förgripa dig på dem.

2. Du har orsakat dessa 22 kvinnor smärta genom att blotta din verklighet för dem och då kan det tolkas som att du utövar emotionell utpressning (någon mindre begåvad individ använde sig av den formuleringen tidigare).

Om alt nr 1 är sann, tycker jag att rädslan är irrationell eftersom du påpekade att det inte är din avsikt, både i brevet och flertalet gånger på din hemsida. Du har dessutom inte betett dig på ett sätt som gör det uppenbart att du är ute efter någon sexuell tillfredställning genom t.ex. tafsning eller liknande. Det är alltså rimligt att anta att det inte är mer sannolikt att du skulle våldta någon än vilken slumpmässigt utvald man som helst.

Om alt nr 2 är sann, kan man utifrån ett emotionellt, empatiskt plan tycka att samtliga 22 kvinnor är otroligt sköra och helt blinda för många människors lidande. Man kan tro att de inte har kännedom att det existerar en stor grupp människor som lider av psykisk ohälsa orsakat av b.la. ensamhet. Det visar på en otrolig avsaknad av insikt som är extra oroväckande med tanke på dessa personers framtida yrkeskategori, det är ju svårt att visa genuin empati om man inte förstår. Det bevisar också att det du skriver om samhällets avsaknad av empati är 100% sant.

Du har orsakat lidande hos flera personer med ditt brev till klassen genom att få dem att uppleva skuldkänslor över din situation. Oavsett hur väl du poängterar detta i ditt brev är det oundvikligt. Man kan dock ifrågasätta hur motiverat det är att straffa dig för att du mår dåligt. Det är ungefär som att bomba Afrika för att svältande afrikanska barn på reklam får oss att må dåligt, istället för att göra precis det som många gör, ignorera reklamen eller skänka en slant. Jag tycker alltså det är helt obegripligt varför folk inte gör samma sak i ditt fall, ignorera mailet, eller ge dig en kram (faktiskt inte alls så jävla mycket begärt).

Skulle kunna skriva massor om detta men texten är redan lite för lång.

Jag undrar alltså om du vet hur ditt mail skapade obehag hos folk i din klass. Om inte är jag intresserad av att veta om du har några andra hypoteser än de jag nämnde och vad du tycker om dem.

Hälsningar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej bästa Andreas!

Hur är det? Hur sover/äter du nu?

Ta hand om dig,

Kram,

din vän Behroz

Empati?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Du pratar om empati och nyanserade perspektiv, och ändå så bortser och bortförklarar du hur dessa 22 kvinnor mår och hur resten av din klass mår som du målat ut som svikare. Gömmer du dig bakom din arrogans och nonchalans? Alternativt har du övervägt deras lidande och då valt att bortse från detta eftersom att du är viktigare.

Närhet är inget man kan kräva (ja kräva, genom emotionell utpressning), det får man av människor som vill ge det.

Vänligen inse att man inte kan bortförklara allt med psykisk ohälsa och diagnoser. Du har rätt till viss förståelse men det rättfärdigar inte ditt beteende! För faktum kvarstår att det finns människor som mår dåligt av dina handlingar just nu. Att det är läkarstudenter innebär inte att de inte är människor!

Även jag har diagnoser, men jag gömmer mig inte bakom dem.

Jag accepterar dem och har sökt hjälp för att lära mig "sociala koder", vilket gjort att jag idag mår bra och kan navigera mig igenom samtal.

Läs igenom Linns brev 1 och 2 flera gånger och försök öppna ditt sinne utan att gå i försvarsställning direkt!

Linn nämner att liknande saker har hänt tidigare... Är det inte då dags att byta strategi?

Önskar dig allt gott,

Anders

Ang. brevet #2

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag känner till ditt perspektiv och jag förstår varför du skickade brevet.

Återigen, jag tror inte att du vill någon illa. Och jag vill inte dig illa.

Anledningen till att jag skrev det jag skrev, är för att det med all sannolikhet är så tjejerna och universitetsledningen ser på saken. Du verkar tycka att deras reaktion är godtycklig, självisk och orättvis, när den egentligen är logisk och rimlig, av skälen jag beskrev. När du inte behärskar det sociala spelet känns det elakt och orättvist att se på när du begår dylika misstag och inte förstår konsekvenserna av det.

Jag har visst _en aning_ om omdömet.

Om du hade gjort en liknande sak (d.v.s. skickat en förfrågan om att vara fysisk till ett urval snygga tjejer) på en arbetsplats, så hade du sannolikt fått sparken (eller fått en skarp varning). Och det hade inte varit några konstigheter.

När du skickar ett dylikt mail till en grupp tjejer i en klass så leder det oundvikligen till något dåligt.

Och däri ligger det dåliga omdömet. Du gör saker som förstör för dig själv och andra. Du har t.o.m. gjort liknande saker tidigare, med liknande resultat. Om du saknade den spärren, hur ska tjejerna kunna veta vilka andra sociala grundfunktioner som strular?

Återigen, DU vet att du inte är farlig, men när du gör en gränslös förfrågan (du skriver att det är okonventionellt, men du kan snarare hitta ett ganska stort konsensus om att det var helt socialt oacceptabelt) till ett urval tjejer, och kombinerar det med redogörelser för din psykiska ohälsa och länkar till din hemsida (där det framgår hur mycket tid och energi du lägger på att må dåligt för att du inte har en flickvän, och därmed framstår desperat) så blir det obehagligt. Kombinationen är obehaglig.

Och när det blir obehagligt är det inte en liten bagatell. Det är tjejernas utbildningsmiljö som helt plötsligt känns otrygg.

När du medvetet skickar ett potentiellt skrämmande brev till ett urval tjejer, av vilka vissa kanske redan visat sitt ointresse, så låter du dina behov gå före andras rätt till att känna sig trygga under sin utbildning. Var är empatin i det?

”Du har antagligen själv aldrig lidit av depression och ångest. Det skall du vara tacksam för.”

Där har du fel.

Du har ett socialt handikapp och jag råder dig verkligen till att söka dig till stödgrupper för människor med samma problematik. Där hittar du kanske den inkluderande och förstående stämningen som du söker i andra sammanhang. Jag vet t.o.m. par som har träffats på såna sätt. Jag själv fick mycket hjälp och kontakter från en stödgrupp när jag mådde dåligt för några år sedan. Det förändrade faktiskt mitt liv.

Lycka till med allt. Jag tror faktiskt inte att de har rätt att stänga av dig från utbildningen, så du kanske ska ta stöd av universitetsjuristen?

Ang. brevet...

Läs svar från Andreas Rejbrand

Du undrar om vi som läsare tycker att det finns någon rimlighet i påföljden (att tjejerna inte ska behöva grupparbeta med dig efter att ha blivit utvalda), och det anser jag att det gör. Se det inte som att terminsledningen sparkar på dig när de måste prioritera kursdeltagarnas generella rätt till att känna sig trygga under sin utbildning. Formuleringar som: ”har åkt in och ut på akutpsyk flera gånger och känner mig nu konstant rädd, ledsen och arg. Jag lovar att inte göra något dumt om jag får komma tillbaka!” är inte särskilt betryggande. Dels kan det ju tolkas som att du indirekt hotar de här människorna. Vem är du arg på? Och om du hade omdömet som krävdes för att avgöra vad som är dumt eller inte, så hade du väl inte varit i den här situationen (en gång till)?

Däremot tvivlar jag på att de har rätt att stänga av dig från utbildningen, så du får säkert komma tillbaka snart!

Du väljer ut ett 20-tal tjejer som du är attraherad av och vädjar till att de ska se sig själva som en present som de i någon form ska ge till dig, gärna fysiskt, av omtanke, för att du mår dåligt annars. Det ska vara en viss typ av tjejer (unga och attraktiva, förmodar jag) och det framstår därför aldrig någonsin som att du egentligen är ute efter platoniska relationer. Du kanske ÄR det, men jag berättar hur det framstår. Ickeplatoniska relationer söker man inte med en stor håv i en utbildningsmiljö! Det strider mot sociala normer och uppfattas själviskt och olustigt att rubba en studiemiljö på det sättet, oavsett vem som gör det.

Så gott som alla unga tjejer lever i en värld där de tvingas värja sig mot objektifiering och ofredande. De flesta tjejer har varit utsatta för gränslösa män och vi anpassar våra liv efter det hela tiden – hur vi rör oss ute (och undviker det, t.ex. på kvällen), vilka signaler vi ger till killar, hur vi pratar med främmande män o.s.v. Om en man stöter på en tjej på ett gränslöst sätt är det inte säkert att hon vågar säga ifrån ordentligt, eftersom hon inte vet vad han är kapabel till om han känner sig kränkt.

Det är inte rätt att tjejerna ska tvingas gå till sin utbildning med ständigt rädsla för att trigga en psykisk sjuk person som har uttryckt att han vill ha fysisk kontakt omedelbart (vanligtvis är det ju något som man ägnar sig åt en bit in i en relation), utan att något intresse har visats alls. Är han en stalker? Blir han farlig om han tolkar något som ett intresse? Blir han farlig om han inte får gensvar?

DU vet att du inte är en våldsbrottsling, men hur ska tjejerna veta det? Det de vet om dig gör att varningsklockorna ringer: de får veta mer om din psykiska ohälsa (eftersom du länkar din sajt), att du har ett bristande omdöme och är sällsynt desperat efter att få fysisk kontakt med tjejer. Det är ett stort osäkerhetsmoment och insatserna är höga. Killar som Elliot Rodgers visar med tydlighet att det är bra att hålla säkerhetsavståndet och att lyssna på magkänslan.

Vilka känslor förväntade du dig att bl.a. bilden på en skadad fot skulle väcka hos tjejerna? Att de skulle bli mindre oroliga för sin egen säkerhet?

Jag önskar dig verkligen allt gott, Andreas. Ta hand om dig. Tveka inte att söka vård om du känner att du behöver den.

Vad händer nu?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Beklagar det som hänt. Har du någon plan över vad du tänker göra härnäst?

Uppskattar ditt skrivande generellt, men framför allt "Matematisk analys" har varit otroligt givande för mig som tycker det är ett spännande ämne men vars kunskaper är lite rostiga sedan gymnasietiden.

Brevet till de 22

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Jag har läst på din hemsida under ganska många år och känner nästan som att jag känner dig.

Jag lider med dig i din situation och jag kan känna igen mig i din hemsidan, om än kanske inte riktigt på samma nivå som dig.

Jag läste om ditt mail du skickade till dina studiekamrater och det gjorde mig lite oroad.

I det stora hela tycker jag det var en fantastiskt modig sak. Men jag måste ändå undra om du inte kan förstå att vissa av mottagarna upplevde det som olustigt.

Vad jag då syftar på är att du är väldigt specifik med dina krav på att det ska vara en kvinna och ännu mer exakt vilken typ av kvinna.

Jag tror att många av dina kvinnliga studiekamrater upplevde detta olustigt.

Kan du förstå den tanken?

Fortsätt kämpa. Du är grym

Parable of the Chinese Farmer

YOU NEVER KNOW...you may calculate but in the end: you never know.

“The Story of the Chinese Farmer” is a parable about life and nature that helps us to stay grounded in truth.

Parable of the Chinese Farmer:

Once there was a Chinese farmer who worked his poor farm together with his son and their horse. When the horse ran off one day, neighbors came to say, “How unfortunate for you!” The farmer replied, “Maybe yes, maybe no.”

When the horse returned, followed by a herd of wild horses, the neighbors gathered around and exclaimed, “What good luck for you!” The farmer stayed calm and replied, “Maybe yes, maybe no.”

While trying to tame one of wild horses, the farmer’s son fell, and broke his leg. He had to rest up and couldn’t help with the farm chores. “How sad for you,” the neighbors cried. “Maybe yes, maybe no,” said the farmer.

Shortly thereafter, a neighboring army threatened the farmer’s village. All the young men in the village were drafted to fight the invaders. Many died. But the farmer’s son had been left out of the fighting because of his broken leg. People said to the farmer, “What a good thing your son couldn’t fight!” “Maybe yes, maybe no,” was all the farmer said.

Bästa hälsningar,

Behroz

Terminsledningen

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Det är djupt olyckligt att du mår så dåligt just nu. Jag beklagar att livet känns så orättvist och att det känns som om samhället sviker dig.

Jag undrar vad du menar med att du inte är välkommen att delta i gruppaktiviteter på läkarprogrammet? Innebär det att du inte får gå på laborationer och basgrupper längre? Eller är det icke-obligatoriska moment du menar? Får de verkligen göra så?

Önskar dig en trevlig helg och att din lycka snart vänder.

Mvh,

Erik

Brevet!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Som jag sa tidigare, jag tycker att du är en mycket fin person och det var modigt av dig att skriva ett så fint brev! Jag ser inget fel med det som du gjorde. Jag tycker inte att felet ligger hos dig. Tyvärr så är det svenska samhället kallt.

Kämpa på och var stark: A diamond is a piece of coal under pressure. If you are feeling pressure today, you are about to shine!

Ta hand om dig,

Vi finns här för dig,

Bästa hälsningar,

Behroz

Etanol

Läs svar från Andreas Rejbrand

Va det första gången du brukade etanol? Trodde du var starkt emot det men man kan ju ändra sig. Beklagar att du mår dåligt, har själv lidit av depression i många år. Var det bensodiazepiner du fick utskrivet? Har själv ätit sobril i många år.

Hälsningar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag läste idag din senaste inlägg. Det är tråkigt att höra att du mådde inte så bra! Hur är det nu?

Jag ville bara säga att jag tycker verkligen att du är en väldigt fin person och jag skulle kunna umgås mer med dig om vi bodde i samma stad!

Bästa hälsningar,

Din vän Behroz

Vem är den mest influerande matematikern i historien?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Vet att detta kan vara en mycket svår fråga att svara på men vem anser du vara den mest influerande matematikern genom tiderna?

Skolan

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Hur ser du på matteundervisningen som lärs ut i skolan idag? Behöver vi mer matte i skolan eller är det bra som det är?

Hej på er!

Hej, mitt första inlägg här! Vill bara säga att jag uppskattar det du gör och gillar att besöka din sida.

Fysikfråga

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag har en fråga som jag hoppas du kan hjälpa mig med.

Om man komprimerar ett ämne i fast form, sjunker då dess temperatur? Ex. en snöboll, om jag kramar den med händerna till en ispärla, kommer den då ha lägre temperatur än innan?

Tack på förhand!

Eva

Kolinerga receptorer

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej! Jag undrar om du kan förklara skillnaden mellan muskarina receptorer och kolinerga receptorer? Båda har väl acetylchoelin som ligand och är g-proteinkopplade?

Mvh,

Erik

Etik: Cirkeln

Hej Andreas!

Hoppas att allt är bra med dig!

Din senaste etikskrivelse påminner mig om iranska poeten Sa'adi som säger:

Human beings are members of a whole,

In creation of one essence and soul.

If one member is afflicted with pain,

Other members uneasy will remain.

If you've no sympathy for human pain,

The name of human you cannot retain!

(Iranian poet Sa'adi, from the 13th century, is one of the major influential Persian poets of the medieval period. He is recognised in the literary world for the quality of his writing style and in the spiritual realm for the depth of his thoughts.

Sa'adi is best known for his works 'Gulistan' and 'Busan', poetry which emphasised a unity in mankind, an interdependence regardless of social barriers and labels. Many of his poems greatly impacted India, and had influence throughout central Asia.)

Bästa hälsningar,

Behroz

Mer pengar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Jag har följt din livshistoria här på sidan ett tag och sympatiserar med dig på många sätt och nu när jag ser att du har liknande problem med CSN som jag hade under min studietid så tänkte jag se om min erfarenhet kanske kunde komma dig till nytta.

Själv var jag student mellan 2005 och 2015 (där det ingick 5 år på Y vid LiU) och under delar av studietiden gick jag helt eller delvis utan studiestöd och fick leta efter alla möjliga sätt att överleva.

Jag antar att tanken på att arbeta vid sidan av studierna redan har slagit dig. Själv arbetade jag extra som konsult några kvällar i veckan under vissa perioder och tjänade då motsvarande vad jag i vanliga fall fick från CSN varje månad.

Sen så undrar jag om du har tänkt på att du kan söka CSN för högskoleförberedande kurser också? Det finns många distanskurser i matematik, fysik och programmering på högskoleförberedande nivå där alla sökanden antas (så att man inte behöver ta någon annans plats på något tekniskt basår) och examineras och det skulle inte ta mer än någon dags arbete för dig att bli klar med kurserna. Om du inte har tagit något studiemedel för högskoleförberedande kurser innan så har du 80 veckor att tillgå där som kan ges även för kurser på t.ex. komvux. Personligen så läste jag några kurser i högskoleförberedande matematik samtidigt som jag utförde mitt examensarbete inom teoretisk fysik för att ha råd att kunna slutföra mina studier.

Ett annat tips som jag själv utnyttjade var att läsa ett av de asiatiska basåren på LiU som räknas som högskoleförberedande och som med rätt studieteknik inte tog mer än några timmar per vecka för att klara av kurserna och på köpet fick man lära sig grunderna i kinesiska eller japanska. Om jag minns rätt så var det inte ens krav på att de högskolepoäng man behövde ta under tiden skulle vara från ett högskoleförberedande program, så att det gick att tillgodoräkna sig de poäng man tog på sitt ordinarie program om man läste båda programmen parallellt.

Jag hoppas att något av ovanstående kan förenkla livet för dig något.

Vänligen,

Ken

Etik: Lyssna är guld

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Hur är det? Jag håller med dig angående dina senaste fyra etik-skrivelser!

"He who knows, does not speak.

He who speaks, does not know." ~ Lao Tzu

Med vänliga hälsningar,

Behroz

Svar CSN

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag läste nyss ditt brev till CSN. Har du fått svar från dem? Hoppas innerligt att du får positiv respons! Vad har du för planer om du inte kan få studiemedel? Kan du ta privata lån för att finansiera utbildningen?

Mvh,

Anders

Delphi

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

1. Vad kommer det sig att du inte migrerar till Visual Studio och C#/++/Java?

2. Du återkommer till att du har ekonomiska problem. Kan du tänka dig att göra enklare programmeringsarbeten som extraknäck parallellt med dina studier?

Med vänlig hälsning, Fredrik

Pathology

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Hur är det?

Vad tycker du om den här boken (Robbins Basic Pathology) i syfte att studera patologi?

Med vänliga hälsningar,

Behroz Khabiri

Samhörighet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas, skönt att läsa att du haft någon att dela ditt liv med, även om det var en kort stund. Varför tog det slut mellan er? Kändes det inte rätt?

Mvh, Adam

Du är inte ensam

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Efter att ha fastnat på en utav hemuppgifterna inom matematik vi fått tidigare under terminen sökte jag runt efter hjälp och fann din hemsida och dom dokumentet du lagt upp här.

Vi har en professor som jag tycker förutsätter mycket baskunskap hos oss studenter och det var därför tur att jag hittade dina arbeten, tack!

Sedan när jag klickade runt så läste jag kort om dina inlägg för privatlivet och det var hjärtskärande att läsa. Jag funderar nu på att läsa den bok du har skrivit för att få veta mer om dig, kanske att jag läser den efter tentan.

Det viktigaste jag skulle säga var att du får hålla modet uppe och kämpa på så gott det går. Det lilla jag läst i vad du skrivit så påminner du väldigt mycket om en klasskamrat jag har, hon är verkligen annorlunda mot oss andra men jag alltid trott att det berott på att båda hennes föräldrar är matematiker till yrket (den ena arbetar i England). Hon brinner verkligen för matematik!

Du känner dig ensam, det gör vi alla ibland, men du berättar ju om att du haft en flickvän så då har du ju prövat på hur det är att vara "med" någon, intimitet och så vidare. Det är ju också en viktig del av ett förhållande och nu vet du hur bra det känns också.

Kämpa på och tack återigen!

Hälsningar

Oskar Carlström

P.S är den lång din bok?

Hälsningar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Hur är det? Hoppas att du mår bra!

Bästa hälsningar,

Behroz Khabiri

Film av din bok

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Jag heter Sonny och jag studerar på Fridhems folkhögskolas Filmlinje. Jag läste din bok efter ett tips från en vän och blev mycket tagen av din berättelse. Få böcker har för mig varit så starka i sitt sätt att skildra ensamheten av att inte ha en nära vän. Jag har själv haft samma problematik till viss del men kanske inte i samma utsträckning som dig.

Nu är det såhär att det är dags för vårat projektarbete, då vi ska jag göra en kort film (cirka 45 minuter) och jag undrar vad du skulle tycka om en adaption av Ändlös längtan?

Med vänliga hälsningar

Sonny Mikszath

Medicinsk specialitet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag hoppas att det ordnar sig med ekonomin och att hälsan sköter sig så gott den kan så att du kan slutföra utbildningen. Stress har jag periodvis också haft problem med, så jag vet hur det känns. Ingen trevlig upplevelse!

En sak som jag är lite nyfiken på är vilket område inom medicin du skulle vilja arbeta inom?

Vänligen,

Axel

Ingen Coca-Cola på Pizza Hut

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Jag läste precis Ändlös längtan och några poster på din webbplats och jag kan i alla fall relatera till tröstätandet på Pizza Hut. Som Coca-Cola-purist tycker jag att den enda nackdelen (förutom priset) med Hyddan är att de serverar just Pepsi.

Vad tycker du?

Från vektoranalys till ändlös längtan – eller vad är Andreas Rejbrand för en nisse

Läs svar från Andreas Rejbrand

Det är lustigt hur man snabbt kan ändra fokus ifrån en sak till en annan.

Det hela började egentligen när jag en fredag kväll satt och klurade lite över Maxwells ekvationer (ja, vi har alla våra läggningar) och insåg att mina matematikkunskaper har blivit aningen ringrostiga med åren.

"Behöver en uppfräschning i vektoranalys" tänkte jag och började googla runt. Hittade då en länk till en sammanfattning som du har skrivit och som jag började läsa. Denna var mycket bra men det som jag reagerade över var att den inte kändes som den "vanliga torra framställningen" som man så ofta träffar på. Så någonting inom mig triggade och jag scrollade upp högst upp på sidan för att se vem författaren var.

Andreas Rejbrand: vad är det för en nisse?

Kort därefter så sträckläste jag din bok Ändlös längtan och kände igen mig på flera punkter, både personligen och med nära vänner i åtanke. Bra är kanske fel ord, mycket läsvärd kanske passar bättre.

Du lämnar ut mycket om dig själv och jag vet inte om det är ett sätt att få skriva av sig eller om du hoppas och tror att andra i din situation kan finna tröst och stöd i dessa ord, jag hoppas verkligen det.

Jag vill inte döma andra människor men jag har flera bekanta (eller vad man ska kalla dem) som knappt är rumsrena men ändå lyckas skaffa sig jobb, fru och barn och så har jag andra bekanta (som till mer eller mindre del påminner om din personlighet) och som är de snällaste och mest generösa personer jag känner. Men som lever själv - utan någon att dela livet med.

Och som du skriver, Gud har nog sett till så att du fick den tuffaste leveln i livets spel; om det är för att jävlas eller om det finns ett annat syfte vet nog bara hen.

Hursomhelst, jag tror var man skapar sin egen lycka och tyvärr har jag inga universella tips. Jag har dock träffat de som gett upp och då blir det verkligen tufft och inga ord eller handlinger hjälper.

Min känsla, utan att egentligen känna dig alls, är att du inte gett upp utan fightar dina demoner ständigt. Man brukar ofta säga att en olycka inträffar om man råka befinna sig på fel plats vid fel tillfälle; i ditt fall tror jag det motsatta - om du lyckas hitta rätt plats och rätt tillfälle under rätt omständighet så tror jag du vinner!

Jag önskar dig all lycka och att du lyckas hitta alla "cheatcodes" här i livets spel.

Så, från från vektoranalys till ändlös längtan – tack för att DU berikade min helg.

Flytta

Jag får för mig att du har en allt för inrutad vardag för att uppnå dina mål (lycka t.ex.). Om du flyttade utomlands så skulle du helt automatiskt ställas inför många nya situationer. Bara ett tips!

Programmering

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Som jag har uppfattat det så är du väldigt intresserad av matematisk programmering (AlgoSim II är ett bevis) och jag undrar om du hade velat skriva en bok eller ett kompendium om matematisk programmering? Detta om du i framtiden skulle ha tid över till det. Du har fullt upp som det är redan. Du studerar på läkarprogrammet och vid sidan om det så kanske du ägnar dig åt din omfattande bok om matematisk analys och fysik.

Jag önskar att jag hade haft föreläsare som du när jag studerade. För du är väldigt mån om det pedagogiska samt att du besitter en stor mängd kunskap som du gärna vill föra vidare. Du är mån om studentera. Sedan så kan man alltid lära sig av dig hur man skriver ordentligt och hur semikolon används;)

Träning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Ägnar du dig någonting åt fysisk träning?

Programmering

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Du är en väldigt erfaren programmerare och det har gjort ett antal väldigt nyttiga program. Vilket språk kodar du i? Och hur gör du dessa grafiska användarsnitt?

Jag har haft problem med att hitta en bra bok eller tutorials som visar hur man bygger enklare program. Majoriteten av alla böcker jag finner lär ut själva syntaxen. Enda gången jag har gjort grafiska program var i gymnasiet där vi använde oss av Visual Basic. Har du något förslag på någon bok? Vilket programmeringsspråk det är kvittar, då jag är intresserad av det mesta. Du får gärna berätta om det verktyget du använder.

Tack på förhand!

Repetition av matematik och fysik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Läser du fortfarande fysik och matematik på din fritid? För att inte glömma bort allt för mycket av den kunskapen du har införskaffat dig under alla dessa år.

Kan ju vara svårt att hinna med eftersom du studerar heltid på läkarprogrammet och där har du en drös intressanta böcker du kan läsa.

Med vänlig hälsning

Din åsikt om A Mathematician’s Lament

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag undrar om du har läst Paul Lockharts text om matematikundervisning, A Mathematician’s Lament? Om du har, eller har tid att läsa den, vad tycker du om författarens poänger?

Håller du med om att sättet matematik undervisas i grund- och gymnasieskolan är felaktigt? Under din tid som lärare på LiU, försökte du medvetet skapa den här kreativa nyfikenheten som Lockhart skriver om, eller har du en annan syn på undervisningen?

Tack på förhand,

Med vänliga hälsningar Filip Nilsson

jobb

Läs svar från Andreas Rejbrand

Kan man jobba vid sidan av när man läser läkarprogrammet? Är det vanligt?

Eller är tempot jättehögt?

Jag funderar på att studera till läkare men hade velat jobba samtidigt...

Tokstollar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vid Linkopings universitet firade man idag sin professor i medicin, Thomas Lindahls 'Nobelpris'. MEN det var professor Thomas Lindahl vid ett engelskt universitet som fatt priset i KEMI. Hur dum far man vara? - kanner du Thomas i Linkoping?

Studietips

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag undrar helt enkelt om du har några konkreta studietips? Det kan röra sig om hur man håller sig motiverad att läsa böcker, artiklar och texter utan att bli distraherad av annat "kul" som kan ta upp tiden. Hur memorerar man (du) fakta effektivt? Hur skall man gå tillväga för att våga yttra sig på föreläsningar och seminarier?

Vet att det i mångt och mycket är individuellt men jag tror och hoppas att du skulle kunna ge mig generella studietips som förhoppningsvis de festa människor kan ta till sig och jobba på.

Allt gott!

Läkarprogrammet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Hur är det? Hur går det med plugget (läkarutbildningen)? Trivs du bra?

Bästa hälsningar,

Behroz Khabiri

En stor händelse

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Du nämnde här att en stor händelse inträffade i våras. Du har mig veterligen inte gått in närmare på vad det var som hände. Är det möjligtvis så att du träffat en trevlig dam?

Allt gott!

Jerka

Nedladdning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Hur ser du på nedladdning av filmer och musik? Vet att du är en väldigt etisk person. Skulle du kunna tänka dig att ladda ner någon film från nätet? Självklart syftar jag på olaglig nedladdning, som från piratebay och liknande torrentsidor.

Mvh

Oäkta Windows-kopia

Läs svar från Andreas Rejbrand

i mitt land koeps laptop med windows 7, som aer COPY, helt gratis. Jag taenkte daa, att ja behoevde Kaspersky foer Firewalls skull. Gratis virusskydd saknar ju Firewall. Nu gar min Kaspersky ut om naagon vecka. Men nu taenkte jag, att man kanske inte behoever varken Virus eller Firewallskydd om man har WindowCOPY? Min butik foereslog inte Kaspersky(12$), det var mitt paahitt. Min hyresvaerd anvaender inget virusskydd.

I eller sjön

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

"Människor åker båt i en sjö i södra Central Park."

Är inte detta fel? Bör det inte hellre vara "Människor åker båt PÅ en sjö i södra Central Park"?

Kan du motivera varför du har rätt om jag nu tänker fel?

Jag uppskattar dina artiklar om språkvård!

Mvh,

Patrick

Studiemedel

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, Andreas!

Jag har kollat runt en del på din hemsida och om jag har förstått saken rätt så har du vissa ekonomiska bekymmer då du inte längre är CSN-berättigad. Jag ville bara tipsa om att om man är medlem i Sveriges Läkarförbund så kan man ansöka om deras understödsfond och därmed få motsvarande studiebidrag. Jag tror även att det räcker att vara medlem i MSF.

Jag hoppas att allt löser sig.

vad saeger du om det?

Läs svar från Andreas Rejbrand

att jag naestan alltid anvaender semikolon av ren lathet/ivrighet, daerfoer att jag daa slipper att trycka paa 'shift'. (jag tror att 99% av laesarna inte alls bryr sig)

Ditt examensarbete

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej! Jag läste ditt CV, där det framgår att du fick 45 hp för ditt examensarbete istället för 30. Hur kommer det sig? Är alla examensarbeten 45 hp på fysikprogrammet?

Ändlös längtan

Läs svar från Andreas Rejbrand

Läste nyss din bok! Trivs du bättre nu efter tentan? Terminen är väl avslutad? Vad hände våren 2015, du nämnde att en stor händelse inträffade?

Trevlig sommar!

Fläktproblem på bärbar dator

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Tänkte rådfråga dig, som har stora kunskaper inom datorområdet, om ett problem jag har med min laptop. Det är så att kylfläkten verkar ha slutat fungera, vilket resulterar i att datorn lätt blir överhettad och stänger av sig i tid och otid. Har du några tips på vad jag själv kan göra eller om jag bör lämna in datorn för lagning. Vart är det i så fall lämpligast att jag vänder mig?

Stort tack på förhand!

Vänligen

Axel

Din hemsidas populäritet?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hur många unika besökare har du på din sajt per vecka? Hur har trenden sett ut över tid? Vilken vecka (veckonummer och år) hade du flest antal unika besökare?

Hej!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag tycker du är snäll!

Första terminen

Läs svar från Andreas Rejbrand

God afton!

Tiden går fort och nu har du snart gått din första termin på läkarlinjen. Känns utbildningen bättre nu efter den måttligt roliga inledningen? Hoppas du håller ut. Vad står på agendan i sommar?

MVH

Axel

LiU-loggan?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vad tycker du om LiU:s nya logga? Visst är den förfärlig? Måste det vara modernt att stava fel?!

PDF

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag har fått ett PDF-dokument mailat till mig som jag ska fylla i och maila tillbaka. Det går dock inte att fylla i det då det inte går att klicka på någon av de rader de vill att jag ska skriva på. Hur går jag tillväga för att lyckas? Kan man på något sätt kanske kopiera hela sidan och klistra in i ett Word-dokument för att sedan fylla i det och konvertera tillbaka till PDF?

Tacksam för hjälp!

Transport av steroidhormoner – följdfråga

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tack för ett långt och utförligt svar, det blev mycket klarare!

Undrar dock en sista sak, om hormonerna binds till SHBG eller albumin, blir de då inaktiva tills de träffar målcellerna? Du nämnde att endast de fria hormonerna är biologiskt aktiva, innebär det att de är aktiva i andra celler i kroppen än målcellerna?

Eller flyter SHBG-androgen passivt runt i kroppen som reserver om nivåerna skulle sjunka?

Tack igen, du är väldigt pedagogisk!

Dina föräldrar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag läste din bok igår och jag ska även rekommendera den till en bekant. Ni har väldigt liknande erfarenheter men väldigt olika personligheter.

Hur är din relation till dina föräldrar? För om jag nu minns rätt så nämndes dom knappt i boken. Har ni en nära relation?

Transport av steroidhormoner

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej! Du verkar vara en mycket skärpt man som gillar fysiologi. Känner att jag halvt drunknar i Boron. Tänkte fråga om du vet hur steroidhormoner, t.ex androgener, transporteras i det endokrina systemet? Eftersom de är derivat av kolesterol kan de ju diffundera in genom cellmembran utan aktiv transport… Hur kommer det sig då att de helt enkelt inte påverkar andra celler? Vet att rätt receptor krävs för att en reaktion ska ske, undrar egentligen följande:

Hur hittar androgenerna till rätt cell? (transportprotein? eller flyter de runt tills de hittar rätt cell och binder till dess receptorer? det borde väl ta en evighet?)

Hjälp hade uppskattats,

mvh

Lundastudent T1, Läkarprogrammet

”Kontakt”

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej! Tänkte bara fråga vad du menar med ”kontakt” med yngre kvinnliga studenter?

Kontakt som i ”Hej, jag heter Andreas” eller ”Får jag bjuda ut dig på middag?”?

En ung kvinna blir garanterat ställd och lite skrämd om en okänd kille som är osäker på sig själv, inte ler, inte kan hålla ett samtal som en jämlike (tänker på lärar-relationen du beskriver), bjuder ut henne på middag.

Det finns måhända sociala normer som du inte känner att du kan relatera till. Mitt tips är att du rannsakar dig själv. VILL du ha kontakt eller en relation med någon?

Du ska absolut inte behöva ändra hela din personlighet, men förslagsvis skulle du kunna läsa böcker om hur dating går till eller hur man tar kontakt med människor. Vad man kan tänka på, hur man ska tala med någon, hur man intresserar sig för vad den andra har att säga, vilket kroppspråk man använder, vilka signaler avger man under samtalet etc.

Eftersom du verkar vara så uppgiven och låst i din situation vill jag bara säga att om man ler mot någon så får man oftast ett leende tillbaka. För att situationen ska förändras måste DU först ta steget mot förändring.

Jag är övertygad att du kommer finna det du söker om du gör det.

Mvh,

Anders

Misstro

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Tack för en intressant hemsida. Jag läste din bok häromdagen och den var minst sagt beklämmande, hoppas verkligen du får det bättre på läkarprogrammet och i livet i allmänhet. Av ren nyfikenhet undrar jag vad som orsakat din misstro gentemot de flesta människor? Var det möjligtvis något som hände under barndomen? Jag förstår naturligtvis om du inte vill svara på detta men det vore intressant att veta.

Annars skulle jag tipsa dig om att engagera dig i någon aktivitet så du får mer social interaktion, det kan muntra upp dig. Kanske teater eller bokcirkel?

Allt gott

Kurskamrater

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Försöker du bekanta dig med dina kurskamrater? Genom att t.ex. ta en fika mellan föreläsningarna. Ibland får man anstränga sig lite för skapa ett vänskapsband med någon och i andra fall så händer det naturligt. Eller känner du att du är så pass annorlunda att du inte känner att det är värt besväret eftersom du är rädd att det i slutändan kommer att visa sig vara slöseri med tid? Tyvärr är folk rädda för att lära känna personer som dom inte kan relatera till. Du har haft en tuff uppväxt och det har format dig till den personen du är idag.

Jag är säker på att du i framtiden kommer att hitta någon partner. Även om det ter sig omöjligt just nu. Du är inte den enda personen som känner så. Min flickvän som är 29 år nu, har aldrig haft ett förhållande innan hon blev tillsammans med mig.

Hej!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Hittade av en slump din webbplats, tack för den intressanta läsningen! Hoppas att du trivs bra på läkarprogrammet och hittar kvinnan i dina drömmar, jag är säker på att du kommer göra det.

Mvh Emma

Pizza Hut

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Efter att ha tagit del av dina matpreferenser med avseende på Pizza Huts meny kan jag dra slutsatsen att du är ganska förtjust i ost. Stämmer detta?

Om din kurskamrat hade tackat ja till en middag med dig, hade denna middag då avnjutits på Pizza Hut?

Hoppas du har en trevlig påsk!

Vänligen

Thomas

PBL – Lärarroll

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Hoppas allt är så bra som det kan vara. Jag undrar bara hur du kan ogilla PBL, eftersom du själv varit (och alltid kommer vara) lärare. Även om du nu är student igen så borde du kunna använda all din läraregenskap till något positivt i varje basgrupp. Du verkar vara en källa av kunskap, något som borde vara ytterst användbart i basgrupperna! Känner du inte att det kan vara din chans till att utbilda dina basgruppsmedlemmar?

Som jag förstått det så blir man individuellt bedömd i varje basgrupp, varför inte ta chansen? När tiden kommer för att söka amanuensjobb så skadar det inte att ha andra kursare som backar dig och intygar att du är en god lärare även på läkarprogrammet.

Önskar dig allt gott. Var inte rädd för att du får mindre tid över till matematiken. Naturlagarna är konstanta och universella, de väntar på dig tills du har tid att begrunda dem igen!

Läkarprogrammet efter HEL

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag är lite nyfiken på hur du har trivts efter att HEL tog slut? Hoppas det är bättre!

Tacksam för svar,

Mattias

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag har haft en väldigt stor nytta av din hemsida, har lärt mig otroligt mycket genom att läsa dina uppsatser som rör matematik och fysik. Och för ca 6 år sedan så hjälpte du mig och några mina vänner att klara envariabelanalysen. Jag skickade ett mejl med några uppgifter som vi inte förstod oss på och du svarade väldigt snabb, vilket uppskattades. Du var väldigt pedagogisk, uppgifterna såg plötsligt enkla ut.

Att lära ut matematik är något du är väldigt bra på och det är synd att du inte har möjlighet att göra det på heltid. Jag vet inte riktigt vad som krävs för att du ska få en heltidstjänst inom matematikundervisning. Att kunna förmedla sin kunskap verkar dom inte lägga någon större vikt på. Det finns professorer som knappt är lämpade för undervisning, inte för att dom saknar ämneskunskaper, dom saknar förmågan att föra denna kunskap vidare och inspirera studenter. Och det tycker jag att det är det viktigaste när man ska jobba inom undervisning.

Jag beundrar ditt mod att våga bjuda ut en kvinnlig student, och ge inte upp om du får ett avvisande. Jag själv har aldrig någonsin vågat bjuda ut en tjej som jag inte känner ordentligt. Min erfarenhet när det kommer till tjejer (den är ganska begränsad) är att chansen är mycket större att dom tackar ja till en inbjudan om middag om dom lär känna dig först. Så dom blir bekväma med dig och litar på dig. Mitt råd är att försöka lära känna dom lite bättre och när tiden känns rätt så kan försöka bjuda ut dom.

Jag önskar dig det allra bästa och hoppas att du börjar trivas på läkarprogrammet.

fråga

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas, jag har precis läst ut din bok!

Såg tidigare att du övervägt att bjuda ut en eller två flicka från basgruppen på middag. Undrade bara hur de gick?

Med vänliga hälsningar och stor respekt,

Arvid

Varfoer inte ...

..testa att vare mattelaerare i USA ett aar? Nog tror jag att du daer kommer att finna ett helt annat klimat. Dom har mer vett att taga vara paa, uppmuntra och beloena personer med begaavning utoever det vanliga. Du ser ju redan sjaelv, samma Flumm vartaen du vaender dig i detta 'fantastiska' sossebygge. Inte undra paa du gaar in i vaeggen.

Vänskap

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas! Vill börja med att säga att jag har läst din bok. Det framgår klart att du har haft det tufft i din uppväxt.

Jag bara undrar, gör du några aktiva försök att skaffa vänner? Jag har själv läst både HEL och på HU, min erfarenhet var att alla hälsar på alla, och att det är enorm skillnad på gymnasienivå och universitetsnivå. Du skriver själv att du är ensam. Är det inte ett ypperligt tillfälle att försöka skaffa nya vänner nu när du har börjat på ett nytt program? Finns det verkligen ingen som du tycker verkar vara okej i klassen? Kille eller tjej? Jag menar inte för kärleksförhållande utan för vänskap, vare sig den är djup eller ytlig?

Lycka till med studierna!

Bra svar till Axel

Läs svar från Andreas Rejbrand

Sosseexperimentet med svensk utbildning, som skall bli vaerldsbaest, fortsaetter i ohejdad fart. Spaeckad med Grupparbeten och elevinflytande infoer Toleranta laerare. Nej, verkligheten pekar paa ett lutande PISAtorn paa god vaeg att krascha!

HEL-kursen

Läs svar från Andreas Rejbrand

God kväll Andreas!

Jag hörde/läste om HEL-kursen och bestämde mig för att kolla upp den. Jag håller helt med dig om att den inte verkar vara någon särdeles intressant kurs (åtminstone inte om man jämför med de 'vanliga' kurserna i en läkarutbildning). Jag hittade ett schema och insåg att en betydande del av kursen ägnas åt något basgruppsarbete. Vad går ett sådant arbete ut på? Hur känns det att behöva arbeta i grupp?

Lyssna

Andreas, fraan YouTube. Behoever inte stjaela mycket av din tid, om du lyssnar medan du kokar soppa, diskar eller skurar golvet.

Isaac Newton

Läs svar från Andreas Rejbrand

Andreas, har du laest hans biografi? Jag har boerjat intressera mig foer denne maerklige man. Vad som slog mig var, att Gud tycks givit honom en ande liknande din. Kanske du i honom kan finna en sjaelsvaen?

bossesbrorsa

Läs svar från Andreas Rejbrand

Usssch, saa osunt du aeter och dricker. Och du skall bli laekare?

Pizza Hut

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Jag undrar vad du föredrar för något på Pizza Hut?

Mvh

Praktik?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas, undrar bara om ni inte får göra något annat under tiden som ni läser HEL?

Får ni praktisera eller auskultera något? Är det något du ser fram emot?

Mvh,

Anton

Studieteknik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

jag läste brevet som du skrev till de ansvariga för läkarprogrammet och där nämner du lite om din studieteknik och den fascinerar mig. På vilken sorts detaljnivå är det du memorerar 50 sidor av en kurslitteraturbok och har du någon speciell teknik för att klara av ett långsiktigt memorerande? Jag hoppas att det blir bättre efter HEL och att deras syv ger dig ett hyggligt svar på resten av dina frågor!

Mvh,

Mattias

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

jag har läst din bok och en del av innehållet på hemsidan. För att vara en så rationell varelse som du verkar vara, så tycker jag att du tar icke-rationella beslut för ditt eget välbefinnande och "problemet". Detta leder mig till att undra, hur skulle ditt liv se/sett ut om du fick välja dina personliga egenskaper själv? Tror du att de saker som du ser som problem i ditt liv går att lösa med rationella metoder?

Jag har sett från dina svar att du flera gånger nämner att ditt liv är svårt att förändra, för att du levt på ett vis ~ 20 år. Jag håller inte med om detta, i allmänhet. Exempelvis beskriver du din uppväxt som extremt osocial (min tolkning), fast nu på senare år har du utvecklat en form av inlärd social förmåga på institutionen - förändring! Tror du det skulle vara möjligt att på liknande sätt lära in att bli en varelse som "kvinnor gillar"? Som en inkörsport till att gilla ditt egentliga jag.

Jag hittade din sida genom att jag sökte efter kurser på MAI. Vad tycker du om institutionen? Som masterstudent? Att doktorera på?

I all välmening,

Niclas

Extrajobb

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Kan du inte försöka finna ett extrajobb medan du studerar till läkare? Någon med dina kvalifikationer bör inte ha några större problem med det. Du kanske inte kommer att ha allt för mycket tid över, men ett par tusenlappar extra i månaden skulle inte skada, med tanke på den ekonomiska situationen.

MVh

Henke

Byte?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Varför hoppar du inte bara av läkarprogrammet? Du verkar ju inte lycklig. Läste att du skrev att du var måttligt entusiastisk... Varför ge dig in i något du vantrivs med?

Svar?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Kämpa på Andreas!

Fick du svar från läkarna som du emailade?

Tycker pbl låter knepigt..

Karriärbytet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag har precis läst din bok. Jag är glad för din skull att du nu har kommit in på Läkarprogrammet.

Jag undrar hur du känner att du ska kunna bemöta kvinnliga patienter? Du skrev tidigare på hemsidan att undersöka en kvinna borde medföra problem, eftersom att hålla en kvinna i handen för dig vore näst intill en erotisk händelse.

Som läkare kommer du behöva undersöka kvinnors kroppar, känna efter knutor i brösten, eventuellt sy i underlivet, vara med vid förlossningar etc. Vare sig du väljer sådana specialiteter eller ej så kommer du behöva göra detta under din utbildning.

Hur ska du komma över det här hindret?

Stort!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Rejbrand!

Ville bara passa på att framföra min tacksamhet för din alldeles utomordentliga sammanfattning av vektoranalys.

Tack!

Phantom av Susan Kay

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Jag noterade när jag läste din bok att du kunde relatera till Fantomen i Fantomen på operan. Det finns en bok som heter Phantom av Susan Kay som jag tror att du kanske skulle uppskatta. Trots sitt enkla skrivspråk så är det en läsvärd bok om man älskar den berättelse som den ligger till grund för. Den beskriver Fantomens rika känsloliv mer ingående än vad filmen gör, och jag tyckte själv att den var mycket rörande.

Jag önskar dig allt det bästa och hoppas att du finner den lycka du söker i framtiden. Dum spiro, spero.

Svar på svar ang LaTeX vs Word

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen,

I svaret på min fråga gällande varför du skriver i Word framför LaTeX svarade du att formeleditorn i Word är överlägsen formelinmatning i oformaterad text i LaTeX-format? På vilket sätt? Jag läste din post på SO och sättet man skriver formlerna på verkar väldigt lika varandra, så vad är det som gör Word "överlägset"?

Notera att jag inte är en LaTeX-runkare som vill klanka ner på Word utan jag är genuint intresserad.

LaTeX vs Word

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hur kommer det sig att du väljer att skriva dina dokument i Word i stället för i det mer (i vetenskapssammanhang) vedertagna LaTeX? (För jag antar att det är ett aktivt val du gör.)

Lärare?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hur kommer det sig att du inte vill blir gymnasielärare i matematik? Du verkar ju älska att undervisa men funderar på pilot, läkare och kassör.

Film?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Har du någonsin funderat på en filmatisering av din bok "Ändlös längtan", så att fler människor som t.ex. inte läser böcker skulle få ta del av ditt problem?

Mvh

Sonny

Anglicism?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tack för en fantastisk webbplats, som jag lärt mig mycket av. I ditt dokument "Numeriska serier" (från 14-04-25) finns i avsnitt 3 formuleringen "Studenter av numeriska serier...". Är det inte en anglicism ("Students of numerical series...")? Formuleringen känns inte helt naturlig på svenska.

Visualisera?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Jag fick genom en vän reda på din boks existens så jag bestämde mig för att läsa den och blev ganska tagen av din berättelse.

Du skriver: "En dag under hösten 2013 kom jag helt plötsligt att tänka på att personer yngre än mig har sex med varandra, och jag kom att tänka på detta på ett ganska visuellt sätt. Jag blev deprimerad en hel vecka."

Och jag måste bara undra hur du visualiserade detta? Var det som att se en pornografisk film med dessa personer framför dig?

Mvh

en privat

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Förlåt en känslig fråga, hur ofta onanerar du?

Marx

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Vad tycker du om Karl Marx och kommunismen?

Mvh

Primitiv

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag vill hitta en primitiv till 1/2(sin(2x)) vilket jag får till -1/4(cos(2x)). Men Wolfram säger att primitiven ska vara -1/2(cos^2(x)). Varför?

Fallet Elliot Rodger

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Det skulle vara intressant att läsa tankar kring denna tragiska händelse rörande Elliot Rodger.

Även fast jag inte tror att du skulle vara kapabel till något liknande så måste du ju erkänna att det finns vissa likheter mellan er två, d.v.s att ni verkar ha samma problem rörande kvinnor och att ni båda har skrivit en bok kring detta.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18947147.ab

http://www.scribd.com/doc/225960813/Elliot-Rodger-Santa-Barbara-mass-shooting-suspect-My-Twisted-World-manifesto

https://www.youtube.com/watch?v=MQUW3Km01BM

Forskarutbildning i matematik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hallå!

Jag undrar hur det är att gå en forskarutbildning inom matematik. Jag ska själv söka till matematik i höst på ett känt universitet. Jag har funderat på att doktorera men samtidigt undrat om det verkligen är så kul. Tro inte att jag inte tycker om matematik, för det gör jag, extremt mycket, men det känns lite som att man inte kommer få göra "det roliga" inom matematiken som doktorand.

Jag har även fått intrycket av att om man vill bli anställningsbar så måste man inrikta sig mot statistik, vilket gör att jag har sneglat lite i den riktningen istället. Samtidigt älskar jag matematik och skulle vilja doktorera, men om man inte gör något kul och inte blir speciellt anställningsbar så tvekar jag.

Hur känner du själv när du går din nuvaranade forskarutbildning? Ångrar du dig? Skulle du vilja gå något som gjort dig mer anställningsbar?

Jag har även läst din bok Ändlös längtan så jag är medveten om din "kamp". Jag tyckte den var bra. Jag gick också på kyrkans barntimmar när jag var liten för att nu sedan totalt ignorera kyrkan och blicka mot naturvetenskapen.

Mvh Johan

Oxfordkomma

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Om man syftar till tre olika personer, kan man ha ett komma före konjunktionen? T.ex:

"Är det okej om Andreas, en matematiker, och en fysiker följer med?"

Det kan väl annars uppfattas som att man bara talar om en person som är matematiker och fysiker?

Re: Din rådande livssituation

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Så hur ser situationen ut när du blickar framåt? Är ett jobb på ICA samtidigt samtidigt som du jobbar med dina projekt vid sidan ett möjligt val? Jag får uppfattningen av att det inte är det och att du inte heller tycker det (exempelvis är ICA-tjänsten är starkt förskönat). Finns det något annat jobb, konkret, som du verkligen överväger?

Ser du någon lösning på undervisningssituationen? Måhända kan du lära ut mer efter erhållen doktorstitel.

Sträcker sig din passion för de naturvetenskapliga ämnena även till forskning? Dina sidoprojekt och önskemål om livssituationen ger inga (positiva) indikationer på detta. Om du själv hade valt ett område (inom matematiken) du kunde forska inom, vilket hade det varit?

Din rådande livssituation

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

I ditt senaste meddelande kan man läsa att du skulle vilja ha "ett arbete du trivs med" och flera inlägg tidigare skriver du om hur du kunde tänka dig att jobba som kassabiträde på ICA istället. Som en person som följt din sida länge hade jag gissat att en doktorandtjänst i matematik torde passa dig väl. Att det inte gör det gör mig förbryllad.

Om du bortser från problemet att du inte ännu har hittat din kvinnliga vän, vilka är då faktorerna? Är jobbet inte som du hade tänkt dig? Har din passion för de naturvetenskapliga ämnena avtagit?

Om du hade kunnat vrida tillbaka klockan till år 2006, hade du fortfarande påbörjat samma utbildning?

Många av dina problem verkar emellertid mynna ut i dina personliga problem. Hypotetiskt, hade du trivts med din övriga livssituation om du redan hittat din vän?

Svar på ditt svar om islam

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen..

Jag förstår och har läst om att du har haft det väldigt tufft genom åren och jag önskar dig, trots att jag råkade påträffa din hemsida idag och trots att jag inte känner dig så väl, att du blir riktig lycklig en dag.

Ty alla förtjänar att bli lyckliga.. ty alla är lika värda oavsett om du är mörkhyad eller inte, oavsett land, etnicitet osv osv det är ju det Islam säger. Och i likhet med att du anser att samhället har väldigt svårt att förstå dig kan jag ju säga att samhället har väldigt svårt att förstå islam. Det är därför jag fick insikten om att skriva till dig, kanske du också förstår mig... kanske för att jag hittade en likhet. Kanske du på så sätt skulle vilja lära dig om islam, på samma sätt som du anser att samhället borde lära känna mer om personer i din situation. Ty, förtjänar inte alla en chans?

Jag vet att du kommer hitta den ''lycka'' du saknat genom att studera islam. För det gjorde jag. Och ja, jag hoppas också du hittar lyckan innan världen går under.

Du skrev i din självbiografiska bok, om att naturen är väldigt systematiskt vacker på många sätt.

Jag håller med, vad säger koranen?

[67:3] [Det är] Han som har skapat sju himlar som välver sig över varandra. Du kan inte upptäcka någon brist eller ofullkomlighet i den Nåderikes skapelse; men lyft på nytt din blick mot [himlen] - ser du någon spricka

[35:12] De två stora vattenmassorna [på jorden] är inte lika: den enas [vatten] är sött, det släcker törsten och är angenämt att dricka, medan den andras är salt och bittert; men ni kan i båda [fånga fisk], vars färska kött ni äter, och ni kan ur båda hämta ting som ni pryder er med. Och på båda ser ni skeppen som plöjer vågorna, så att ni [med dem] kan söka det som Han i Sin godhet [beviljar er]; kanske tackar ni [Honom].

[35:13] Han låter natten glida in i dagen och Han låter dagen glida in i natten. Han har underordnat solen och månen under [Sina lagar]: var och en löper sitt [kretslopp] till en fastställd tidpunkt. Detta är Gud, er Herre! Makten och herraväldet är Hans, och de som ni dyrkar vid sidan av Honom har ingen makt ens över dadelkärnans fina skal!

[62:8] Säg: "Döden, som ni vill fly från, skall infinna sig till det möte [som är utsatt] för er och då skall ni föras åter till Honom som känner allt det som är dolt för människor och det som de kan bevittna, och då skall Han låta er veta vad era handlingar [var värda]."

Islam?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag läste i någon av kommentarerna att du beskriver dig själv som ateist av den förklaringen att om någon ger dig en bok i vilken det står om människor som gjort en massa "övernaturliga" saker skulle du välja att inte tro på det då verklighetens skildringar förefaller mer sannolik än vad som påstås i boken. Ok, jag förstår vad du menar i sig'' men faktum är dock hur häpnande det är att en klok (ur matematisk synvinkel) person som dig definierar en religiös bok och att inte välja att tro på Gud- han som skapade matematiken och därmed människors intresse för matematik. Har du inte tänkt på vilka saker är det som får oss att räkna på matematik? är dessa saker skapade av oss? vad tycker du om rymden? är den skapad utav ingen anledning?

Tycker att du är kompetensfull på många sätt, men du ärver dock inte klokheten för din existens, vilket resulterar ju att du fortfarande inte är kompetens nog för att vara kompetens.

Jag har absolut inget emot dig, men tycker hur konstigt det är att en klok person som dig fortfarande inte är klok nog. Skulle rekommendera att du läste koranen, där står nämligen allt vi människor behöver veta för att tro på gud. JA, och där inkluderas även VETENSKAPEN.

Jag önskar dig gott

MVH

Elina

Stäng ner Internet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas.

I torsdags publicerades min insändare "Stäng ner Internet" i Hallandsposten. Jag letar nu efter kommenterar från sunda teknikintresserade människor angående detta ämne. Såsom jag tolkar dina texter kan man avläsa ett visst förakt mot internet som företeelse, till exempel på grund utav för mycket sex i etern. Om du har tid och lust så skulle jag gärna vilja veta vad du tycker om detta?

Jag har bifogat insändaren.

Med vänliga hälsningar,

Bo Bergman

"Jag är kommen ur den analoga tiden, därför tycker jag mig se dagens värld ur ett perspektiv som de yngre inte kan göra, det för att de har inget att jämföra med. Jag är 40-talist, och att beskåda ”blindheten” hos de yngre är djupt deprimerande.

Jag menar bestämt att de, i stort, nu har blivit maskinernas slavar. När Jesus aldrig kom, sågs datortekniken och internet som en frälsare. Se er omkring, överallt står människor och stirrar på en datorskärm! Tag vilken arbetsplats som helst, läkaren, bokhandlaren, gå inom varje enskild plats, använd era ögon och er hjärna, och tänk efter! Sanslöst!

Denna ”datorprostitution” tvingas många till, för att ha mat på borden. Otvetydigt, det tar flera gånger längre tid i dag att utföra ett ärende, än för 20 år sedan. Överallt, överallt, koder och annat ska hållas i huvudet, för att skriva ner dem, då kan de stjälas och utnyttjas. Och görs.

Finns det några som kan förneka det odrägligt långa procedurerna kring allt från en kopp kaffe, till en storaffär? Och om strömmen går så stannar allt! Allt! Apotek, vårdcentral, sjukhus, tåg, flyg, allt stannar, till och med affärsdörrarna!

Internet har blivit de kriminellas och de självsjukas stora forum! Allt, som av ondo är, frodas som ogräs, och allt bara sprider sig.

Mitt förslag: Stäng ner internet! Går inte, har gått för långt, säger säkert ni. Icke! Återför internet till den militära avdelningen, om ens där, innan allt rasar ihop. Skrota det kanske där också.

Människan är konstruerad för analog teknik = visare som rör sig mot en mätare. Allt är kommet ur upptäckten av soluret. Så mätte vi först tiden förr. Våra gener är ”analoga”. Om någon säger att klockan är till exempel 13:47, vad säger det? Ingenting, svårt att förstå. Men titta på en analog klocka, och du förstår genast!

Vad säger ni andra, som har ”fastnat i fällan”?"

Gott nytt år

Läs svar från Andreas Rejbrand

Gott nytt år Andreas!

En blivande matematikstuderande funderar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag ska studera matematik till hösten, hade tänkt gå 5 år. Jag undrar hur det har gått för dig med jobbsökandet. Sliter arbetsgivarna i dig eller får du kämpa lite? Du har ju doktorerat också vilket är super. Jag bara undrar eftersom att jag inte vill gå 5 år och sedan upptäcka att ingen "vill ha mig". Matematik är ju min passion men jag vill ju gärna leva också :). Hade tänkt inrikta mig mot statistik eftersom att de känns mest lämpligt att hitta jobb inom. Att gå ren matematik är ju mer för forskare, men jag hade inte tänkt forska. Vill endast jobba, men jag kan ju ändra mig.

Hur som helst så gillar jag din sida, du hade inte tänkt uppdatera din biografi? Hade varit intressant att veta vad en doktorerande gör efter studierna.

Yoga

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Har du aldrig funderat på att börja på yoga eller något dylikt? Bra för kropp och själ, men också ett ypperligt tillfälle att kanske träffa damer och knyta vidare kontakter.

Med vänliga hälsningar

Preposition/konjunktion-fråga

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, Andreas!

Skulle du kunna hjälpa mig förstå skillnaden mellan användningen av före och innan? Jag har läst artikeln "Allvanligt", men jag förstår fortfarande inte riktigt...

Heter det "Har räkenskapsåret börjat före den 1 januari 2013 är inkomstskatten 26,3 procent." eller "Har räkenskapsåret börjat innan den 1 januari 2013 är inkomstskatten 26,3 procent."

Tack på förhand.

En liten petitess

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

I Joakims meddelande skrev du: "Det blir naturligtvis extra provocerande (för sådana som <b>mig</b>) [...]". Man skriver väl ändå: "Det blir naturligtvis extra provocerande (för sådana som <b>jag</b>) [...]"?

Semikolon

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Hur kommer det sig att du brinner så mycket för ett korrekt användande av semikolon?

Det ordnar sig*

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tjänare Andreas. Läst din bok och det kändes som jag läst en historia om mig själv för 20 år sen. Men för 10 år sen hittade jag äntligen en vän som jag gifte mig med. Jag hopas det blir så för dig också. Ha det underbart*

Angående "vän"

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas. Hoppas att du mår väl.

En fråga har jag till dig: blir du avundsjuk på att personer äldre än dig har/har haft "vänner"? Mvh Erik

Musik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tjenare Andreas!

Vad är det för musik du gillar? Personligen älskar jag heavy metal, vad tycker du om den genren?

Hare gött!

Svar på tidigare svar IV

Läs svar från Andreas Rejbrand

Ja, syftet var dels att känna mer samhörighet, och dels att vardaglig kontakt kan leda till mer och mer kontakt, som sedan förhoppningsvis kan mynna ut i en kärleksrelation. Som du själv är inne på kan du realistiskt sett inte skapa kontakt med kassörskor som leder till en kärleksrelation. Men varför inte med kollegor? Eller om jag formulerar frågan så här: Varför skulle det vara lättare för dig att bli tillsammans med en läsare av din bok, än att bli tillsammans med en kollega? Varför närmast utesluter du (så tolkar jag ditt svar i alla fall) möjligheten att bli tillsammans med en kollega på jobbet?

Angående AS-föreningsförslaget, så vill jag minnas att du själv skrivit att du har diagnosen AS. Men om du inte har AS, så faller ju förslaget på sin egen orimlighet.

Vänliga hälsningar Jens

Svar på tidigare svar III

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag håller inte med om att första stycket skulle tolkas som att jag anser att du har bristande social kompetens; jag varken skriver det rakt ut eller skriver något som implicerar det. Bakgrunden var ju att mina förslag om sociala aktiviteter och föreningsengagemang i någon mening avfärdats som svåra att genomföra. Därför tänkte jag att mer social interaktion med dem du möter naturligt i vardagen kunde vara ett första steg mot det du önskar, genom att du lär känna fler, vilket i sin tur kan leda till mer och mer kontakt, och kanske också vänskap och kanske til slut kärlek. Kanske skulle det också kännas mindre jobbigt att sitta på en social aktivitet om du i ditt vardagsliv pratade mer med folk? Kontrasten kan annars lätt bli väl stor, tänkte jag.

Du bemötte inte mitt förslag om Aspergers syndrom-förening. Vad tror du om det?

Jag hoppas att boken får stor spridning, men jag är inte helt på det klara med hur den den ska hjälpa dig att träffa en flickvän, rent konkret? (Ja, jag är medveten om att det var ett påstående och inte en fråga :) ).

Slutligen, sannolikheten är försvinnande liten även om den inte är 0. På en ingenjörstentamen hade jag inte fått någon anmärkning.

Svar på tidigare svar II

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag förstår att du tycker att det är jobbigt med sociala aktiviteter i en förening eller i doktorandgruppen, men alldeles oavsett dina tidigare erfarenheter i livet - som jag absolut inte vill negligera - står det klart att vemsomhelst som interagerade socialt så lite som du gör nu skulle vara singel. Ändå tror jag att det är vad du måste göra om det ska bli ändring på relationsfronten för din del. Till och med killar som har lätt för att träffa tjejer i "det verkliga livet" vittnar om att det är svårt att träffa en tjej på dejtingsidor på internet. Om mitt tidigare förslag om att inom en veckas tid ha gått med i en förening kändes väl drastiskt, så skulle du kunna sätta små, konkreta delmål på vägen. Det kan handla om att du hälsar på någon du inte känner, säger några extra ord till kassörskan eller till någon av dina elever, eller äter lunch tillsammans med en handledare eller kollega som du har förtroende för.

En annan väg till att träffa en flickvän skulle kunna vara att du går med i en förening för personer som har Aspergers syndrom. Jag vet att du skrivit att diagnosen är primitiv, och jag instämmer i att det kan vara stigmatiserande att få en diagnos. Oavsett det tror jag att personer med Aspergers syndrom har vissa gemensamma personlighetsdrag och i viss mån liknande erfarenheter (t ex känslan av annorlundaskap som du beskriver), vilket kan göra det lättare att relatera till varandra och känna samhörighet. Apropå din oförmåga att låtsas som att du inte primärt letade efter en flickvän i ett socialt sammanhang, skulle det kanske också skulle finnas större tolerans för att gå mer rakt på sak och berätta att man söker efter en kärleksrelation i en sådan förening? Om du inte vill gå på ett fysiskt möte med en sådan förening (än?), så finns det säkert nätforum av liknande typ.

Min poäng här är inte att Aspergers syndrom är en sjukdom eller att personer som har Aspergers syndrom är sämre människor. Däremot tror jag att personer som har Aspergers syndrom kan dela gemensamma personlighetsdrag, vilket jag gissar att du skulle kunna dra fördel av. Men jag kan ha fel.

Det som jag tycker lyser igenom i dina svar är att du tycker att det är svårt att förändra ditt liv. Jag vill inte vara tjatig eller dömande, men jag tror att du måste börja någonstans. Om mina förslag inte är genomförbara, hur ska du då börja?

Angående boken så har jag själv läst den ett par gånger, och jag tycker att den är intressant och bra! Jag hoppas att du får den publicerad! Har du någon uppfattning om ungefär hur många läsare den haft hittills?

Det var inte min mening att detta skulle utvecklas till någon sorts publik mejlkonversation, men jag har följt dig nu på hemsidan i säkert 5 år, och jag känner att jag vill hjälpa dig om jag kan.

Svar på tidigare svar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Du har ingen aning om vilken förening det skulle kunna vara, men faktum är att det ju finns massvis med föreningar. Jag kan tänka mig att föreningar som skulle kunna passa dig är Mensa, någon förening som sysslar med djurrättsetik eller någon annan intresseorganisation, en brädspelsförening (du nämnde att du inte spelar schack, men du skulle kunna bli jätteduktig om du var intresserad), en annan typ av organisation centrerad kring ett hobby, en vetenskapsförening etc. Det förutsätter dock att du verkligen ger det ett försök. Och dessutom inte bara ett försök, utan flera försök, ända tills du hittar något som passar dig. Det tar tid att hitta en flickvän för de allra flesta, även om man inte har de erfarenheter som du har. Självklart får man inte en flickvän direkt av att gå med i en förening, men det ger dig ett socialt sammanhang och sociala erfarenheter, som gör det lättare för dig att hitta en tjej.

F.ö. noterar jag med glädje att du på senare tid haft en mer personlig ton mot tjejer som skriver i denna gästbok. Det är nog inte bara en fördel om du ska hitta en tjej, utan nästintill nödvändigt. Jag vill minnas att du tidigare skrivit på hemsidan att du tycker att man ska behandla alla likadant eller något i den stilen (självklart inte exakt ordagrant). Visserligen har du säkert förändrats som person, och dessutom kan du ha varit påverkad av depression när du skrev det, men jag vill ändå ta upp det. Om man förhåller sig objektiv till alla människor och behandlar alla exakt likadant, så säger det sig självt att man får svårt att kommunicera ut till en person att man är intresserad av just henne.

Som du själv tagit upp så jobbar du mycket. Jag tror att du måste avsätta tid för socialt umgänge om du ska nå hitta en tjej. Vidare, flickvänner växer inte på träden, och det är mer realistiskt att du först får manliga vänner om du blir mer utåtriktad. Du har tidigare skrivit (vill jag minnas) att vanliga vänskapsrelationer "är deprimerande tråkiga". Är du beredd att umgås med män, om det hjälper dig att nå det du allra helst vill ha i livet?

Jag förstår att det är jättesvårt. Jag själv har delvis liknande problem, om än inte alls i samma utsträckning som du. Som jag var inne på i mitt tidigare inlägg idag, så vill jag inte såra dig, trivialisera dina problem eller insinuera att allt löste sig om du bara ville. Men jag har funderat mycket på ditt problem, och jag tror att det jag föreslår skulle kunna förändra din situation. En annan väg (som inte utesluter det jag föreslår ovan) är att du försöker umgås med andra doktorander på LiU. Skulle det kunna vara möjligt? Om nej, varför inte?

Jag tänkte faktiskt bli ännu mer konkret och ge dig ett förslag. Vad sägs om att du inom den närmsta veckan ska ha valt ut en förening och planerat in ett möte med den föreningen, eller att du inom den närmsta veckan väljer ut en annan typ social aktivitet som du ska delta i?

Vänliga hälsningar Jens

Skogsborgsskolan

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Jag kommer allt ihåg dig från Skogsborgsskolan. Minns tydligt hur du bara hängde med tjejerna och var känd som "tjejtjusaren".

Varför finner du det nödvändigt att skriva om historien för att det ska passa dina ändamål? Är det inte bättre att vara ärlig? Det finns mycket mer att vinna på det än att utmåla dig som den största martyr sen Jesus Kristus.

(Påståendet att jag "skriver om" historien och att jag inte är ärlig är befängt. Jag tycker sanningen är viktigare än något annat, och kan sätta mitt liv på att min bok Ändlös längtan inte innehåller några lögner. Jag blir ledsen bara av att någon kan påstå något sådant. Se mitt svar. Rejbrands anm.)

Angående nätdejtingen

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

En snabb googling visar att många killar/män har liknande erfarenheter som du gällande nätdejting.

Jag har följt dig under många år och vill nu ge dig råd. Jag tror att det du behöver är att konma ut mer i samhället och bland folk. Ett konkret råd är att du går med i en förening inom något som intresserar dig och där det finns tjejer. Skulle du kunna tänka dig det?

Jag menar absolut inte att vara okänslig. Jag förstår att det är svårt.

Vänliga hälsningar Jens

Gymnasietiden

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej.

Jag har läst dina noveller ett antal gånger och blir alltid lika "tagen" av dina erfarenheter. Jag kan faktiskt känna igen mig i vissa av dina upplevelser ty jag har själv, till viss del, levt ett snarlikt liv. Jag har fastnat för din novell "Utan förtröstan" som handlar om din gymnasietid. Detta på grund av att jag studerade naturvetenskap på samma skola. Därför har jag ett par frågeställningar angående denna novell. Hur var din klass? Kan du beskriva mer ingående än vad man får reda på i novellen? Exempelvis hur klasskamraterna var som personer, hur de betedde sig i klassrummet etc. Kunde du känna någon som helst samhörighet med dom, eller är det som du skriver i novellen att du inte gjorde det över huvud taget? I min klass kunde man se att majoriteten valde fel program. De "struntade" i matematik, fysik, kemi och biologi ty de inte hade något som helst intresse av det. Sedan fanns det folk som studerade väldigt hårt, trots att de knappt klarade av de "tyngre" kurserna. Till sist fanns det ett fåtal personer som "gled igenom" hela gymnasiet och satte MVG rakt igenom. Hur var du? Var du den sistnämnda?

Jag har även läst på din hemsida att dina lärare vände sig emot dig under din turbulenta period. I och med att jag tog studenten på samma skola (och program förvisso) år 2012 bör jag ha haft samma lärare som du. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att någon av dessa lärare "vänder ryggen" mot en elev. (Men här har jag kanske fel.) Hur var lärarna under din gymnasietid? Var det bra kvalité på deras föreläsningar? Tyckte du att de hade koll på sitt ämne och var de duktiga? Jag tycker att de flesta lärarna var lite väl snälla och flummiga i sitt sätt att agera. Glädjebetyg gavs ut åt höger och vänster och vissa prov var "för lätta". Hur tyckte du om detta?

Mvh Elin

Tjena

Läs svar från Andreas Rejbrand

Har läst lite på din hemsida och jag gillar hur du är som individ och ditt tankesätt. Hur som helst så undrar hur det är att gå igenom en fysikutbildning på universitetet. Alltså från kandidat till doktorand. Jag vill nämligen själv göra det men jag oroar mig för att bli utan jobb därefter. Jag har en stark önskan att jag skall hitta något nytt inom fysiken genom utbildningens gång eller kanske hitta någon ny uppfinning under tiden som jag lär mig om naturen och dess byggstenar. Men vissa gånger känns detta orealistiskt. Annars är jag starkt intresserad av matematiken och fysiken, men vill ju gärna överleva också.

Jag önskar dig lycka till!

Vad gör du egentligen för att få det du helst av allt vill ha (en kvinnlig vän)?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Det som slår mig när jag läser dina texter är att du innerligt gärna vill ha en flickvän men att du inte direkt verkar anstränga dig särskilt mycket för att lyckas med det. Jag förstår att du har ett handikapp och ett tungt erfarenhetsbagage – men borde det inte vara angeläget för dig att faktiskt utmana din ångest och anstränga dig mer för att få en tjej om det är det du vill mer än något annat? Varför ge upp på förhand och nöja dig med mindre? Du vet ju vad du får om du fortsätter leva undvikande som du gör nu (de flesta skulle vara evighetssinglar om de interagerade så lite socialt som du verkar göra), och du verkar ju inte särskilt nöjd med det livet. Vad har du att förlora?

Hur kommer det sig att du har valt en sån passiv approach när du har en sån tydlig önskan och lider så mycket av att inte ha nått dit? Rent rationellt förstår du ju säkert att du måste skapa förutsättningarna. Dels för att tjejer ska kunna veta att du finns, är tillgänglig och [viktigast av allt] förmedla att du är ett bra partnermaterial (vilket du inte gjorde i lappen du delade ut – tjejer vill bli ihop med någon som tillför energi, inte för att ha terapeutrollen som du efterfrågade), men också för att män faktiskt förväntas vara mer aktiva och ta det första steget. Sådan är verkligheten, och även om det är jobbigt borde det väl vara värt det med tanke på vad du kan vinna? Även om du inte lyckas direkt så får du ju åtminstone öva dig och förbättras. Det sociala spelet kräver ju övning, både för att bli avdramatiserat och mindre jobbigt men också för att bli framgångsrikt.

Jag håller tummarna för dig och önskar dig allt gott i framtiden!

Spika tenta?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Brukade du spika tentorna du skrev som "undergrad"?

MVH

Semikolon

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas, som jag lustigt nog också råkar heta och är även intresserad av att skriva själv, även fast jag kanske inte har din språkliga begåvning. Hehe. :)

Har läst igenom din bok "Ändlös längtan" och tycker den är intressant. Snappade också upp en viss förkärlek du verkar ha till semikolon. Är du bekant med Kurt Vonnegut? Han sade en gång:

“Here is a lesson in creative writing. First rule: Do not use semicolons. They are transvestite hermaphrodites representing absolutely nothing. All they do is show you've been to college.”

― Kurt Vonnegut, A Man Without a Country

Skulle vara roligt att höra din åsikt om detta.

Med vänlig hälsning / Andreas

Socialitet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag tycker att du är en väldigt intressant person, och vill önska dig all lycka i framtiden.

Jag undrar om du blivit mer social med tiden. Det är möjligt att jag missuppfattat, men när man läser dina självbiografiska texter så är intrycket att du knappt någonsin talade med dina klasskamrater under skoltiden, utan endast öppnade munnen när det var en del av skolarbetet i klassrummet. Har läget förändrats idag, så att du ibland ägnar dig åt sådant där småprat med människor omkring dig?

Jag undrar också om du möjligen spelar schack.

Nordirland

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas, jag har läst din bok och jag noterar att du verkar gilla Elton Johns Belfast endel. Så många fråga är hur insatt du är i konflikten på Irland? Någon särskild sida i konflikten vars sida du står på?

Med vänlig hälsning

Kärnvapen

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Hur ser du på kärnvapen?

Hypotetiskt, ifall du skulle bli tillfrågad att delta i ett svenskt kärnvapenprogram skulle du kunna tänka dig det då? Och vilka moraliska betänkligheter kan du se i att utveckla kärnvapen som försvar mot existerande kärnvapennationer?

Angående identitetsstölden

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag vet inte om du känner till det eller ens om det är en tröst, men när man söker på ditt namn på facebook så får man inte träffar. Kontot verkar alltså inte finnas kvar längre. Men självklart tråkigt att det har hänt, och att förundersökningen lades ned.

En kortare frågeställning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Utan att överträda reglerna är jag nyfiken på många saker. Självklart har du rätten att inte vilja svara men som läsare blir man lätt ställd inför frågor, nästan omedvetet. Eftersom ditt verk är öppet för allmänheten kan jag inget annat än tro att du på något vis vill får berätta mer om ditt livshändelser.

Har du på senare tid haft någon kontakt med de kvinnor som du under din uppväxt kände ett enormt band till? Finns det en ånger att ditt påstridiga och något skrämmande beteende ledde till att du aldrig fick någon direkt kontakt med någon av dom?

Mvh Fredrik

Shameless

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas. Först vill jag tacka för en bra bok. Noterade att du gillade Emmy Rossum, har du sett serien "Shameless" där hon spelar en karaktär och vad tycker du om den?

Kram

Fysikuppgifter

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej! Jag skickade ett meddelande igår angående ett par fysikuppgifter. Har i haft tid att lösa dom ännu?

Med vänlig hälsning, Erik

Fysikuppgifter - elektronfart och de Broglie-våglängd

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej! Jag har kört fast med repetitionsövningarna vi har i fysiken. Skulle vara mycket tacksam om du kunde förklara dessa två uppgifter för mig.

1. Vid en laboration med en β-spektrometer kom man fram till att elektronens fart var
ca 2,8·10^8 m/s. Vilken total energimängd har en sån elektron?

2. UV-ljus med lambda lika med 50 nm träffar en väteatom som joniseras.
 Beräkna de Broglie-våglängden för elektronen som lämnar atomen. Jonisationsenergin för väte är 13,6 elektronvolt.

På uppgift nummer ett vet jag inte hur man börjar lösa uppgiften. Jag förstår inte heller resonemanget man ska föra. På uppgift nummer två tror jag att man ska använda sig av rörelsemängdslagen, alltså att det sker en elastisk stöt. Sedan vet jag inte hur man fortsätter i resonemanget. Skulle du kunna hjälpa mig?

Mvh Erik

Stort tack!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vill bara tacka för sammanfattningen i Linjär Algebra, har varit till stor hjälp nu inför tentamen. Funderar du på att göra något liknande kring en/fler-variabelsanalysen? Tror många ingenjörsstudenter hade kunnat dra nytta av det.

Skogsborgsskolan

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas! Jag minns dig från Skogsborg, vi hade elevens val i träslöjd tillsammans. Om jag inte minns helt fel råkade du såga dig i handen vid ett tillfälle. Själv blev jag snickare! Ta hand om dig.

Elallergi

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas.

Vad tycker du om så kallad "elallergi"? Tror du den existerar?

Kommentar till "Ändlös längtan"

Läs svar från Andreas Rejbrand

Andreas!

Jag har läst din bok och delar av din livsfilosofi-text, vilket gjort att jag velat skriva till dig. Angående livsfilosofin håller jag med om i princip allt jag läst och har inget att tillägga angående slutsatserna, men din bok gav mig tankar som jag skulle vilja dela med dig. Jag känner igen mig i dina känslor och har upplevt liknande problem, om än på en helt annan nivå. Jag tror att det är vanligt bland unga män och många skulle säkert känna igen sig av att läsa din bok. Mer allmänt är också ensamhet ett stort problem i vårt samhälle som borde gå att göra mer åt politiskt.

Först skulle jag vilja säga att det är bra av dig att offentliggöra dina känslor på det här sättet. Det behövs mer offentliggörande av djupa och svåra känslor i vårt samhälle. De känslor som offentliggörs är oftast av ytlig och lättsam karaktär, vilket förfrämligar människor som har djupa och svåra känslor. Det gör också att samhället inte kan dra nytta av de insikter dessa känslor ger. Det är också väldigt fint av dig att lägga ut användbara program gratis på din hemsida.

Din bok är en problemformulering, men innehåller inte särskilt många förslag på bättring. Du hoppas på en räddande mening eller formulering - likt en trollformel - men förutom det är det ganska tunt vad jag minns. Jag skulle därför vilja bidra med lite analys och bättringsförslag.

Vissa av de känslor och attityder du har ser jag som försvarsmekanismer för att hantera ditt trauma, men i längden kan de också bidra till att hålla en kvar från att utvecklas. Jag tror att det är viktigt att vara medveten om dessa mekanismer för att kunna lämna dem utan avseende vid behov.

Känslan av orättvisa återkommer i din text. Du upplever det orättvist att andra får något du vill ha och som du tycker dig förtjäna. Jag tror att orättvishetskänslor är något du ska undvika, det är destruktivt. Det ökar distansen till andra människor samt skapar hat och förbittring, vilket är mycket viktigt att undvika om du vill utvecklas till bättring. Personliga relationer handlar inte om moralisk förtjänst. Mycket lite i livet handlar om moralisk förtjänst, vilket även du tycks hålla med om i din livsfilosofi-text. Vissa får, andra inte. Fördelningen utgår inte från hur bra människa en är. Ofta får människor av tveksam moralisk karaktär bekräftelse och ekonomisk framgång. Att blanda in moralisk förtjänst i dina personliga relationer eller brist därpå är inte bara destruktivt för dig själv, det är också filosofiskt malplacerat. Jag har tidigare haft orättvishetskänslor om relationer och det var inte bra för mig. Sådana känslor för en längre bort från tillfredsställande relationer.

Människor utvecklar ett sätt att "umgås" med sig själva, åtminstone är det så för mig. När man är ensam och tänker eller pratar med sig själv odlar man en slags kultur, där vissa värderingar stärks. Man kan säga att man har en relation med sig själv. Disciplin verkar vara ett centralt värde i din relation till dig själv. Disciplin har också varit (och är) ett centralt värde i min relation till mig själv, särskilt i perioder av mer ensamhet. Att utveckla sin relation med sig själv är ett vettigt sätt att hantera ensamhet, men man kan också göra sig väldigt beroende av relationen med sig själv. Man kan känna sig så trygg och trivas så bra i relationen med sig själv att man inte öppnar upp sig för att umgås med andra. Umgänge med andra blir också ett hot mot den renodlade kultur man skapat med sig själv. Jag tolkar det som att det är detta som skapade din tveksamhet till att öppna upp dig för vänskap med Klara. För att vara verkligt öppen för relationer med andra måste man vara beredd att offra kulturen man byggt upp med sig själv för ett tag.

Jag tycker att det verkar som att du har väldigt specifika krav på dem du kan tänka dig att umgås med. De ska vara på vissa sätt, ha vissa värderingar och vara intresserade av en viss typ av relation. Jag tycker att detta låter som att du överför förhållandena i din relation med till själv till att bli krav på andra relationer. Det är inte ett realistiskt förhållningssätt och du behöver släppa dina (över)specifika krav på ditt umgänge om du vill öka dina chanser till givande umgänge med andra. Man skulle också kunna uttrycka det som att du har en ganska dömande attityd mot andra. Den dömande attityden är ett överlevnadsknep och en försvarsmekanism för den ensamme eller mobbade, men i längden är det ett hinder för att utveckla givande relationer. Jag tror att du bör sluta söka den perfekta relationen som ska ge dig allt. Olika människor kan ge dig olika saker och du kan alltid komplettera genom att umgås med dig själv.

Du verkar ha en tanke om att den enda relation du kan tänka dig att ha är en som omedelbart blir intensiv och där man mer eller mindre lovar varandra att vara tillsammans för alltid. Annars verkar du tycka att du lika gärna kan skita i det. Detta är inte en särskilt fruktbar attityd. Relationer utvecklas vanligen långsamt och om de kommer att vara långvariga är inget som normalt kan avgöras på kort tid. Du måste låta relationer ta tid att byggas upp, annars sorterar du bort de flesta möjligheter som finns. Och det är inte många - det är svårt att hitta vänner i vårt samhälle! När du får tag i någon som är intresserad - såsom Klara var - måste du ha tålamod nog att låta relationen vara hyfsat ömsesidig. Om det bara är du som hör av dig är det ett tecken på att du bör höra av dig mer sällan. När man väl får fler bekanta blir det inte lika känslomässigt jobbigt om någon av dem vill ses mindre eller inte alls. Man kan inte gå från noll till hundra, att skaffa nära vänner är en lång och smärtsam process av att anpassa sig till den andre. Du bör vara beredd att anpassa dig till andras värderingar och levnadssätt, även om de för dig framstår som underlägsna. Priset av nära relationer är anpassning och därmed att i viss mån förlora sig själv.

Att skaffa en passande livspartner är oerhört svårt. Att skaffa bra nära vänner även det. De flesta i din ålder har ingen stabil sexuell relation och en stor del av de som har det hänger kvar vid en person mest för att det är så jobbigt att hitta någon ny. Den stora lyckliga massan är en myt. Jag tror att det är mycket vanligt att gå runt på stan och se "oxfiléer", jag känner själv igen det. Att dregla över Emma Watson är heller inte ovanligt, det är väl snarare allmänt känt att hon är mycket attraktiv. Det är få förunnat att äta oxfilé, både bokstavligt och i överförd bemärkelse.

Att barn-/ungdomen inte kan ändras är en mycket jobbig känsla som jag förstår att du känner och som jag även kan känna igen mig i. Jag hade inte ens pussat någon på munnen ett par år efter att jag fyllt 20 och det kommer nog att förfölja mig resten av livet. Då är det klart att det känns jobbigt att höra om ungdomar som har sex till höger och vänster. Man tror lätt att man är ensam i världen om att inte ha fått det.

Du skriver att det enda du vill ha är en stabil kärleksrelation, men hur mycket är du beredd att anpassa dig för att få detta? Är du beredd att gå långsamt fram? Är du beredd att släppa de hårda krav du har på en potentiell partner? Är du beredd att ge upp vissa av dina ideal, till exempel genom att börja dricka alkohol? Helt enkelt: Är du beredd att göra dig till det andra vill ha? Det finns oroligt många ensamma i vårt samhälle och det finns många kärlekstörstande som längtar efter någon som kan anpassa sig och ge kärlek.

Har du funderat på att flytta utomlands? Kan du tänka dig att gifta dig med någon på filipinska landsbygden? Skulle tro att det finns många intresserade på sådana ställen, särskilt om du lär dig språket. I många muslimska länder är det ingen som visar intimitet offentligt och det finns inte så mycket sexualiserad reklam, är du beredd att flytta till ett sådant ställe?

Mitt intryck är att du håller hårt på det du är och är ganska ovillig att anpassa dig. Det är inte förvånande, för utfrysning leder ofta till att man gör oberoendet och icke-anpassandet till en dygd. Det är kanske inte heller värt att ge upp sig själv för att få det man vill ha, men det är en möjlighet. Jag tänker exempelvis på hur du hanterade att Klara visade sig intresserad av dig. Istället för att möta henne och anpassa dig till vad hon ville ha och göra allt för att glädja henne var du kritisk och motvillig. Jag menar inte att detta skulle göra att alla skulle kasta sig i dina armar, men är du tillräckligt lyhörd för andras behov och är villig att forma dig till att uppfylla det behovet tror jag definitivt att du kommer att lyckas. Men som sagt, det handlar om hur mycket av dig själv som du är beredd av offra. Med tanke på att du skriver att du skulle kunna offra ditt liv för en intensiv natt med en kvinna verkar det ändå som att du är villig till mycket anpassning. Är du redo att flytta till andra sidan jorden, lära dig ett nytt språk, ägna dig åt risodling, byta klädstil och prata om det den andre tycker är intressant? Det borde du, om du är redo att offra ditt liv.

Ett problem som jag själv har och som det verkar som att även du har är att vara för självmedveten. Du reflekterar så mycket över hur du själv beter dig och vad du själv ska säga att det skapar låsningar. Det blir svårt att bara "vara", särskilt i närvaro av någon man vill imponera på. På dina promenader med Klara verkar det som att du lyckades släppa detta för ett tag, vilket också gjorde dig mycket lycklig. Jag vet inte riktigt vad man ska göra åt detta men för mig finns det vissa saker som underlättar, såsom träning, umgås ofta med folk eller alkohol. Ju fler gånger man lyckas komma över låsningarna, ju mindre blir dem, så det kan finnas en poäng i att använda exempelvis alkohol, medicin osv. en övergångsperiod.

Jag tycker som sagt att det är bra att du lagt ut din bok på internet för nedladdning, men jag tror inte att det är någon vidare idé att ge ut den i tryckt form. Den påminner ganska mycket om vilken dagbok som helst och stora delar upplevs nog som ointressanta av de flesta. Om man ska ge ut något sådant måste det vara del av ett koncept. Typ en samling dagboksliknande anteckningar från flera olika personer som har liknande problematik, en problematik som i början av boken kan beskrivas generellt och kan göras till ett samhällsfenomen.

Avslutningsvis vill jag säga att jag uppskattade att läsa din bok och blev berörd av den. Det var också intressant att läsa din betraktelse från psykvården. Det som jag skrivit i detta inlägg är inte på något sätt en kritik, utan snarare ett sätt att föra en diskussion för att ge dig nya perspektiv. Hoppas att du uppskattar att jag lagt tid på att skriva till dig, för mig har det i alla fall varit trevligt. Kanske en typ av terapi för mig också...

MVH

ändlös längtan

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Hittade din bok "ändlös längtan" av en slump och blev ganska tagen av din berättelse.

Är det främst sex eller är det kärlek du längtar så ändlöst efter?

mvh

Frank

Tidsepok?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas.

Om du hade möjligheten att åka tillbaka i tiden, vilken epok hade passat dig bäst att leva i?

Ha det bra

mvh

Frågor om etanolkonsumtion och matematik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Apropå Annas fråga nedan tror jag att hon syftade på bilden där dricker ur ett vinglas, men du kanske dricker Coca-Cola? Sedan tar du upp ditt eget avståndstagande från etanolkonsumtion i äldre din biografi på hemsidan, men inte i din nyare, vilket kan ha förstärkt "misstanken". Men när du säger att du aldrig har druckit alkohol i ditt liv, menar du all alkoholkonsumtion? Har du aldrig druckit t ex lättglögg med en alkoholhalt på 2.2 %?

Din lista över avklarade matematikkurser på grundnivå är gedigen i mina ögon. Däremot ser jag ingen kurs i sannolikhetsteori eller matematisk statistik. Hade det inte varit bra för dina doktorandstudier i tillämpad matematik eller krävs det inte? Vet vad t ex ett konfidensintervall eller ett p-värde är?

Bilder

Läs svar från Andreas Rejbrand

Måste fråga, om du nu säger att du inte dricker alkohol varför gör du det på dina bilder? Fina bilder måste jag dock säga, vad använder du för kamera o vem var fotografen?

Nyår

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hur firar du nyår, Andreas?

Gott nytt år förresten.

Fakultetekvation

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, Andreas

Hur går man tillväga för att få fram N ur ekvationen S = N!/((N-k!)*k!), där k = 4 och S = 1001.

MVH

Frågor

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag har ett par frågor till dig:

Nu har du ju skrivit att du har ont om tid, men har du någon gång funderat på att gå med i Mensa? Om ja/nej, varför/varför inte?

Hur har jobbet som doktorand motsvarat dina förväntningar så här långt?

På din hemsida har du listat filmer som du sett, men i vilken utsträckning läser/har du läst skönlitteratur?

Tack på förhand!

Språkligt korrekt eller ej?

Läs svar från Andreas Rejbrand

"I majoriteten av fallen där brist på järn har påträffats har man samtidigt konstaterat att kött utgör en alldeles för liten del av den drabbades kost."

Är det språkligt korrekt att skriva så?

Tack!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej. Tack för en bra sammanfattnig på linjär algebra, den hjälpte mig mycket som komplement till mitt kursmaterial.

//Martin N

Ändlös längtan: "Fel" [2]

Okej, då får jag ursäkta! Kul att man lärde sig något nytt!

mvh Nicke

Ändlös längtan: "Fel"?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, Andreas

Jag tror jag har hittat en felskriven mening i din text "Ändlös längtan" på sidan 57 i meningen "Filmen är som en biografi över mitt liv, på isomorfi när". Jag antar att du menar "här" istället för "när".

Annars en mycket välskriven och fin text.

svenska språket

Läs svar från Andreas Rejbrand

Är det fel att säga:

"Vi tenderar att ha olika synvinklar på aspekter av livet"

Det jag menar är att vi människor har olika inställning till sättet att se livet på.

Mvh

Mail

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag har skickat ett mail till dig men inte fått något svar där. Jag funderar på om det kan vara så att min mail krånglar för du brukar ju svara inom kort.

Mvh A

Kvalster

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

"Angående djurrätt tycker jag att man skall respektera alla levande djur med medvetande. Jag skulle aldrig döda en insekt, utan tycker det är såväl fegt som moraliskt inkompetent att göra det. Jag brukar till och med rädda livet på fästingar (kvalster/spindeldjur/leddjur) om jag får chansen; förvisso vet jag inte hur mycket medvetande en fästing har, men säkerhetsprincipen tvingar individen att inte chansa." Jag håller med dig i stort, men måste fråga... hur räddar man kvalster?

med vänlig hälsning

Virgin School

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas.

Har du sett den brittiska dokumentären "Virgin school"? Det handlar om en kille i liknande sits som dig som får hjälp med sitt problem.

Ha det bra

Vektoranalys

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Vad menas med ett singulärt vektorfält?

MVH

Föräldrar?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas.

Jag vet att denna fråga kanske kan verka lite personlig, men jag måste få fråga... Har dina föräldrar eller övrig släkt drabbats av att du har detta problem du har?

Respekterar om du inte väljer att svara på den.

Med vänliga hälsningar,

Martin

Fråga om din forskning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Du forskar ju på MAI, och ditt forskningsområde är flöde i blodkärl. Men hur hänger det ihop med matematik? Spontant, dvs. när man bara hör namnet på ditt forskningsområde, tycker jag att det låter som ett forskningsområde som skulle kunna placeras på en medicisk/medicinteknisk institution.

Tack

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tack för all hjälp inom en- och flervariabelanalys, linjär algebra och vektoranalys. Det betyder mycket!

Frågor

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag har några frågor enligt nedan:

1. Jag har en känsla av att du på senare tid inte varit lika strikt med språkregler i ditt skriftspråk. Jag tänker t ex på sista meningen i den senaste notisen under "aktuellt" som väl innehåller en satsradning? Allt ovanstående är inte menat som kritik, utan snarare som en undran.

2. Du skriver i Ändlös längtan att du är ateist, eller på sin höjd agnostiker. Vilket/vilka är enligt dig de starkaste skäl(en) för att gud inte existerar?

3. Jag har för mig att du någonstans här på din webbplats skrivit att alla böcker skall läsas från pärm till pärm; stämmer det, och i så fall, varför? Hur skall man göra för att minnas innehållet i en omfattande bok, t ex en bok som används för universitetsstudier? Hur bör man anteckna t ex?

Fotografiskt minne --> MVG i allt

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vad anser du om en person som går ut med MVG i allt på naturvetenskapsprogrammet, med förklaring att han aldrig pluggade någonting, utan har fotografiskt minne som gjorde att han fick MVG i allt? Kan det vara så att man pluggar en dag innan alla prov och får MVG i allt pga. fotografiskt minne?

Högskoleprovet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Har du gjort högskoleprovet? I så fall, vad fick du för resultat?

Ja, men varför?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Trots nedanstående skribents sviktande moraliska eller intellektuella begåvning, så kvarstår ju hans frågeställning. På vilket sätt är det en rättighet att uppleva just intimitet? Det skulle vara kul att få en motivation till varför, för ökad förståelse.

Tack,

Joakim

Sluta klaga!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas! Jag har nu läst igenom massor av det du har skrivit, och blir upprörd över flera saker som du skriver. VARFÖR I HELVETE anser du att det är din RÄTTIGHET att få erfara intimitet? Jag läste t.ex ditt öppna brev till SVT angående sex i media, och jag blir rent av förbannad. Det är inte samhällets ansvar att se till att du får fitta, det är ditt eget! Försök förstå det, då kanske du lyckas till sist. Du kan inte lämpa över ansvaret på alla andra, när det uppenbarligen är DU som har misslyckats. Du säger dessutom att du är socialt kompetent, hur förklarar du då att du inte har lyckats landa en fjälla ännu? Jag vet mycket fulare människor än du som har legat med tjejer, det handlar inte om det. Du måste sluta spela offer och ta ansvar. Tror du att vi andra bara knäpper med fingrarna så slänger sig tjejerna på oss? NEJ, så är det inte! Din förbannade djävla gnällspik.

Med vänliga hälsning,

Oskar

Fysiklärare

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vad hette din fysiklärare på gymnasiet?

Katrineholm - Stockholm

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Här på din webbsajt skriver du att det är 119 km till Stockholm (från Katrineholm). På din presentationssida i Wikipedia (sv:) skriver du 112 km. Vad beror skillnaden (7 km) på?

Hälsningar,

/Rolf Engstrand

Doktorand

Läs svar från Andreas Rejbrand

Såg att du har ett rum på MAI. Vad jobbar du med?

Derivatauppgiften

Kan tilläggas att miniräknare fick användas på den uppgiften, alltså knappade jag in allting i miniräknare och skrev svaret jag fick. Alltså 1-0 i täljaren och 2 i nämnare (det jag fick fram i miniräknaren).

Matematikuppgift

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, jag har en fråga angående en matematik D uppgift som kom med på min skrivning. Den lyder så här:

Bestäm y´(pi/4), då y=sinx/(sinx+cosx). Poäng: 2 G-poäng + 2 VG-poäng

Min lösning:

y=sinx/(sinx+cosx)

y´=cosx(sinx+cosx)-sinx(cosx-sinx)/((sinx+cosx)^2)

y´(pi/4)=(1-0)/2=1/2

Svar: y´(pi/4)=1/2

Nu till frågan: Anser du att denna lösning ska ge full poäng, dvs. 2 G-poäng + 2-VG-poäng. Eller anser du möjligen att någon poäng skall dras bort p.g.a. bristfällig lösning eller dylikt?

Förälskad på gymnasiet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Har läst din novell Utan förtröstan och ser då att du var kär i en kvinnlig klasskompis. Jag är faktiskt i samma situation nu och undrar hur du gjorde för att ta kontakt med henne? Jag vet ej hur jag ska göra för att kunna ta kontakt med henne, hon är det enda jag tänker på. MVH

Matematik- och fysikkurserna på universitetet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag såg att du fick en fråga om hur du upplevde en kurs på gymnasiet, så jag tänkte nu ställa några frågor om du hur du upplevt kurserna på högskolan. Har du tyckt att några kurser i t ex matematik varit väldigt enkla? Väldigt svåra?

Jag fascinerades också av att du påbörjade och slutförde en matematikkurs på fem (!) dagar med en 4:a i betyg. Vad tror du att det säger om din begåvning?

Har några av fysikkurserna varit särskilt svåra eller lätt, och hur har du upplevt dem i allmänhet?

MVG i Fysik B

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Jag har just avslutat ett av de sista kapitlen i fysik B. Jag vet att du nådde högsta betyg i denna kurs, vilket är väldigt imponerande enligt mig. Hur gjorde du för att nå MVG? Fick du MVG på alla delprov, eller fick du MVG på kursprovet? JAg har fått runt G-VG på alla delprov och satsar nu på kursprovet. Har du några tips för att nå MVG?

Mvh,

Jack

Maclaurin utvecklingar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

När det kommer till uppgifter där man vill/behöver Maclaurin-utveckla funktioner (t.ex ett gränsvärde), finns det då någon riktlinje eller liknande om till vilken grad funktionen behöver uppskattas? Restterm på Ordoform.

Mvh Johan

Matteuppgift

Läs svar från Andreas Rejbrand

Precis! Det var så jag menade, tack!

Fann ytterligare en uppgift ur min mattebok som jag glömde ange.

sqrt(x)=sqrt(-x)

Du skulle bara vet hur tacksam jag är Andreas för din hjälp! Det uppskattas jätte mycket ska du veta.

mvh Pontus

Matteuppgift

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas! Jag behöver din hjälp med två matteuppgifter jag har problem med. Det gäller mattekurs 2c.

1. roten ur x+2 -x=-4

2. X1= 5+3i X2=5-3i

Jag fattar noll, och skulle verkligen uppskatta din experthjälp.

Notera att jag inte vet hur man skriver ut "roten ur tecken", vet du hur man gör?

mvh Pontus

Det löste sig för mig

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej. jag läste din biografi (Ändlös längtan, Rejbrands anm.) och kände delvis igen mig. Och kanske än mer kände jag igen min son som fortfarande är en ung tonåring men som är väldigt smart, rationell och seriös. Han saknar också vänner och verkar tycka de flesta jämnåriga är för omogna. Jag har inte aning om hur stark hans längtan efter fysisk kontakt är men han får ingen brist på värme och kramar från oss i familjen i alla fall

För min egen del hade jag några få vänner i barndomen, eller ett gäng som hängde efter mig kanske jag ska säga. Jag tyckte också de var omogna men kunde släppa loss ibland och "sänka mig" till deras nivå.

Dock var det desto värre med kärlek och känslor. Jag hade enormt svårt under hela skoltiden och det var först under en utlandsresa som 21-åring som jag blev av med min oskuld med en äldre (och rätt ful) kvinna. Sen dröjde det något år till innan jag hade en trevligare flicka till sängs (men det var på hennes kommando kan man säga), och ytterligare något år innan jag själv för första gången kunde få ner någon i säng. Det är ju inte fullt så illa ändå, men jag minns fortfarande hur frustrerande det var innan dess. Det jag vill säga här är att ungefär fem år senare släppte allt och plötsligt fick jag ett normalt sexliv och det var också då jag började bli mer självsäker och trygg. Nu tjugo år senare är jag antagligen den coolaste mannen i min vänskapskrets och har en ung, snäll, trevlig och smart flickvän som jag älskar och vi har det bra på alla sätt och vis. Jag trodde aldrig det skulle lösa sig men kan nu häpet inse att det fixade sig om än väldigt långsamt och sent.

Nu har jag bara att fundera på hur jag kan hjälpa min son till ett tryggt liv med både vänskap och kärlek utan att det ska ta lika lång tid som för mig. Fast han verkar vara ett svårare fall dock.

men jag är rätt säker nu på att det aldrig är helt kört! Hoppas det löser sig för dig snart!

Grymt

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej! Hamnade på din hemsida av en slump. Tittade runt på sidan och läste din biografi. Ville bara säga att du verkar vara en toppen kille. Håller med dig i mycket du har skrivit. Fortsätt med allt och låt ingen hindra dig :)

Din nuvarande sysselsättning?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag undrar vilken din nuvarande sysselsättning är, och hur långt du hunnit med utbildningen. Har du tagit masterexamen i fysik, och om inte, hur mycket återstår? Hur tänker du angående att doktorera respektive att jobba på ICA Maxi?

Vänliga hälsningar Jens

Sharing is caring

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

nyligen har jag ägnat tid åt att repetera gamla kemikunskaper inför kommande universitetsstudier. Med hjälp av dina uppsatser "Organisk kemi och biokemi" samt "Kemisk bindning" gick det som en dans. Mycket bra arbeten vill jag påstå. Tusen tack för att du delar med dig.

Läkarstudent T1

Organisk kemi

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, jag läst din uppsats om organisk kemi ty jag har skrivning i kemi B inom snar framtid. Jag undrar om strukturformlerna du skrivit för de tio första alkanerna (tabell s.4-5) är strukturformler? Jag fick känslan av att de är skelett/streck-formler, och inte rena strukturformler. Nu till frågan: är det fel att rita strukturformeln på de sätt du gjort för de tio första alkanerna, om frågan t.ex. är "rita strukturformeln för heptan". Kan läraren anse att det ej är godtagbart ty det är en skelet/streckformel?

Nyårsafton

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej! Jag blev lite nyfiken när jag surfade runt på din sida. Hur firar du nyårsafton? Ensam eller med vänner/familj? Med vänlig hälsning.

Trigonometriska samband

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, jag undrar hur man ska gå tillväga för att förenkla sinxcosx?

Tack på förhand.

Fel

Hej, Andreas!

Sitter här och läser "Livsfilosofi II" när jag plötsligt möts av meningen "Morbrodern har under hela Karls uppväxt misshandlar honom och hans mor." på sida 12. Den meningen kan du ändra när du har tid och lust.

Jag tycker att du har många intressanta och ögonöppnande uppsatser!

Linjär algebra

Läs svar från Andreas Rejbrand

I 'Linjär algebra på några minuter', under rubriken 'Skärningspunkt mellan två linjer i rummet', har du först skrivit att L1 och L2 har samma variabel, t. Sedan har ekvationssystemet en ny variabel, s. Borde inte L2 då också ha variabeln s?

Fysik A

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej. Jag undrar hur man ska studera inför ett kursprov fysik (har 13 dagar på mig) om man vill nå MVG. Mvh.

Vulkan.se

Läs svar från Andreas Rejbrand

Läste att du var angelägen om att publicera din bok - har du tittat in vulkan.se och liknande sidor? Jag tror det skulle vara något för dig, känner folk som har publicerat sina böcker där som verkar vara nöjda.

Kan på en gång säga att jag garanterat skulle köpa din bok, gillar dina noveller.

Duveholmsgymnasiet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Jag har nu under drygt två års tid läst din hemsida och jag är väldigt nyfiken på hur du hade det under din tid på Duveholmsgymnasiet, ty jag studerar där på NV. Hur var din relation till lärarna och vem av lärarna tyckte du bäst om? Under drygt en månad hade vi en lärarkandidat (i Kemi) vid namn Madde Eriksson, jag antar att ni gick i samma klass. Känner du henne?

Önskar dig all lycka i livet (och med dina studier)

Mvh Erik

Frågor om dig

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Du har skrivit och berättat mycket om dig själv på din webbplats, men inte mycket om dina föräldrar/din familj. Så det vore kul om du berättade lite om dina föräldrar och familjemedlemmar, såsom vilken sysselsättning de har (jag läste i ett tidigare svar att din pappa hade arbetat som läkare). Jag förstår om du inte vill, och då behöver du förstås inte.

Jag blev också lite konfunderad över ett tidigare svar där du skrev att du funderade på att lämna den akademiska världen och kanske jobba på ICA. Varför funderar du på det, och varför skulle ICA vara ett alternativ i sådana fall?

Med vänliga hälsningar Jens

Shit pomfritt

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas. Som rubriken antyder är jag grymt imponerad av dig och ditt matematiska snille. Hoppas dock du kommer att vilja ta reda på lite mer om "livet" genom att bryta upp från universitetsmiljön och göra något annat ett tag.. (resa, jobba på ICA etc) Livet har så mycket att erbjuda och så många sidor för den som är tillräkligt smart och nyfiken. Usch, det här låter som värsta kritiken men är det absolut inte. Hoppas du får en fortsatt bra dag så ses vi på nobelmiddagen om 25 år :)

Mvh

Ang. Wikipedia m.m.

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag skrev för några år sedan under signaturen LevandeGet en del dumheter på Wikipedia och kontaktade dig tydligen under denna tid även via e-post för att frramföra diverse spydigheter. Jag råkade nu logga in på Wikipedia för första gången sedan jag (med rätta) blev avstängd och fick hemskt dåligt samvete när jag såg vad jag hade skrivit. Därför vill jag nu framföra min ursäkt med förhoppning om att du var och är stark nog att bortse från denna typ av barnsliga kommentarer och att de inte påverkat dig nämnvärt. Förmodligen hade allt sin grund i en avundsjuka gentemot dig, då du tycks ha viljestyrka och självdisciplin nog att uppnå någon form av självförverkligande, vilket jag själv tyvärr inte hade vid den här tiden.

Imponerande läsning

Roligt med dina intressen som sammanfaller mycket bra med min dotters.

MVH Bengt

Studier

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag undrar hur det går för dig med dina fysikstudier. Skriver du examensarbete nu? Vad handlar det om?

Statistik (brådskande)

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag har en kort fråga, har använt följande kalkylator (#3 på nedanstående länk) för att beräkna den ungefärliga säkerheten på min statistiska undersökning.

http://www.custominsight.com/articles/random-sample-calculator.asp

Eftersom det endast är två värden som behöver matas in bör det vara en ganska enkel formel som ligger bakom den. (?)

Min fråga till dig är om du skulle kunna skriva hur den ser ut?

MvH Oscar

flervariabel

Läs svar från Andreas Rejbrand

hej, jag har ett litet problem när det gäller optimering, jag ska undersöka om det finns min eller max på x^2+y^2=1 , y>0. hur ska man attackera problemet så att säga? (uppg. 4.2b)

tack på förhand.

Biokemi

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas! Jag fann din uppsats, Organisk kemi och biokemi, i en sökning på ATP. Det var en saklig och koncis sammanfattning av ämnet, men jag undrar om du kanske kan svara på min ursprungliga fråga: Varför är ATP en energirikare molekyl än ADP? Har inte hittat nån Lewisstrukturformel (valenselektroner utritade) för reaktionen ADP + P blir till ATP, vilket jag tror skulle underlätta. Har det att göra med skillnaden i elektronegativitet mellan syre (3,4) och fosfor (2,2) att den potentiella energin blir högre? Vad är det för bindningstyp mellan fosfatgrupperna i ATP? I denna strukturformel från wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/File:Adenosintriphosphat_protoniert.svg ingår P i inte mindre än 4 kovalenta bindningar, varav en dubbelbindning. Det kan väl ändå inte riktigt stämma? Om du har vetskap om något av detta och vill dela med dig av den vore jag djupt tacksam.

MVH// Linus D

Nobelpris

Läs svar från Andreas Rejbrand

Om du finge välja mellan Nobelpriset i litteratur och dito i fysik, vilket föredroge du?

Envariabelanalys

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tjena!

Har lite (läs: mycket) problem med envariabelanalysen inför den kommande tentamen. Ett återkommande moment är den så kallade partialbråksuppdelningen, där man delar upp kvoter av polynom till summor av (enklare) polynomkvoter. Varför ansätter man ett uttryck av första graden då man har en division av andra?

Mail

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag undrar om du har någon mailadress som jag kan maila till istället för att skriva i din gästbok?

Angående bok

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Om jag minns rätt så skulle du skriva en bok inom matematisk analys eller något liknande. Tror att jag har läst det här på hemsidan för längesedan. Hur går det med den boken? Är den redan skriven?

Boken skulle vara väldigt omfattande och innehålla mer än matematik.

mvh

Ett misstänkt fel

Läs svar från Andreas Rejbrand

I Linjär algebra på några minuter, sidan 15, står det på följande vis:

"Exempel: En linje i rummet som går genom punkten (1,-1,2) och har riktningsvektorn (1,1,1) kan skrivas"

varefter det står på en annan form: (3,5,1) + t(1,1,1).

Dock kan detta vara förståeligt om man betraktar nästa sida:

"Exempel: Ett plan i rummet som går genom punkten (3,5,1) och spänns upp av vektorerna (1,1,1) och (1,0,2)"

Mycket trevlig sida för övrigt. Jag gillar den skarpt!

Skratt

Läs svar från Andreas Rejbrand

Läste att du inte tycker om att folk skrattar offentligt för att inte såra personer som mår dåligt. Kan det inte vara så att skratt och gott humör smittar av sig till andra i sin omgivning?

SD och TPB

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, jag undrar vad tycker om partiert Sverige Demokraterna? Jag själv tycker att dom fått dålig uppmärksamhet pga av median.

Och du har säkert hört talas om TPB (The Pirate Bay) en av världens största fildelningssajter. Dom blev ju återigen dömda till fängelse och ett mycket högs skadeståndsbelopp krävdes. Tror du de tilltalade kommer att frikännas i HD?

Jag själv tycker domen är bara helt vansinig! Håller du med?

Matte problem

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas jag går i 9an och matte är inte mitt starkaste ämne! Och jag behöver din hjälp! Kan du hjälpa mig medföljande uppgifter?

1. Hur lång är rymddiagonalen i en kub med sidan 8cm? Kan du förklara här hur jag ska tänka?

2. Cheopspyramiden har en kvadratisk basyta med sidan 230m. Sidokantens längd är 218 m.

Räkna ut pyramidens volym.

//MVH Ludvig

fråga om betyg

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Tur att jag hittade din sida, för det var precis det jag sökte. Det är så att jag hamnat efter envariabelanlys och algebra. Jag har två månader respektiva en månad, och vill väldigt gärna ha högsta betyget för att se om jag duger till att fortsätta fysiken. Har du några tips på hur jag ska gå tillväga och hur många timmar jag bör plugga. Jag kan i princip lägga hur mycket somhelst nu, men är orolig över att misslyckas. Vad tycker du, räcker två månader av intensiv pluggande på envariabelanalys respektive en månad på algebra l. Tycker du att det är försent att plugga för de högsta betygen när man hamnat efter?

Hjälp med Uppgift

Läs svar från Andreas Rejbrand

hej, sitter och försöker lösa följande uppgift och har kört fast fullständigt.

Hjälp hade varit mycket uppskattat!

Man betraktar en funktion

f(x) cos(2x) - a*cos(x), där a är en konstant. För vilka värden på a gäller att funktionen antar varje värde högst en gång i intervallet 0<x<pi

Matematikfråga.

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag har en matematikfråga som jag skulle vilja ha hjälp med:

I ett vektorrum med basvektorer (1, 0) och (0, 1) väljs vektorer med koordinaterna f1= (4, 3) respektive f2 = (3, 2) som nya basvektorer f = (f1, f2)

a) Vilka är koordinaterna i det nya systemet för den vektor som i det gamla systemet har koordinaterna (2, 1)

b) Vilka är koordinaterna i det gamla systemet för den vektor som i det nya systemet har koordinaterna (1, -1)

c) Vilken är ekvationen i det nya systemet för den räta linje som i det gamla systemet har ekvationen x-y=2

Jag vore tacksam för hjälp.

Mvh Jens

Tja,igen

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tack för svaret Andreas! Bra att du observerade där med språkfelet, meningen med

"Så jag skulle stort uppskata alla information och vägledning!"

Menade såklart "Så jag skulle stort uppskata all information och vägledning!"

Tycker de är mycket lättare att skriva för hand. Jag brukar göra misstag när jag skriver vid datorn. Ber om ursäkt över det.

Men har du några bra tips på hur man kan plugga in mycket text? Vi brukar få instuderingsfrågor i NO och hur lär man sig bäst dom?

//Nicky

Tack för din hjälp

Hur du gick till väga!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tja Andreas!

Jag är kille på 15år som fortfarande studerar i grundskolan.

Och min fråga nu var att hur du egentligen gick ut med MVG i allt?

Pluggade du mycket inför prov? Hur gjorde du då?

Hur lyckades du vid inlämningsarbeten tex vid noveller? Vad är de viktigaste att tänka på där?

Så jag skulle stort uppskata alla information och vägledning!

Mitt mål själv är att gå ut med bra betyg för att senare komma in på naturlinjen för att sedan bli en pilot!!

//Nicky

TACK!!

RSS

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Går det att få ett RSS-flöde för din gästbok? Jag finner en hel del av dina svar underhållande.

Drömjobb

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas! Jag undrar vad ditt drömjobb är?

Ingen rubrik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Har du köpt sex? Om nej, varför inte?

Publicering

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Jag har förstått att du försöker få din bok publicerad. Jag tänkte bara tipsa om Vulkan Förlag (www.vulkanmedia.se), som ger ut allt. Visserligen ger hemsidan ett något oseriöst intryck, men det synes angeläget att boken ges ut. Är den förresten baserad på dina egna erfarenheter? Du tycks antyda ett potentiellt kontroversiellt innehåll.

Vänliga hälsningar,

Jonas

Ingen rubrik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag antar att du får den här frågan ofta, men

hur är din syn på prostitution i allmänhet och dess implikationer för din situation i synnerhet?

Ang. "Felstavning"

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen!

Det var inte meningen att låta aggressiv (det kanske är därför du inte publicerat mitt förra gästboksinlägg ännu). I rubriken missade jag visst ett frågetecken. Inte på något vis vill jag antyda att det skulle kunna ha varit fråga om en felstavning.

Felstavning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, Rejbrand!

Jag läste med spänning om dina autistiska eskapader och muntra intellektuella upptåg och föreställde mig en äkta renässansmänniska likt den store da Vinci.

Häromdagen såg att du, som svar på gästboksmeddelandet "Hej", den 14:e maj år 2007, hade skrivit "brottom", ett ord som jag aldrig sett tidigare. [1]

En av mina vänner (jag har inte så många) trodde att du menat "bråttom" [4], men jag är övertygad om att det är konjunktiv av "att brotta" [1]. Jag förstår dock inte hur det passar in i den semantiska aspekten.

[1] Svenska akademiens ordlista, den 13:e upplagan, s. 106 [2].

[2] Visserligen innehålls endast [3] ordens grundform.

[3] (utom för vissa ord med oregelbunden böjning)

[4] Svenska akademiens ordlista, den 13:e upplagan, s. 109 [2].

Hjälp!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Har du tips på ett bra virusprogram

som går att hämta på nätet?

Gratis ska det vara!

Tack på förhand!

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag har inga frågor angående din hemsida eller liv. Utan ville bara skriva att jag tycker du gör ett bra jobb och är en god pedagog. Vad andra tycker är inte av vikt.

Keep it up!

Mvh

Jämnårig

Harry Potter

Läs svar från Andreas Rejbrand

Kommer det några analyser på Harry Potter-filmerna fem och sex?

För övrigt tycker jag att du borde läsa böckerna som är mycket bättre än filmerna (dock får du nog avsaknad av musik där) och ger mer information om HP-världen.

Jordmagnetism

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, har ett fysikproblem som jag har fastnat på, skulle uppskatta din hjälp!

Jag jobbar med en uppgift där jordmagnetismen ska bestämmas. En kompassnål är placerad parallellt med en strömkabel, en liten bit under kabeln. När en känd ström går genom kabeln (i sydlig riktning) flyttar sig kompassnålen 55° österut. Från början pekade kompassen såklart mot norr. Det sökta värdet är den komposant av jordmagnetismen som påverkar magneten, dvs den horisontella komposanten.

Tack på förhand!

AlgoSim II

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag undrar när din nya programvara Algosim II kommer ut?

mvh

Antivirus

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen

Jag kom på en annan fråga. Jag har inte haft min dator så länge nu (hp) och jag har alltså windows 7, och mitt antivirus program har precis slutat gälla, så står det "förnya nu" är det gratis att förnya sitt antivirus program på windows 7 det har jag hört ryckten om? Det är alltså Norton jag har haft.

Program

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen

Det är så med alla program men just den här gången är det Bitcomet. Förresten kan jag inte öppna en adobe-fil heller utan måste ladda ner det till skrivbordet och sedan öppna det seperat. Inställningsfel där oxå?

Program

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag försöker ladda ner ett program och installera det. Men när jag trycker på setup ikonen och sedan väljer språk för installationen händer ingenting, det tar alltså stopp.

Detta var inget problem på min förra dator med windows vista men nu har jag windows 7, så det är troligtvis ett inställningsfel men jag vet inte hur jag ska ändra på det för att kunna installera programmet.

Tacksam för hjälp/ Anton

Begånget misstag

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Tack för en väldigt informativ och välgjord hemsida. Jag uppskattade speciellt din uppsats om huruvida Coulombs lag är ekvivalent med Maxwells motsvarande ekvation. Den var både välskriven, såväl som korrekt till sitt faktainnehåll.

Dessvärre har jag upptäckt ett allvarligt misstag begånget av dig. Som du säkert är medveten om krävs det att man är skriven på orten där man studerar. För en tid sen blev jag informerad om att du underlåtit dig att skriva dig på din studieort av en bekant till mig. Olyckligtvis visade det sig att detta stämmer. Du skriver på din hemsida att du studerar vid Linköpings Universitet, men av folkbokföringsregistret att döma är du inte bofast i Linköping, utan 88.7 km därifrån, i Katrineholm.

Med vänliga hälsningar, Peder Asplund

Länge sedan...

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Hoppas du mår bra/bättre. Jag tänker på dig ofta..

/Sofia

Easy Coder o. a.

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Har provat Easy Coder lite grand. Ska fortsätta med det men undrar hur man kan kan få till en radbrytning när man jobbar i programmet. Det är väl en fråga om inställning i programmet, som jag inte hittar. Som det blir för mig nu så fortsätter stycket jag skriver (texten till hemsidan) utanför skärmen (åt höger).

Sedan en vidlyftigare fråga. Jag bara nämner om det här. Jag tog del av Dina tankar om medvetandet. Där saknas ett perspektiv som jag arbetar en del med, nämligen: Vad/vem är det som uppfattar medvetandets meddelanden/besked/konklusioner? Denna fråga löser vi inte med en mening eller två här. Men om medvetandets innehåll finns är det relevant att gå vidare med frågan om en mottagare av dess arbete. Man kan tycka att talet om medvetandets mening inte är så intressant. Dock kan någon/vi ställa frågan. Denne någon/vi är faktiskt den konstruktion/konstellation/"skapelsens krona" som är utsatt för medvetandets "härjningar". För enkelhetens skull kan vi ägna oss åt det medvetande vi själva känner av, inte om andra varelser på Tellus har detta medvetande.

Som avslutning vill jag nämna att jag delar Din inställning till musik totalt. Det handlar alltså om skönhet, fulländning. Vad man uppfattar/menar här kan vara svårt att finna ord för. Just det; Hur bra är språket vi avänder för att få andra att förstå vad vi "menar"? Detta är ett ämne minst lika intressant som ovannämnda tema.

Nåväl, om Du finner det meningsfullt kan vi gå vidare en annan gång. Min första fråga om Easy Coder vill jag däremot ha svar på genast. Jag har inget emot om Du svarar på min mailadress.

Hösthälsningar med mycket regn

Rolf Aronsson

trådlösa hörlurar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Anders. och tack för dit svar, som jag tyder således, att det nog är säkrare kvalitet och volym med trådburen överföring av ljud..

Oftas lyssnar jag till min musik från en Philips CDspelare, förstärkt med en fireye 1 förstärkare, som reggel går det utmärkt, men mycket svaga flageolett violinpassager kan vara svåra at höra. Det kanske är fördi jag är ganska gammal, 87 år. Kan du eventuellt föreslå mig hyggliga hörlurar för omkring 1000 kr, gärna lite mindre? jag skulle föredraga om det finns volym och baskontroll på sladden..

Du har förövrigt en trevlig hemsida, grattis till den.'

Det blev lite långt men går väl änddå?

vänlig hälsning Holten

Harry Potter

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag gillar din uppsats om Harry Potter-filmerna. Tänker du göra en analys om de 3 (4) senare?

Betalt för programvara

Läs svar från Andreas Rejbrand

Så du funderar alltså att ta betalt för Algosim?

Vilken är egentligen din målgrupp för programmet? Skall skolor använda det i sin utbildning?

Algosim 2

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen

Jag håller med dig om att du bör ta betalt för din programvara. Eftersom du har lagt ner mycket tid och ansträngning. Dessutom så skulle detta med största sannolikhet täcka dina studieskulder. Men det kommer inte släppas någon demoversion eller liknande va? Mer så att man kan testa programmet innan man eventuellt köper det.

Mvh

Jonte

Algosim 2

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tjena

Jag undrar när din nya programvara Algosim 2 släpps? Kommer det att vara gratis att använda den? Eller kommer det att kosta?

mvh

le?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag måste säga emot dig. Jag tycker faktiskt du är jättesöt (och gullig) på dina foton. Men hur kan ett LEENDE kränka nån? Blir DU kränkt om nån lermot DIG?? Leenden (och skratt) är INTE oseriöst. Det är faktiskt försök att sprida GLÄDJE. (och om du varken ler eller skrattar kan det vara svårt att få - eller i alla fall behålla - nån flickvän.)

Några exempel på seriösa personer som ler och skrattar mycket: Dalai Lama, min mamma (när hon levde), Tage Danielsson (när han levde), poeten Tomas Tranströmer!

Hoppas du fattar det här en vacker dag. (ja när du träffar Den Rätta. Då kommer ni att skratta jättemycket ihop. Och le ofta mot varann!)

Min hemsida

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag har ju en hemsida! (där man också kan se hur jag ser ut.)

Vet du vad jag trodde när jag läste "Mitt liv som psykpatient"? Att du var nån känd professor i matte/fysik eller psykiatri. Som mindes en sak som hänt dig i ungdomen! (haha.)

Jag har alltid velat träffa ett geni. (dom påstår att JAG är det.) Mina områden är musik, språk och psykologi/filosofi. (humanvetenskap.) På min website kan du se nästan 800 videos. (musik, föredrag, filmer.) T.e.x Stephen Hawkings föredrag är jätteroligt! (där skrattar nog t.o.m. DU.)

F.ö. har jag tänkt på dig hela natten.

du

Hej igen! Jag kollade in dina foton. Du har inte funderat på att bli proffs? (särskilt närbilderna på växter var bra.) Ja och sen såg jag (på andra foton) att du ärjättesexig! (reflektera inte övermig. Jag är en gammal tant på 59!) (jag ville bara säga det.) :-D

Mitt liv som psykpatient

Hej Andreas!

Jag halkade in (av en slump) på din novell. (med ovanstående titel.) Hela tonen i den (glad och positiv) var annorlunda än fotot på dig! Brukar du se gladare ut? Det som slog mig var också din spontana vilja att hjälpa dina medpatienter! (även om du ändå höll en viss distans. Som om du trodde att DOM inte var som DU.)

Självklart borde du LÄTT kunna få en tjej. Men inte vem som helst! (Einstein gifte sig ju inte med t.ex. en affärsexpedit eller servitris. Hans fru Mileva var ett lika stort fysiksnille som han!) Ja och så kanske pröva att LE? Ännu bättre: pröva att vara ROLIG. (behöver inte betyda att flamsa omkring.) Tjejer gillar ofta roliga killar! (eller jag borde hellre säga killarmed HUMOR.)

Själv gillar jag att skratta. Det är bland det bästa som finns! (särskilt TILLSAMMANS.) (mycket bättre än anti-depressiva.)

F.ö. var min mor en av initiativtagarna till Miljöpartiet!

Jo och så pröva gärna att läsa något av Dalai Lama! (buddismen är en rationell religion. Vetenskapligt inställd.)

Tack för svaret

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen

Jag håller med dig i det du skriver. Att få en diagnos har inte gjort min släkting lyckligare,

tvärtom hon ångrar sig enormt mycket att hon vände sig till en läkare för att få en diagnos.

Eftersom en diagnos innebär begränsningar och precis som du beskriver i din text ( tror det var livsfilosofi),

är hon rädd att så fort hon säger något kommer man bara att avfärda det med att hon har AS.

Hon är rädd att andra ska bedömma henne annorlunda utifrån hennes diagnos.

Utan diagnos blir hon som ett oskrivet blad, det blir upp till dem som träffar henne att

bedömma vad de tycker om henne. Alla som bekant tycker inte lika, så om en person tycker att hon är konstig, kanske en annan inte tycker det. Om hon går ut med sin diagnos, så har ALLA från början

en förutfattad mening om hur hon är. Jag har ju förstått att du inte gillar diagnoser, själv tycker jag att det är ok att diagnosticera (med begränsning)för en person med AS tänker inte som andra.

Det blir enklare att förstå personen och ett grundläggande behov människor har, är ju att få en förklaring.

Det man tex inte har en baktanke med, tolkar andra som att man har tex.Det man säger kanske man inte menar men när man menar på att AS tar allt bokstavligt så tycker jag nog att det är tvärtom.Min kusin har fått sluta på arbetsplatser pga folk missförstår henne och att hon varit kritisk direkt mot chefer( man ska ju vara som alla andra och lisma, men den sidan finns inte hos henne)

Hmm

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag läste om dig och funderar om det du har skrivit om dig själv .

Nu vill jag att du absolut inte ska ta illa vid dig.

Men har du Asberger Syndrom?

Jag har en släkting som blivit diagnosticerad med AS

och sättet du resonerar på och som du tänker är identiskt med hennes "tänk ".

Hon brukar vara väldigt öppen med saker och godtrogen, det finns alltid en risk med det, för tyvärr är inte alla människor så trevliga som de verkar och en AS person kan ha svårt att bedömma andra människor.

För "normala människor" kan en person med AS vara väldigt

provocerande, då en person med AS ser saker ur sitt sitt sammanhang betydligt mer komplext än

hur andra personer ser på det. Att man dessutom ofta är mycket intelligent gör ju saken inte sämre.

Sedan kan man vara väldigt direkt också, andra skulle kanske kalla det för odiplomatisk.

Vid AS känns det ofta att man betraktar folk vid sidan av, man vet inte hur man ska umgås och vad som är meningen med ett umgänge och man upplever social samvaro som ansträngande och att de relationer man har kan bli rätt komplicerade då man kan älta och göra sociala tabbar som folk har svårt att acceptera . Trots att man gärna v i l l umgås med andra. Min släkting tex tycker att fika eller att bara träffas är ointressant och inte har någon mening, fast det är ju just det som gör att man "bondar" med folk och som gör att man upprätthåller vänskapen.

Känner du igen dig i något av det jag har beskrivit?

MVH C

Linux

Läs svar från Andreas Rejbrand

Du som verkar vara en så klok man, varför kör du Vista och inte Linux? Eftersom du verkar ha ett intresse av att förstå sakers natur så borde ju ett öppet och fritt operativsystem, som alla kan utforska och förstå, passa dej!

Politik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hur står du politiskt?

hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas, jag undrar om du är insatt i programmet Matlab, och om du i så fall vet hur man ändrar från en vektor till en matris? Det går inte att gör en "reshape (Z)" eftersom vektorn z har nästan 4000 olika värden..

Humor

Ett Postulat är när man använder en Undulat som Brevduva.

Trasig länk

Läs svar från Andreas Rejbrand

Du har en trasig länk på följande sida:

http://www.rejbrand.se/rejbrand/guestbook/response.asp?MessageIndex=23

MVH

Anders Klint

Tack

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tack för bra hemsida med bra tjänster!

Speciellt sinus/cosinus...

Khai Chau, Eskilstuna

Hyperkomplexa tal

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag är 22 år och är intressad av matematik och fysik men läser faktisktist inte detta på högskola/universitet då mitt andra stora intresse, musik, trots allt intresserar mig ännu mer och jag har därför att inriktat mig på det. Jag är alltså självlärd inom både matematik och fysik sedan gymnasiet, där jag bland annat läste matematik E och fysik B. På egen hand har jag lärt mig och studerat relativt avancerad matematik de senaste 5 åren. Den senate tiden har jag börjat intressara mig mycket för Einsteins relativitetsteori och dess matematik kring den. Jag har studerat minowskirummet och finslergeometri en del. Självklart har jag även satt mig in i många av de betydelsefulla tensorerna så som Ricci-tensorn. Förra veckan hittade jag den mycket intressanta artikeln

"EINSTEIN EQUATIONS FOR THE HOMOGENEOUS

FINSLER PROLONGATION TO TM,

WITH BERWALD-MOOR METRIC" av Gh. Atanasiu, N. Brinzei men har problem med att förstå vissa delar av den. Jag undrar härmed om du är insatt och möjligtvis skulle kunna skriva en enklare version på svenska. Om inte, skulle du kunna tipsa mig om vart man kan vända sig för mer hjälp.

Tack på förhand! Mvh Joakim

Länk till artikeln: http://hypercomplex.xpsweb.com/articles/404/en/pdf/08-05.pdf

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Jag är jätte glad för att det finns som dig som är duktig .Jag önskar dig lucka till i allt i livet. Jag läser FY B om du kunnde hjälpa mig med två frågorna tack för Hjälpen. Elsa undersöker ljuset från en spektrallampa. Hon låter ljuset passera ett gitter med 600 spalter/mm och studerar ljuset i första ordningens spektrum. Förutom centralbilden ser hon färgerna rött, blått och grönt.

a) Visa med en principiellt riktig bild utseendet på det spektrum som Elsa studerar.

b) Hon bestämmer avlänkningsvinklarna till 16,3°, 17,8° och 22,7°. Vilka våglängder har spektrallinjerna? Ange våglängden för respektive färg.

En mikrovågsugn sänder ut mikrovågor med frekvensen 2,45 GHz.

a) Bestäm våglängden för mikrovågorna.

b) Bestäm mikrovågornas fotonenergi.

c) Vid ett visst tillfälle produceras 3 x 10^26 fotoner per sekund. Hur stor är mikrovågsugnens effekt?

Rejbrand Rules!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tjena!

Vill bara säga en sak, you rule man!

Är en flitigt läsare av wikipedia o wikidictionary, och jag klickade bara på ditt namn på någon länk där.

Den insats du gör för att sprida kunskap är så bra! jag önskar jag hade tid/ ork till detsamma. Verkligen skitbra jobbat, du verkar så smart också (har förvisso bara skummat igenom det du skrivit)

lycka till med fysike!n

/Erik

angående "Social ?"

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vad du svarar till Andeas tycker jag är anmärkningsvärt. Jag uppfattar ditt svar som att du kan ta kontakt med vem som helst men att du tycker att det är tråkigt. Samtidigt skriver du på http://rejbrand.se/vän/ att "Om jag fick välja mellan att fortsätta leva som vanligt tills jag blir 80 och att under en natt få känna vänskap och närhet av en kvinna, för att sedan bli avrättad dagen efter, skulle jag utan tvekan välja det senare.".

Du vill ju ha förändring. Du vågar alltså ta kontakt med folk (män och kvinnor) men tycker det är tråkigt. Nej, jag förstår faktiskt inte problemet. Den enda lösningen på dina problem är ju faktiskt att du slutar leva som vanligt. Du behöver inte (ens) bli avrättad! Jag tycker att du skall göra det.

Hälsningar

Om att vara unik 2

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen,

Jag håller med om att vi inte lever i den bästa av världar och att det finns människor som gör föraktfulla handlingar. Det är dock viktigt att påpeka att det (enligt min mening) inte finns någon klar definition för vad som är omoraliskt och förkastlig och att det därför är upp till den enskilde människan att utforma sin egen värdegrund Jag har till exempel inget problem med att döda en älg som skadat en människa eftersom jag anser att människor "går före" (de övriga) djuren. Av samma anledning eldar jag med gläde upp en fästing som jag blivit biten av osv. Jag förutsätter dock inte att andra (tex du) skall dela denna uppfattning.

Jag tycker du är en mycket intressant människa, inte minst eftersom du så öppet tar ställning och inte räds att dela med dig av dina tankar.

Även om du inte bad om någon hjälp så skall jag ge några tips på vägen till tvåsamhet:

-Ge inte upp.

-Träna på att skratta och le åt din omgivning. Jag tror att du nog skulle må bra av de endorfiner som detta kan ge dig.

-Prova på nya saker där du får träffa folk (gärna omoraliska typer). Häng tex med kasskompisarna på studentpuben eller gå ut själv (man behöver inte dricka "alkoholbaserade drycker"[sic](de flesta drycker på krogen är vattenbaserade ;) )).

-Lyssna på dagens Sommarprogram (sr P1).

-Ge inte upp.

Vänliga hälsningar

Om att vara unik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

Jag har vid flera tillfällen besökt din sida de senaste åren. Att jag återvänder beror nog på att jag på något sätt känner igen mig i din beskrivning av dig själv och din personlighet. Jag ser mig som en "lightversion" av dig, som att det du representerar är en extrem och jag är några hack ner på skalan. Jag är till exempel duktig på matte och naturvetenskap men inte i särklass. Jag har flickvän sen många år men detta fick jag först efter att jag började mina eftergymnasiala studier. Jag var ganska ensam under hela puberteten, var noga med att inte göra, vad jag uppfattade som, fel. Drack ingen alkohol innan jag fyllde 18 (förutom en burk starköl som 2åring!) , har aldrig rökt cigaretter osv. Jag vill vara noggrann men brister ibland i detaljerna (vilket irriterar mig stort).

Liksom många som yttrar sig i din gästbok kan jag känna vanmakt när det kommer till dina sociala problem. Jag skulle vilja hjälpa men vet inte riktigt hur. Ett stort människoförakt lyser igenom både i dina artiklar/texter och svar i gästboken vilket gör att du känns svår att bemöta. Jag tror att du skulle må bättre om du "sänkte garden" och lät folk komma dig närmare in på livet. Jag är övertygad om att det finns både vänner och flickvänner som väntar på dig där om du vågade släppa lite på tyglarna. Om du vill kan jag försöka coacha dig, var dock medveten om att jag inte är någon "Niel Strauss" (författare av boken Spelet) utan i grund och botten en ganska osäker person (att jag väljer att vara anonym är ett uttryck för denna osäkerhet). Dock är jag ganska tillfreds med livet och har både vänner och partner. Jag är säker på att fler än jag här i gästboken vill dig väl så därför vill jag publicera detta för öppen ridå så kanske fler än jag kan försöka hjälpa dig. En sak har jag nämligen lärt mig genom livet, ensam är inte stark.

Vänliga hälsningar

Ointelligenta

Läs svar från Andreas Rejbrand

Ok, du får uppenbarligen säga att folk är ointelligenta bara för att du känner att du förtjänar det och för att det är _sant_. Därför vill jag bara säga att jag är snygg och du är väldigt ful. Jag känner att jag förtjänar det och att det är sant. Tack för mig.

Social?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hur tror du att du ska hitta en flickvän, när du inte ens har modet att bekanta dig med killar? Försök vara lite mer social så kommer du nog hitta en "vän" till slut. ;)

Skrivet i all välmening, ta inte illa upp.

Mvh

Andreas

Programmeringsfråga

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Om du har tid och möjlighet att besvara följande fråga vore det mycket vänligt. Jag har grundläggande programmeringskunskaper och har programmerat amatörmässigt i diverse programmeringsspråk. Nu skulle jag vilja skriva ett enkelt program för att automatisera några beräkningar. Jag vill kunna kompilera det till ett fristående Windowsprogram med ett minimum av kostnad och besvär. Vilken programvara skulle du rekommendera att jag skaffade?

Kläder II

Läs svar från Andreas Rejbrand

Ave Andreas!

Jag läste precis inlägget "Kläder", och reagerade på en sak i ditt annars utsökta svar (vi delar uppenbarligen samma estetik vad gäller klädnad): bryr du dig verkligen inte om vem som har tillverkat dina kläder. Personligen vill jag inte gå runt i paltor som är tillverkade av någon guling som sitter fastkedjad vid en symaskin. Borde inte detta strida mot din livsfilosofi?

tacksam för svar

Om gästbokens användning

Jag får ofta oseriösa meddelanden i den här gästboken. Ibland handlar det om konkreta angrepp (t.ex. har någon velat "spräcka analen [SIC]" på mig), men oftast handlar det om personer som uppenbarligen bara vill driva med mig. Ofta får jag också meddelanden i vilka avsändaren förlöjligar min personlighet, mina intressen och min livsfilosofi. (Detta tycks vara väldigt roligt för vissa, eftersom meddelandena i flera fall bör ha tagit lång tid att författa. För mig tar det dock bara ett par sekunder att skumma igenom och sedan radera dem.)

Dessa meddelanden kommer, gissar jag, oftast från omogna människor (kanske tonåringar eller unga vuxna, troligtvis främst män) som ännu inte hunnit utveckla någon moralisk uppfattning, ty att skicka sådant nonsens till andra människor är just omoraliskt. Dylika meddelanden kan få människor att må mycket dåligt, kanske till och med att begå självmord eller andra brott. Avsändarna av dessa meddelanden är följaktligen inga bra människor, i varje fall inte i dessa situationer.

Men visst kan jag vara förlåtande. Olika personer mognar olika fort, och vissa hinner kanske aldrig riktigt mogna i dagens något stressade samhälle. Om de finns personer som inte har något bättre för sig än att försöka trycka ner dem som vågar tänka mer än de själva, så tycker jag faktiskt mest synd om dem. Om det finns personer som förlöjligar andra när de berättar om deras problem likt jag på rejbrand.se/vän, så tycker jag till och med fruktansvärt synt om dessa till synes synnerligen elaka individer. Jag hoppas däremot att även dessa personer kan finna lycka i sina liv, helst, emellertid, utan att det sker på andras bekostnad.

Jag tar alltså inte åt mig det minsta av dessa meddelanden, just för att jag vet att avsändarna inte har något att komma med. Och min livsfilosofi, med det ultimata målet "alla skall må så bra som möjligt", kommer jag aldrig att överge. Den är för uppenbart "sann" för det (citationstecknen kommer av att det ju med nödvändighet rör sig om ett axiom - egentligen borde jag ha skrivit "rimlig" eller "uppenbar").

Jag kommer heller inte att stänga min gästbok bara för dessa personers skull. Många gånger har jag här hjälpt andra människor med skoluppgifter och andra problem, och det tänker jag fortsätta med, även om det stör vissa moraliskt deklinerade grupper.

Teologi

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tjena!

Jag har en fråga teologisk karaktär som uppstod när jag diskuterade med min gode vän Justus Jonas. Om man antar att Gud är omnipotent - kan han isåfall tillverka en sten som är så tung att han inte kan lyfta den själv?

Liksom!

Vidga vyerna

Läs svar från Andreas Rejbrand

Ett faktum som nog gått dig förbi: man kan tramsa/flamsa och samtidigt vara begåvad. Det kan nämligen rymmas i en och samma personlighet och har knappast något med "omoral" eller "omognad" att göra.

En liten fråga

Läs svar från Andreas Rejbrand

När du säger att du är duktig på data, menar du då att du är duktig på datorer och liknande eller menar du att du är duktig på information? Tyckte det verkade lite konstigt när du säger att du är duktigare än de flesta andra på matematik, fysik, data osv. Skulle bara vilja veta. Eftersom du är en sån perfektionist annars så kan det vara bra att skriva rätt. Speciellt med tanke på att det är en väldig skillnad på data och datorer, men det visste du redan :)

"Bäst på skolan?"

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag förstår, men du kan verkligen inte döma människor och säga att de är mindre intelligenta än dig bara för att de inte har samma kunskap. Du är säkert väldigt duktig på det du gör, men det ger dig ingen rätt att döma andra människor och säga att dom är mindre intelligenta! Många har svårt i skolan eller är kanske skoltrötta, har du tänkt på det?! För övrigt så måste jag tyvärr säga att du inte kommer att komma långt i ditt sociala liv när du går runt och dömer folk som du över huvudtaget inte känner!

"Bäst på skolan?"

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas! Läste i det föregående inlägget att du skrev att det inte gick några "särskilt begåvade" elever på din tidigare skola. Varför skriver du så? När man läser din filosofi så verkar du vara en sådan människa som inte dömer andra men jag har totalt bytt inställning. Gillar inte din översittarstil! Visa lite mer hjärta och ödmjuket så kommer du säkert att träffa en kvinna en vacker dag! Men inte så länge du inte är ödmjuk mot dina medmänniskor! / Caroline Ekström

Skolornas Matematiktävling

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas!

Du skrev under din "Aktuellt"-flik att du fick bäst resultat i skolan på skolornas matematiktävling. Jag undrar härmed hur det gick i finalen (i antagande att du kom dit).

Komplex analys

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag läste din rapport om AlgoSim II och slogs av hur ett av syftena är att betona skönheten i matematiken, samtidigt som det endast finns ett begränsat stöd för komplexa tal. Detta är mycket synd, då den gren av matematiken som kallas komplex analys är bland det mest fascinerande jag har stött på.

Kortfattat kan man säga att den komplexa analysen börjar med att man definierar Riemannintegralen i det komplexa talplanet, och ur detta enkla handgrepp följer fascinerande sats på fascinerande sats.

Skönheten i matematiken är otvetydigt allestädes närvarande i det komplexa talplanet. Jag kan därför endast dra slutsatsen att du inte är särskilt bekant med komplex analys, och vill uppmuntra dig å det starkaste att läsa en kurs (du går ju på universitet) eller en bok om detta.

Jag uppskattade min kursbok, Complex Variables with Applications (Wunsch), mycket, men det finns säkerligen andra bra böcker på området.

Hoppas att detta kan vara till glädje!

hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

hej, förlåt att jag stör igen. jag tycker nog som alla andra att det låter ganska psykopatiskt det du skrivit på länken vän, fast helt ärligt så vet jag en tjej som du skulle passa asbra ihop med. du kan adda mig på msn om du vill, jag lovar att jag kan också skriva ibland, fast jag har inte så mycket tid för jag tränar ganska mycket och pluggar :)

du behöver ju inte lägga upp det här meddelandet. hejsvejs vi höres !

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

hej, på nåt sätt så lyckades jag flumma in mig här på din hemsida å läste det du skrev om längtan efter en vän/partner. å jag ville mest bara säga att jag hoppas att du finner henne med stort H nån vacker dag. det är inte lätt att vara ensam men man ska inte ge upp hoppet. :) kämpa vidare!

om du inte har nått bättre för dig

Läs svar från Andreas Rejbrand

hej, om du vill får du hjälpa mig med min matte D-uppgift :) du kan väl mejla mig isåfall som svar så kan jag ju skicka den till dig (:

smartass

Läs svar från Andreas Rejbrand

vilken tur du har som fått allt gratis, jag menar att du är intiligent, lär ju ha sparat en massa tid under dina skolåren, tillskillnad från andra som får lägga ner hela sitt liv på att plugga in saker som du antagligen tycker är väldigt lätt

SV: Testa denna!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Den hemmagjorda fittan som jag postade tidigare är mycket bättre än orginalet, den är alltig villig och gnäller aldrig.

Testa denna!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Testa den här, den kommer lösa ALLA dina kvinnoproblem.

http://www.xingfu.se/blogge/posts/07/11/16/Gor-din-egen-fitta/

Svar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Självklart är det inte så svårt att skapa något användbart, men det går inte på egen hand att skapa något som är bättre än ett program som utvecklats av väldigt många personer sedan 80-talet och som dessutom också är gratis. Jag har läst dokumentet om Algosim II och din bästa idé verkar vara syntaxen, speciellt Unicode-användandet. Om du vill skapa något som på allvar skall kunna bli användbart bör du använda dig av redan skriven och öppen kod, för att sedan inkorporera dina idéer där.

AlgoSim

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Tanken med ett programmeringssprak som efterliknar matematiken sa mycket som mojligt ar god, sarskilt om Unicode anvands sa mycket som mojligt. Jag tycker dock du borde overvaga att basera ditt sprak pa nagot som redan existerar, tex GNU Octave. Annars kommer det bli svart att sjalv astadkomma nagot som blir anvandbart i praktiken. Om du bygger vidare pa Octave kan du koncentrera dig pa det unika, namligen sjalva syntaxen.

Lycka till

Hårklyveri

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hårklyveriet mellan galenskap & total medvetenhet är så underbart men ändå skrämmande

Sex och samlevnad

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan

Vi är alla varelser som frestas av köttets lustar. Dock är vi alla olika när det kommer till frågan om vad vi går igång på. Sexuella avvikelser har blivit allt mer vanligt i vår postmoderna värld, där folk kan bli upphetsade av alla möjliga märkliga ting. Det som förr 20 år sedan ansågs vara onormalt och fruktansvärt är idag inte konstigare än att vi tar bearnais sås på pizzan. Min fråga till dig är ifall du har någon sexuell böjelse. Gillar du att ge den i tvåan eller är du en av dem som föredrar det heteronormativa samlaget. Personligen är jag en av dem som gillar mycket lack och läder, vilket jag hoppas du inte misstycker. Tacksam för svar / Glad Påsk

HEj igen :-)

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag hävdar fortfarande att du använder din begåvning som en sköld mot omvärlden. Kanske inte medvetet men det finns där.

Jag tror att du har en personlighet som kan ställa till stor skada om du släpper fram den sidan hos dig, men du verkar ha koll och ”sjukdomsinsikt”.

Det där med att ha koll på tillvaron är din akilleshäl och det vet du naturligtvis om. En begriplig värd är mycket lättare att verka i än den motsatta och det genomsyrar allt det du företar dig.

Dina noveller får mitt nackhår att resa sig, jag får en djup obehagskänsla, -vem är Du Andreas?

Hoppas att du har professionell hjälp och att du då kommer tillrätta med det som Ingmar Bergman kallar –D(ä)monerna .

Det skall också sägas att du är en stor människa som tar med kritik i din gästbok, och det respekterar jag dig för.

Hej du

Läs svar från Andreas Rejbrand

O jäklar. Du var mig en mycket komplicerad människa. Trots det kan jag se rakt igenom din begåvningssköld. Du kan inte gömma dig bakom den, den är för uppenbar, för lätt att lura.

Kan inte du visa din sida för din psykiatriker. Du är farlig och behöver vård. Gör det innan vi får läsa om dina illdåd i kvällstidningarna. Lycka till…

Utilitarism

Läs svar från Andreas Rejbrand

Finns det någon skillnad mellan din livsfilosofi den variant av konsekvensetik som betecknas utilitarism?

film

Läs svar från Andreas Rejbrand

Rejbrand,

jag vill diskutera populärkultur med dig. Personligen gillar jag generellt avantgardism, till exempel filmer av sexuellt utmanande karaktär. Hit räknar jag filmatiseringar av Lars von Trier, Larry Clark eller varför inte Stanley Kubrick under hans senare år. För mig personligen sätter jag nämligen ofta ett likhetstecken mellan sexualiteten och min själsliga balans – och därför också, i stor utsträckning, mitt välbefinnande.

Vänlig hälsning,

Dan

rakad eller orakad?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Har du rakad pung?

Glada tankar?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Men Andreas!

Alla människor skrattar ju faktiskt. De första kommunikativa delarna i samspel mellan föräldrar och spädbarn består ju faktiskt av skratt.

Själv så skrattar jag ofta och har också vistats i universitetsmiljöer på dagsbasis under 4 år.

Om du har valt bort att skratta för att du ser det som ett tecken på svaghet, så har jag en omedelbar fråga:

Kan du tänka glada tankar?

Ett skratt är ju ett utlopp för en glad tankegång.

Oväntade skratt

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas,

du skriver att du sällan skrattar, att du ser det som ett tecken på svaghet. De få gångerna du skrattar verkar det som du söker tillstånd hos dig själv för. Kan du aldrig bryta det mönstret? Vad gör du om du råkar brista ut i skratt om någon säger ett könsord eller dylikt? Kan du hantera det?

Mvh

Tove

Kläder

Läs svar från Andreas Rejbrand

Dum fråga kanske.. men har du något favorit klädmärke?

Ang Flashback

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag stötte i dagara på den beryktade tråden om dig på Flashback. Jag blev lite besviken på användarna där, som inte kunde se längre än näsan räckte, då du uppenbarligen är en hyvens typ! Hoppas du har funnit/kommer finna din plats världen.

Jag tror emellertid du underskattat Flashback något fatalt - forumet kanske det enda av sin sort som riktar sig mot svenska användare. Censur förekommer i princip aldrig. En så pass begåvad person som du, Andreas - borde upskatta filosofi och matematikdelarna.

Treflig kväll

/ R. P.

Hur snabb är Du på tangenterna?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Något slog mig! Du som säkerligen spenderar en del tid vid datorn lär ha en utpräglad fingersättning och teknik när Du skriver med Ditt tangentbord. Hur snabb är Du egentligen på tangenterna, så att säga? Här är en sida där Du kan testa Dig. http://typera.tk

Själv hamnar jag ofta på ca 80 ord i minuten när jag testar mig där. Slår Du det?

Med vänliga hälsningar,

Joakim

Vilken är din favoritdryck?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vilken är din din favoritdryck?

/Jonnte

Vad skrattar Du åt?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag har bara en liten fråga till Dig, Andreas Rejbrand. Den är mycket simpel och jag hoppas att Du kan svara ärligt och rättfram.

Vad får Dig att skratta?

Med vänliga hälsningar,

Joakim

Tolkskolan

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Känner du till Försvarets Tolkskola? Jag är övertygad om att skolan skulle ha användning för dina kvaliteter; du tycks vara en studiebegåvad herre med språkintresse.

http://www.undsakc.mil.se/tolks/

Du kan kanske finna liksinnade människor där.

Felstavning och semikolon

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag har med stor behållning läst Livsfilosofi II. På sidan 9 har du emellertid stavat lite tokigt och knasat till det.

"Visst kan man tänka sig att straff har en avskräckande effekt, och på så sätt minskar brottsfrekvensen, men bortsätt från sådana sekundära effekter är straff inte försvarbart."

Den vedertagna användingen av ordet är "bortsett", som i att se bort från något. (Infinitiv "bortse"). Användningen av konjunktionen "och" i satsen är också oriktig, mer korrekt vore att använda "som", vilket knyter an till något av objekten i huvudsatsen snarare än till predikatet.

Tack för en bra sida, som lärde mig använda semikolon. Vad gäller för semikolon i det engelska språket?

Vänligen!

J.

Serier

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej undrar om du har något tips för hur man räknar ut talserier med 2 skillnader. Kanske någon formel?

Mvh/axel

Word

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej

Jag har windows vista men man får inte med Word som skrivprogram vet du vart eller hur man kan ladda ner det gratis. Detta är en stor tabbe tycker jag.

Tack!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tack för hjälpen! Hittade mycket intressant i din uppsats om kemisk bindning!

mvh

Johan

Lyft/bärkraft

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag undrar om du skulle kunna vara en hjälpande hand i en fråga angående lyftkraft?

Om jag har en tunna som rymmer 238L. Hur stor vikt kan man belasta den med innan den sjunker man placerar den i en sjö exempelvis? Hur mycket klarar den av att bära innan den sjunker? Undrar om det finns någon formel eller liknande som kan användas för att få fram det?

Tack på förhand!

Mvh Oskar

ska tenta i cellens värld c kurs södertörns högskola

Läs svar från Andreas Rejbrand

Letade efter 4:a nivåer för globulära proteiner och fann svaren i ditt arbete NV3. Imponerande!!! Lycka till!

Ska kolla in din hemsida när jag får lite tid över.

Själv är jag fast i tillväxtfaktorer (hormoner etc.) i mejeriprodukter och deras tillväxförmåga på cancer celler, speciellt i bröstcancer.

Rekreationellt droganvändande?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Uppskattar att läsa dina noveller och uppsatser. Vore intressant att få höra dina åsikter gällande användande av rekreationella droger.

1) Anser du att sinnesförändrande substanser som narkotika och alkohol borde vara olagliga?

2) Hur tycker du att missbruksproblem bör bekämpas?

MVH/ En av de mer begåvade användarna av FB

Program

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej..Andreas

Jag tänkte fråga: vart kan man ladda ner quicktime 3.0 och quicktime 2.1.2 gratis?? Jag hittar inte det på download.com!

MVH/Ivar

C#

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag har nyligen börjat programmera i C#, varför jag är på jakt efter en bra kompilator. Jag har notifierat att du är en "skicklig" programmerare, varför jag ber dig rekomendera en bra kompilator.

Tack på förhand!

MVH

Oscar

Tacktack!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Grymma uppsatser Andreas! Har hjälpt mig en hel del.

Bockar

MvH

Niklas Faber

Heej:)

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan! Ja undrar om ja får låna dom där kanin bilderna å lägga ut på en sida som heter stallet.se!!

För där har jag kanin uppfödning å dom kaninerna som du har på bild e så super gulliga!!!:)

Tacksam för svar!

M.V.H:Rebecca

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

hej jag råkade radera papperskorgen från mitt skrivbord, detta har tidigare inte gått men med windows vista går det tydligen. Hur ska jag gör för att ta tillbaka den?

Kolhydrater

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas.

Jag har läst din uppsats om kemisk bindning och tycker att den är jättebra, tycker att lärarna på skolor borde använda dessa för att underlätta för elever. Det kanske vissa redan har gjort?

Jag tänkte fråga en sak om kolhydrater.

Skulle du kunna förklara begreppen epimer och anomer? och definiera vad som menas med glykosidbindingar och hur dessa uppkommer samt berätta om "alfa" och "beta" glykosidbindningar och den biologiska relevansen av denna skillnad.

Berätta gärna även om hur man klyver en glykosidbinding med hydrolys och fosforolys. Jag förstår i princip dessa men e boken står allt väldigt krångligt.

Tack

Kemisk bindning

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag håller nu på med kemisk bindning och tycker att det är väldigt väldigt svårt och är en stor röra, tyvärr.

Jag läste precis din uppsats om kemisk bindning och tycker att den är väldigt bra och allt har "klarnat upp", men när jag försöker skriva ut den så får jag bara med texten och inga bilder hur jag än försöker. Jag har en svart bläckpatronsskrivare borde jag inte kunna få ut bilderna också? hur ska jag åtgärda detta fel i min dator?

Easycoder

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan. Jag undrar bara om du fortfarande utvecklar Easy Coder? Använde det mycket förrut men blev irriterad på en del småbuggar och gick över till Dreamweaver. Tack för ett mycket bra program iaf.!

Seg server va

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej kära Andreas,

väldigt bra sida med mycket matnyttig information, men det jag har att beklaga över är att dina bilder i sektionen "Galleri" går väldigt sega att ladda. Detta bör snarast åtgärdas, för det sänker betyget med cirka 2 procent. Annars så har jag en undran över ditt mycket intressanta efternamn. Vet du ursprunget till det?

ha det bra

Med vänliga hälsningar

/ Leif Örn

Kommentar

Läs svar från Andreas Rejbrand

Då jag är intresserad av filosfi utan att vara beläst på ämnet sökte jag på nätet och råkade hamna på din sida. Jag läste en del av dina filosofiska resonemnag och utifrån mitt okunniga perspektiv måste jag säga att de verkade väldigt förnuftiga och intressanta. Måste beröma dig för dessa och hoppas du kommer fortsätta publicera dina resonemang på sidan.

Mvh

David Swärd

Datorer

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej andreas

Jag ska köpa en bärbar dator men har svårt för att välja vilken. Vilken tycker du är bäst av dessa två? http://www.onoff.com/online/se/inet.nsf/vProd/51232?opendocument&markID=10-12-20

eller http://www.elgiganten.se/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-elgigantenSE-Site/sv_SE/-/SEK/El_DisplayProductInformation-Start;pgid=p2Gz6oZKCO5SR0EjA9JBwx1h00007eheheLR?ProductID=88rD4QFHsoEAAAES6n9FR_XN&CatalogCategoryID=nG3D4QFHifYAAAEODXRZtSxN

Jag ska främst använda dessa till skolarbeten,film musik och surfa.

Webdesign

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag undrar hur man lär sig själv att göra bra hemsidor med video och musik till exempel. Jag har hört att du är väldigt bra och jag är väldigt intresserad av webdeseign. Ge lite platser där man kan lära sig hur man gör hemsidor och kanske program.

Hemsidor och program

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tjena andreas

Jag skriver för att fråga om hur man gör hemsidor och sådana program som du är så duktig på att göra. Finns det någonstans där man kan lära sig själv sånt??

Bilderna

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej får jag använda bilderna på djuren?

Lösa ut h

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan!

jag har ett litet problem med att lösa ut "h" ur formeln A = (r^2 / 2) * (2 * arccos((r-h)/r) - sin(2*arccos((r-h)/r))

Det är så att jag vet "A" men vill ha reda på "h" för värdena "0,1","0,2","0,3"......."1,0","1,1","1,2"

Tack på förhand Mvh Joen

Angående flashback

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas. Nej tyvärr har jag ingen aning om vem som har skrivit detta! Jag fick reda på att mitt namn fanns på din sida efter en debbat i flashbackforumet, därför kilade jag in och tittade. Jag har tyvärr ingen aning om vem som har skrivit det. Jag har inte disskuterat detta med någon förrutom med dig. Jag ser helst att du tar bort "Patrik" på din sida, känns inte så bra!

Angående flashback

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag blir väldigt besviken att höra att du tror att jag har skrivit om dig i forumet flash-back! Jag använder inte ens forumet över huvud taget och har inget nick som heter "uttersvamp". Ja hoppas att du tror på mig och vill gärna komma i kontakt med dig via mail så vi kan prata om det!

//MVH Patrik

Hej nyss kikat på ditt program!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Undrade lite över hur vi får in funktionen arctan(9,5/x)-arctan(7,5/x) i ditt program? Har ej lyckats få ut någon graf. (Har läst manualen).

Tack på förhand!

Mvh Jocke och Hannes

Missförståelse av uppsats

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag ber om ursäkt om jag var otydlig i mitt föregående meddelande, samt att jag förmodligen missförstod budskapet i den första, som jag tyvärr inte tog tillräcklig tid på mig för att läsa igenom ordentligt, vilket jag kommer göra under den närmaste tiden.

För övrigt så jag önskar dig lycka till i allt ditt fortsatta arbete, som hittills har hållt mycket hög kvalitet, särskilt novellen "Utan förtröstan".

Ang. Livsfilosofi II

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag har nu läst dina livsfilosofiuppsatser, och uppskattar det centrala budskapet i båda (att det är viktigt att göra det som ger mest välmående). Det som gjorde mig något förvirrad var att i den andra uppsatsen så skriver du att det inte finns någon särskild mening med livet, medan den första ger ett längre svar, som jag inte kommer ihåg till fullo. Frågan lyder därmed: ska den andra, nyare uppsatsen tolkas som en komplettering eller som en uppdatering av din livsfilosofi?

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag har gjort ett gammalt nationelltprov från 97 och behöver lösningar till två av uppgiterna jag skickar dom nedan.

10.Kurvorna y=(2x+3)^0,5 och y=x begränsar tillsammans med x-axeln ett område. Bestäm ett exakt värde på områdets area. Svaret ska tydligen bli 4,5 ae.

jag får ett något större värde.jag misstänker dock att felet ligger i den primitivafunktionen av "roten ur"(2x+3)

12. För att programmera en automatisk strömbrytare har en elingengör satt upp en matematisk formel son anger den tidpunkt M på dygnet vid vilken det börjar bli mörkt på en viss ort.

M=19-4COS ((PI(360-T)/180) där M är tiden i timmar(M=12,5 betyder klockan 12,30) och t=tiden i dagar. t=1 motsvarar 1:a januari. I modellen förrutsätts att alla månader är 30 dagar.

Beräkna enligt modellen:

a. när det börjar bli mörkt i mitten av april b.i vilka månader de dagar ligger då det börjar bli mörkt klockan 18 c. när under tidpunkten för mörkrets inbrott ändras snabbast

Jag har löst a och b men inte c. Som jag förstår det ska man hitta ett värde för t där M '(t) är som störst?

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen

Jag har uppgifter och undrar ifall du skulle vilja hjälpa till med dem.

Bestäm talet a så att grafen till funktionen y=x^3-ax^2+3 blir konkav för x>4. Rita kurvan hur löser man denna algebraiskt.?

För en spetsig vinkel x gäller sinx=3cosx bestäm sin 2 x genom exakt beräkning

Jag har gjort så att tanx=3 och löst ut x sedan satt in den i sin2x och fått ett svar men de ville ha den exakt vad blir tan^-1 (3) exakt?

Hoppas du inte tycker att det är jobbigt att hjälpa till men jag tycker att dina lösningar är såpass bra att jag ofta vill se hur du skulle lösa dem för att jag ska få en bättre bild av uppgiften

Tack så mycket.

Stämma Flashback?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Ja, lycka till med att stämma Flashback! Dvärgar, mongoloider, B-kändisar och andra stållar har redan försökt.

Inbjudan till Flashback.

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Jag har deltagit i diskussionen på flashback gällande din person. Jag har försiktigt insuinerat saker om dig och har full förståelse om du tagit illa upp.

Finns det någon möjlighet att du skulle kunna registrera dig på det forumet?

Om inte annat så vore det ett ypperligt tillfälle för dig att få försvara dig själv.

Slutligen vill jag säga att jag förmodligen är din diametrala motsats personlighetsmässigt. Det är fullt möjligt att detta inte innebär något negativt vare sig för dig eller mig.

Vänliga hälsningar och svag förhoppning om vidare korrespondens på Flashback forum.

Tack

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej

Tack för att du hjälper till och ger så bra motiveringar till lösningarna det underlättar verkligen.

Jag tänkte fråga vet du några uppgifter eller så som man kan träna på till det nationellaprovet i kurs D? Eller hur tränade du när du skulle göra det provet=)

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej

I lösningen av uppgift två får du två svar för x som jag men du slutar uppgiften med att ge bara ett svar för x..vad hände med det andra dvs x=20 + n * 2 "pi"

och den sista uppgiften hur skulle du lösa den med derivata??

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag har två till frågor som jag är lite osäker på och en fråga som jag tyckte va svår och inte kommit på en lösning till. Dom följer nedan.

I en rätvinklig triangel ABC är en höjd dragen från A (som är 90 grader) mot hypotunusan i en punkt D som har 90 grader på varsin sida om den dragna linjen. Denna linje är 15 cm. Hur lång blir BC om DC är dubbelt så lång som BD?

Cos(2x-40)=cos(20-x) lös ut x

Bestäm det största och minsta värde som funmtionen f(x)=x^2-2x+2 antar i intervallet 0<x<3

Svaret på första frågan blir 32 cm. andra blir x=20+n*120 tredje: 5 och 1

Skulle vara jätte tacksam om du hjälpte till med lösningar.

Iq-tester

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vad tycker du om IQ-tester? Har du testat din IQ någon gång?

Tack

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tack för hjälpen Andreas

Rekommenderar du någon bok eller kan tipsa på sidor där man kan träna till kursprovet i matte d förrutom skolverkets egen hemsida??

Matematik D

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen Andreas

Jag har några få frågor till som jag undrar hur man löser. Alla dessa frågor kommer från boken till matte d som används på duveholmsskolan. Vad tycker du om den boken, rekommenderar du någon annan bok eller vet tips på sidor där man kan träna till kursprovet i matte d förrutom skolverkets egen hemsida??

1 Hitta den primitiva funktionen till (2x+3)/x

2 Lös ut x i 4^(x+0,5) + 4^x = 12

3 Bestäm konstanterna A och k så att funktionen y= A * 2^(kx) blir en lösning till differentialekvationen y"prim" + 4y = 0 med y(0)=100

Matematik D

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen

Tack så jättemycket jag väntar. Jag glömde dock att ta med en fråga jag skriver den nedan så kan du lösa den ifall du hinner.

Bestäm exakt det minsta respektive största värde som integralen:

t

∫( Cosx – 0,5) dx antar då t varjerar i intervallet 0<t<2pi

0

Matematik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag har några matematikfrågor och hoppas att du kan hjälpa mig med dem, eftersom jag i boken bara hittar svar men inte lösningar till hur de kommit fram till svaren. Hoppas du kan hjälpa till.

12: Cosx är ritad mellan x=0 och X="PI/2" .En rektangel är ritad under denna kurva och x-axeln och y-axeln. Denna rektangel har ett hörn i punkten P på linjen Cosx.

a Beräkna med 3 decimaler x-koordinaten för punkten P då rektangelns area är 0,5. (svar x=0,610 eller x=1,098)

b Samt vilket är det största värde som arean av rektangeln kan anta? (Svar:0,561ae)

13: Bestäm talet a så att 4

∫ (3x^0,5 + a) dx =26

¹

Sedan undrar jag hur man kan lösa en 3:e grads ekvation algebraiskt, (med ett exempel)?

Tack så jättemycket på förhand. MVH Anders

Massinvandring

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vad tycker du om massinvandringen av icke-vita till Europa och att islam breder ut sig i samhället?

Flashback

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej

Jag läste precis ditt "officiella uttalande" om tråden på flashback och måste bara ge dig kurage för ditt klargörande om alla grova förenklingar och fördomar som man uttryckt där. Extremt hemskt att läsa den tråden! Det är kul att se att du inte låter dig påverkas av en sådan sak utan står upp för dina åsikter. Beundransvärt!

Bra jobbat!

Hur ställer du dig till homosexualitet

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej. Hur ställer du dig till detta?

Är du för eller emot det, tycker du det ska kriminaliseras?

Uppenbara skäl

Läs svar från Andreas Rejbrand

Med uppenbara skäl menade jag att det vore dumt att vara så hatisk mot dig som många är just för att de flesta har gjort rätt stora misstag, även jag. Man blir bara frustrerad över hela fenomenet kring dig då det i grunden är larvigt och knappast tjänar till att få dig att må bättre.

Alla gör sina livsval och så länge du känner att du lever som du vill borde inte folk vara så fördömmande. Så mitt råd till dig är bara att ignorera diskussionen, även om jag tror att du har en viss distans till det.

För övrigt: självklart så deltar jag inte i den diskussionen.

Ta det lugnt!

Hejsan

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag har följt diskussionen som hållits om dig på flashback och här. Jag tror och hoppas att du inte tar åt dig av det. Det som jag tycker har skett är att du snarare har blivit ett fenomen än en person. Det kändes även så när vi gick i samma klass och det är inget man unnar någon. Nästan som att bli ett djur på zoo. Jag kan tänka mig att du ofta anklagas för att se sig själv som "högre upplyst" och det resonemanget tycker jag är rätt tunt. Dessutom tenderar det att leda till att den som anklagar dig för det framställer sig som ännu högre upplyst p.g.a. de har valt en vanligare väg.

Fast vi inte rakt igenom delar samma åsikter samtidigt som du gjort dina misstag så skulle det kortsagt vara idiotiskt att säga att jag "hatar" dig av uppenbara skäl. Dessutom tycker jag inte du är så statisk i dina åsikter som du implicit anklagas för. Som exempel jag tycker det finns klara skillnader mellan dina båda livsfilosofi-uppsatser.

Jag tycker du kortsagt har en mycket human syn på folk som i grunden går ut på alla får leva som de vill bara de inte skadar någon annan. Sen att inte andra tar dina val seriöst kan man bara skita i.

Allt väl!

hur lever du ditt liv?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Två citat från din sida som fick mig fundera.

"Jag föredrog då som nu ofta ensamhet före socialisation, varför jag fick tid att reflektera över frågor vars svar för många "sociala" människor var"

"går i kort ut på att målet med alla handlingar bör vara att öka välmåendet hos samtliga inblandade individer"

Att vara social, gå ut dricka lite, skämta,skratta, hitta på saker, spela fotboll på stranden ökar välbefinnandet enormt men du verkar, om jag får dra lite fördomar som den typiska ensamma nörden som ställer sig utanför och ser på med nästan ett förrakt över dessa ytliga människor som inte tänker.

Du ser dig själv som du är lite "högre upplyst" och se dig gärna lite smartare än genomsnittet även om du på en intellektuell nivå förstår att så inte är fallet men känslomässigt så gillar du tanken på att andra människor använder en mindre procent av hjärnan än du.

Om mina fördomar stämmer efter läst din text så gör du 2 fel.

1) Du projicerar dina misslyckande på andra, istället för se varför du inte funkar i sammanhanget. Detta förklarar även varför du fick läggas in på gymnasiet med depression. "normala" (förlåt användandet av ordet) människor behöver inte läggas in utan endast människor med problem.

2) du glömmer leva livet undertiden du skriver om det.

Cheer up mate, livet är en fest och du är bjuden.

Tåget

Läs svar från Andreas Rejbrand

Du skrev tidigare "Kommentarer, synpunkter och frågor angående innehållet på Andreas Rejbrands Hemsida (uppsatser, artiklar, program och liknande) kan postas här i gästboken. Jag blir mycket tacksam och glad för all post jag får.", så här kommer min kommentar.

Var snäll att bespara vår gemensamma värld din patetiska existens.

Var god att dö.

/ Två bästa vänner (något du aldrig kommer att få)

Frågor

Läs svar från Andreas Rejbrand

God afton!

Ett par frågor väcktes när jag studerade din hemsida:

1. Varför valde du fysikerprogrammet framför exempelvis civilingenjör i teknisk fysik? (Där du förmodligen har bättre arbetsmarknad och större möjligheter till att doktorera.)

2. Du verkar väldigt produktiv. Hur har du utvecklat det personlighetsdraget?

3. Vad tycker du om tråden om dig på flashback.info?

Mvh Emil Lundgren

En eller ett?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas!

Har märkt att många ställer frågor här i gästboken, så jag tänkte själv ställa en.

Säger man "min äppelskrutt" eller "mitt äppelskrutt"?

Vill även tacka för Easy Coder! Väldigt bra program, har hjälpt mig mycket.

Johan

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jaha då förstår jag men är Windows Media Center endast för windows vista eller fungerar det även för xp. Om inte vet du något liknande program och vart jag kan ladda ner det??

Dvd

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hur bränner jag i "DVD Video" format då?? För jag har i avi format just nu tror jag.

Vänskap

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hallå

Jag läste om att du sökte en vän och jag antar att "vännen" du söker inte ska vara en killkompis utan en flickvän. Jag tipsar dig då om du inte ska göra en länk där det står "vil du bli min vän?". Vänner växer fram andreas det är inget man går och blir på en gång utan dessa kommer av att man har gemensamma intressen eller något liknande. Du läser ju matte och fysik på linköpings universitet de som läser med dig har alltså dessa två ämnen som gemensamt intresse med dig alltså borde du "söka" vänner där. Och skolan är en relativt tråkig miljö för de flesta försök att gå med i kåren eller vara med på aktiviteter alltså platser där människor är avslappnade då kan man prata om många saker och på så sätt bli vänner. Att fråga om nån ska bli din vän genom att klicka på en länk och maila dig tycker jag verkar vara lite av en dålig ide. Tjejer känner sig nog ganska billiga ifall de skulle klicka på en länk och bli tillsammans med den personen som de klickar på. Ge dig ut i samhället andreas sök jobb eller var med på aktiviteter där du får träffa andra människor med samma intressen som du. Till en början kanske du endast får killkompisar men senare dyker det säkerligen upp någon tjej för dig, det gör det för alla. och försök att inte berätta ALLT om dig själv till en början utan håll tillbaka lite så verkar du mer intressant. Hoppas det gör bra för dig. Kom ihåg att man hittar det man söker när man inte letar efter det.

Porgram

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag har köpt DVD skivor och tänkte bränna en film på en dvd skiva så att den går att spela upp i en dvd spelare. Jag har programmet record now som jag bränner i jag vet dock inte om man behöver ett särskillt program för att bränna just dvd filmer. Skulle du vilja rekomendera ett sådant program om det nu skulle behövas, för min dvd spelare kan inte spela upp dessa brända dvd skivor och jag vet inte varför. Man kanske bara kan bränna cd skivor i record now jag vet inte :s

Mvh Johan

Tack

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tackar så mycket för den!

Vad/var studerar du nu förresten?

MVH

Differentialekvationer

Läs svar från Andreas Rejbrand

Klumpigt formulerat av mig, glömde den viktigaste delen i meningen. Givetvis syftade jag på de komplexa talen.

En introduktion med betoning på "praktiskt" användande av både diff. ekvationer och de komplexa talen vore trevligt. Har för närvarande totalt tappat min studiemotivation och tror det definitivt skulle hjälpa mig (med många fler) att få en relativt lättförstådd genomgång om dessa tal/ekvationer samt vad man kan tänkas använda de till i praktiken.

MVH

Hejsan Andreas

Läs svar från Andreas Rejbrand

Tjena!

Som förvirrad gymnasieelev skulle jag uppskatta en "introduktion" till det komplexa talplanet (och Matte E öht.) något oerhört. Du har visat prov på bra introduktioner förut varför jag skriver till dig. Är detta något som är möjligt? Antar att du har utmärkt koll på Matte E.

Tack för ditt andra material, superbt!

MVH

läsning av "subjektivitet"

Läs svar från Andreas Rejbrand

Normeringsprocesser är problematiska. Samhällen använder ofta exkludering för att avskräcka ”folket” från att befatta sig med ”omstörtande” idéer och verksamheter. Diagnoser är ett exkluderingsvapen som används för att peka ut enskilda beteenden som avvikande/sjuka. Just Aspergers brukar ofta helt felaktigt tillskrivas personer som väljer bort sociala kontakter. Apergers syndrom innebär att man inte har förmåga till sociala kontakter. Den som, på grund av starka preferenser, väljer bort mindre intressanta kontakter är just och endast osocial i avseende på den bortrationaliserade kontakten.

Begreppen objektivitet – subjektivitet är problematiska. I någon mening är alla påståenden subjektiva, somliga påståenden är dock formulerade av ett tillräckligt stort antal subjekt för att det kan antas vara approximativt sakligt. Forskarsamhället består också av ett antal individer som tillsammans bildar den samfällt någorlunda sakliga kunskapsbildning som benämns Vetenskap. Det objektiva torde antingen vara fallet självt eller den ytterlighet som konstituerar fallet.

Jag har länge sysselsatt mig med frågan om det finns några objektiva kriterier. Min nuvarande uppfattning är att frågan är olöslig varför en pragmatisk hållning är nödvändig. För att kunna ha någon som helst uppfattning om världen får vi människor nöja oss med en saklig och förnuftig beskrivning. Objektiv sanning tillhör det trancendenta.

Intressant text för övrigt.

Vänliga hälsningar

David Ullström

Easy Coder

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Tänkte bara passa på att visa min uppskattning för EasyCoder. Precis ett sånt verktyg har jag letat efter men inte hittat förräns nu!

Tack!

Hälsningar Anders

Tack!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan Andreas!

Jag skulle bara vilja tacka för den hjälp ditt arbete har givit mig! Det är arbetet "organisk kemi och biokemi" som jag har tagit hjälp av till ett kemiarbete om just organiska molekyler.

Är mycket imponerad över din hemsida och dina arbeten, program mm.

Ha det bra!

Julhälsning.

Läs svar från Andreas Rejbrand

God jul, Rejbrand! Må du njuta av denna högtidsstund! Jag beundrar för övrigt ditt arbete stort.

Hej Andreas

Läs svar från Andreas Rejbrand

Det är bara att gratulera. Du är ett levande bevis, att det finns hopp för detta land. Bry Dig inte om idioter som försöker göra sig lustiga för att det enda de kan är användning av "jantelagen".

Varma hälsningar

-/ pik

Sex?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas! Bra sida!

Vad tycker du om sex och pornografi?

Godkväll

Läs svar från Andreas Rejbrand

Godkväll Rejbrand

Det är Anders, jag vet inte om du kommer ihåg mig men du gick i min paralellklass ett tag tror jag på duveholm.

Jag har kommit till ett vägskäl där jag behöver hjälp i kemi och har således två frågor som jag undrar över. Jag undrar således om du skulle vilja hjälpa mig med dessa två?

Nedan följer frågeställningarna:

1. Koppar(2)joner reagerar med jodidjoner enligt formeln

2Cu^2+ + 4I^(-) --> 2CuI + I2

Till en kopparlösning sätts kaliumjodidlösning i överskott och den jod som frigörs titreras med tiosulfatlösning med koncentrationen 0,1729M .

16,73 cm³ går åt

2S2O3^(2-) + I2 --> S4O6^(2-) + 2I^(-)

Beräkna massan av den koppar som finns i provlösningen.

2 I en försurad sjö är pH 4,5. Sjöns vattenvolym är 2,0*10^8 m³. Man vill höja vattnets pH till 6,00 genom att tillsätta kalciumkarbonat CaCO3.

Då sker reaktionen

CaCO3 + 2H^(+) (aq) --> Ca^(2+)(aq) + H2O + CO2 (g)

Beräkna massan av det kalciumkarbonat man teoretiskt måste sätta till sjön.

Svara med "lätta att följa" lösningar tack.

Tack för hjälpen!

MVH Anders

Helgon etc.

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej.

Du säger i ditt meddelande under "aktuellt" att du är emot forum av typen som Helgon. Det är för mig en väldigt extrem och annorlunda ståndpunkt. Jag menar vad är det som är så strukturellt fel med de? Och här särskiljer jag på intresse och åsikt.

Självfallet så är jag dock emot vad nu denna person gjorde med dina personuppgifter.

Allt väl,

Bateman

Till dej!

Läs svar från Andreas Rejbrand

Du skriver med sån humor i dina texter!! Och en fråga, vad har du för inställning till ironi?

En själsfrände

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej. Har läst dina alster med ett igenkännande leende. Jag läste själv teknisk fysik och undervisar numer i filosofi på gymnasiet. Alla de här insikterna och tankarna, t ex att fysik är en ingång till verklig förståelse av humanistisk vetenskap, eller att det finns stora moraliska problem med vår behandling av djuren, kände jag mig helt ensam om under gymnasietiden, och även långt senare. Men kanske finns det hopp om ungdomen? :)

/P

Dataspel

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vad tycker du om dataspel? Spelar du själv?

Kärlek

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Hur ser du på kärlek? är det ett hinder eller en möjlighet? och framför allt, Hur lägger jag fram en kärleksförklaring till en kvinna på bästa sätt?

tacksam för svar/ Jonas

Politisk Åsikt

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vad står du poltiskt ?

Immanuel Kants kategoriska imperativ

Läs svar från Andreas Rejbrand

Ponera att du erbjöds möjligheten att omformulera Immanuel Kants kategoriska imperativ; hur skulle då ifrågavarande sentens lyda efter Ditt inflytande? Måhända har jag läst Dina uppsatser på ett alltför lättvindigt sätt men min åsikt är ändock att en reflektion däröver inte framkommer på tillbörligt vis i dessa.

Bostad

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan.

Det står att du går på Linköpings Universitet men bor i Katrineholm. Du pendlar alltså? Om så är fallet beror det på bostadsbrist eller liknande?

Och hur upplever du universitet och allt som händer runt omkring det allmänt?

Roger L.

Film

Läs svar från Andreas Rejbrand

Vad ser du helst på film ?

Linux och Open Source

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej.

Undrar bara vad du har för syn på Open Source och Linux i övrigt.

Själv tycker jag att alla program ska vara Open Source, men jag förstår också att det är omöjligt.

Musik

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej. Jag undrar bara ifall du lyssnar på musik, och i så fall vilken? Det vore intressant att veta.

Hälsningar Calle

Tack

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej igen Andreas!

Tack för att du hjälpte till med uppgifterna...du var till stor hjälp.

Än en gång Tack!

Ett par fysikfrågor

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas

Jag har ett problem. Jag kan inte lösa två uppgift och skulle vara väldigt tacksam om du tog dig tid att hjälpa till.

Fråga 1: "En 100 m lång elkabel hänger horisontellt i nord-sydlig riktning. Strömen genom den är 15A Hur många grader fel visar en kompass som hålls 1,5 m under ledningen? Du kan räkna med att den jordmagnetiska flödestätheten är 50µT och inklinationen är 70 grader."

Fråga 2:

Visa att elektonen som finns i väteatomens K-skal har en de Broglievåglängd som är av samma storleksordning som K-Skalets omkrets. Du känner till att väteatomens radie är av storleksorningen 1ångström=(10^ -10 m). Tips:Beräkna först vilken fart elektronen ska ha för att cirkla runt kärnan (protonen) på det aktuella avståndet. Beräkna därefter elektronen de Broglievåglängd och jämför med omkretsen.Du behöver inte räkna relativistiskt.

Ha gärna lösningar som är lätta att följa.

Män och kvinnor

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hejsan! Jag undrar bara vad du tycker om tjejer i allmänhet. Vad har du för syn på dem?

Fråga

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas, jag ställer bara en enkel fråga som nog många undrar. Varför tar du inte betalt för alla dina program? Du skulle lätt tjäna en otroligt stor förmögenhet... Nått i stil med Bill Gates kanske... hehe

Annars så beundrar jag ditt arbete!

Tack

Hej

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag undrar över hur du kan reflektera över en sådan svår fråga som meningen med livet, och detta gör du genom att du föredrar ensamhet framför socialitet.

Livets fråga kan, enligt mitt tycke, absolut inte besvaras om man inte förstår sig på det sociala vi människor försöker att behärska. Genom din ensamhet så kan du ej reflektera över hur livet är uppbyggt, om du nu inte behärskar det sociala.

Disskutera gärna!

Tack!

Hej från NKPG

Hej andreas,

Nu har jag kollat din hemsida, och även skrivit ut ang. filosofi.

Jag hade tänkt att hälsa på dig imorn.

Kära Hälsningar,

Marianne

Imponerande arbete

Läs svar från Andreas Rejbrand

När jag vart ombedd att ta en titt på din webbsida var jag skeptisk gentemot ditt arbete, men jag kan, som erfaren programmerare på *nix sidan, säga att jag är imponerad av ditt arbete. Jag har aldrig stött på någon som imponerat mig med program programmerade för Windows, detta beror visserligen på att jag aldrig fattat mig på poängen med GUI-programmering (jag programmerar mest serverprogamvaror). Men jag måste säga att jag blev imponerad av ditt program Easy Coder, jag har länge hävdat att det behövs just ett sådant progam, ett enkelt men ändå fullt brukbart för mer avancerad webbutveckling. För att inte tala om din ringa ålder. Du har helt klart potential!

Kommentar till din beskrivning av kemisk bindning från 2004-10-30

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

I dag 2005-12-12 letade jag efter kemisk bindning på nätet. Jag ville ha något att sätta i handen på en av mina elever. Jag är lärare i matematik, fysik på gymnasie- och delvis universitetsnivå och NO/teknik på grundskolan. Jag har jobbat som lärare i komvux på gymnasienivå i över 30 år. Jag har med kollegor producerat övningsböcker i fysik, matematik och kemi med fullständiga lösningar. Desutom en provbank i fysik för gymnasieskolans lärare. (Allt eget beröm för att du skall förstå att jag tror mig kunna en del om ämnet.)

Jag har aldrig sett en så bra beskrivning av kemisk bindning som din artikel ger. Din beskrivning är helt underbar med lagom fysikalisk bakgrund och sedan en klar och tydlig beskrivning av alla trassligheter! Bra!

Kan jag få använda den i mitt jobb som lärare?

Hälsningar/Christer Schale

Talserier

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag undrar om du vet andra siter om talserier?

Du kan skicka ett e-mail till mig.

Mvh

Ken

Tjena Andreas

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej, Kommer du ihåg mig eller?

Robert, vi gick i samma klass i stort sett hela låg- och mellanstadiet.

Det var du som lärde mig att göra mina första html-sidor i anteckningar, nu på senare tid har jag börjat lite smått med php, java, css m.m. som jag använt till mitt bands sida, www.deliterock.com. Jag har även jobbar en del med BASIC och C++. Men hur som helst så är det ju inte ens i närheten av vad du har lyckats åstakomma. Jag är imponerad.

Jag hoppas att jag var tillräckligt formell.

Och du, en sak till, glöm aldrig att Gud älskar dig över allt annat! MVH /Robert

har du msn???

Läs svar från Andreas Rejbrand

som rubriken lyder. har du msn??? Jag tycker att de skulle vara intressant att samtala matematiska o kemiska problem me dig. Jag har dock en lite annan syn på livet men tycker att dina ideèr är klart intressanta.

tack på förhand

Konstnärlig grafiker och väldigt imponerad av dina arbeten, men?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej!

Jag var ute på nätet för att söka tips och information till min första "riktiga" hemsida. Jag är konstnär och sysslar just nu med ett projekt, där jag vill visualisera globaliseringens fenomen. Jag måste säga att det var en befrielse att hitta din hemsida, stilfull och tydlig. Jag vill bara ge dig ett tips om textens bredd. Enligt "Typografisk handbok" av Christer Hellmark är den ideala radlängden maximalt 55-65 tecken inkluderat blanksteg. En rad bör inte vara kortare än 35-45 tecken och överstiger den 75-80 tecken är det dags att dra till bromsen. Jag som är så gammal att jag måste ha progressiva glasögon får problem med att överblicka sidor skrivna med allt för många tecken per rad. Det är inte meningen att man skall röra på huvudet när man läser. Annars avsåg mitt besök på nätet att finna något råd om hur hemsidan skall kunna få samma utseende i Explorer respektive Netscape. Min tanke är att ännu en gång bygga om min hemsida och då titta lite närmare på att göra ramar och mera javascript. Just nu fungerar den mest som ett skissblock för min utställning, och ligger på en undangömd gratisplats.

Lycka till med dina framtidsplaner

Margaret Engdahl

Tipsad om din hemsida

Hej Andreas !

Din mormor Kerstin tipsade mig om att du har en hemsida. Under tiden vi pratade hittade jag den.

Du är verkligen en "hacker". Proffsigt gjord och med en intensitet som visar att du verkligen tycker att det här är både intressant, kul och lärande.

Hälsa till familjen från mig och sköt om dig dig. Lycka till på fredag !!!

Calle Ekberg

Tack!

Hej Andreas!

Du är en imponerande person. Spännande. Kreativ. Generös. Intelligent, och som jag får intryck av, en väldigt snäll och god människa. Jag kan bara se en människa som verkligen behövs i vår värld.

Du har gjort en bragd för Sverige genom dina program som du dessutom frikostigt delar med dig.

TACK!

Varma Hälsningar till dig!

Problem löst

Läs svar från Andreas Rejbrand

Jag kom på hur man gjorde, innan du hann svara. Så besvära dig inte att tänka på att svara på frågan. Du kan radera den. Annars som sagt, mycket bra gjord hemsida och dina program är intressanta och radikala.

/glitch.

Gästböcker.

Hej, det är Carl H.

Du som kan så mycket om HTML, och java script osv, kanske kan visa mig hur man gör en gästbok till sin hemsida. Håller på att arbeta med min egna, och vill ha en gästbok och det kändes självklart att fråga dig. Tycker din gästbok är stilren och snygg precis som övriga hemsidan.

Tack på förhand. //Carl

PDF-program

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej,

Tänkte bara informera om följande smidiga program som endast kostar ett reklamfönster som kan stängas direkt. Programmet heter pdf995 och konverterar då givetvis till pdf. Annars finns denna funktion inbyggt i StarOffice också...(kanske även OpenOffice, inte säker)

En länk till programmet, http://site4.pdf995.com/download.html

Ha d!

PDF?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Intressant om naturkunskap och livets mening - OpenOffice lyckades inte konvertera figurerna i Livsfilosofi.doc ordentligt, antar att du övervägt att konvertera uppsatserna till PDF?

Ville också påpeka ett smärre stavfel på Easy Coders hemsida, på sidan Skärmbilder vid bilden av dialogen "Klistra in som" - står:

Dialogrutan "Klista in som"

MVH,

Martin Melin

Datormagazinpresentation

Läste om dig i DMZ nummer 3, blev mycket imponerad av din prestation och formulering. Främst av allt att du är så ung.

All respekt!

Textfilsbearbetning

Vill bara tacka för programet "Textfilsbearbetning". Verkligen ett underbart program. Har behövt något liknande till och från i många år... :)

Original?

Läs svar från Andreas Rejbrand

Hej Andreas, din sida var bra. Har du verkligen gjort easy coder? Eller har du bara gjort några ändringar från orginalet?

Easy Coder

Hej

Easy coder var mycket bra. Enkelhet i grundfunktionalitet och rena och generiska tillägg. Man kan undra varför så många program inte ens kommer i närheten. Spännande också att fundera över rymd och universum och det väckte mina egna tankar kring hur man definierar situationen med en ytterligare big bang som kolliderar med vår.

     mvh Jan

NO-klassens hemsida

Hej Rejbrand.

Vill att du ska veta att jag gillar ditt arbete du gjort för Tallåsskolans NO-klass. Är det okej att jag tipsar NO-lärarna på Skiftingehus grundskola där jag arbetar som IT-samordnare?

De skulle gilla detta är jag helt säker på!

Vänligen,

Bosse

Välkommen

Välkommen att skriva i gästboken.

Här kan du kommentera webbplatsen eller dess innehåll. Direkta frågor besvaras direkt i gästboken eller via e-post.

Skriv meddelande

Ange även protokollet, t.ex. http://.

Säkerhetskontroll

Beräkna summan för att låsa upp gästboken. Svara med siffror.

+ =

Beräkna också summan av talen tre och fyra. Svara med bokstäver.